Mousiexx Napisano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 Hej wszystkim Mam kilka pytań dot. pracy na stanowisku asystentki/higienistki stomat. w USA. Nie znalazłam nic na ten temat więc postanowiłam zapytać Was. 1. Czy ten zawód jest pożądany w USA? 2. Czy jest szansa na dostanie tam pracy, gdzie jej szukać? Patrzeć tylko na polskie kliniki czy też na amerykańskie? 3. Czy jest możliwość dostania i sponsoringu wizy pracowniczej z tym zawodem? 4. Czy dyplom polskiej asystentki/higienistki po nostryfikacji ma taką samą wartość jak amerykański, lub zbliżoną? Jeśli jesteście asystentkami/higienistkami i pracujecie w USA chętnie poczytałabym jak to tam wygląda, również poczytam zdania pielęgniarek i innych zatrudnionych w służbie zdrowia. Przede wszystkim interesuje mnie praca legalna i jak to wszystko wygląda.
katlia Napisano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 Jest bardzo duzo informacji na ten temat w necie. Tak pozadany zawod, duzo pracy, bedziesz musiala tu zrobic licensje. Jezeli nie znasz angielskiego na tyle zeby zrozumiec linki nizej, proponuje zaczac/szlifowac angielski bo to podstawa. https://www.allalliedhealthschools.com/dental-assisting/how-to-become-dental-hygienist/https://www.adha.org/resources-docs/7319_FAQ_for_Foreign_Trained_Dental_Hygienists.pdf
pelasia Napisano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 Nie sadze aby byla mozliwosc sponsorowania w tym kierunku. Jest tyle higienistek dentystycznych i asystentek ( przynajmniej CO), ze ciezko by bylo udowodnic uscis, ze nie mozna nikogo w kraju znalesc I trzeba szukac poza granica. Oczywiscie z pozwoleniem na prace w reku, z zatrudnieniem problemu by pewnie nie bylo. Na higienistke licencja potrzebna, na asystentke juz nie, czesto szkola na miejscu, choc coraz czesciej wymagaja EFDA...
kzielu Napisano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Problem też w tym że większość gabinetów to małe biznesy i nikt nie będzie się bawił w żadne sponsorowanie.
Gość Napisano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Kurs na dental assistance można zrobić nawet za darmo więc wątpię żeby pracodawcom chciało się ściągać ludzi z zagranicy.
andyopole Napisano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Poza tym, Zarobki chyba nie sa obezwladniajace. Znajomy robi te robote. Juz niedlugo pora mu na emeryture a jak mowil mlodzi sie nie garna do tej roboty bo dla poczatkujacych zarobki sa smieszne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.