Jump to content

losowanie zielonej karty a rozwód

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym uczestnikiem Waszego forum.

Mam nurtujące pytanie, w imieniu moim i mojej jeszcze obecnej żony,  dodam że jesteśmy w trakcie nieformalnej separacji  złożyłem wnioski w Loterii Wizowej aby zwiększyć szansę , oficjalnie cały czas jesteśmy małżeństwem, a w rzeczywistości każde z nas żyję na własną rękę.  Wnioski  o rozwód zostały złożone w Maju 2017r, ale do dnia dzisiejszego nie odbyła się nawet jedna rozprawa. Co w takim przypadku zrobić, przeciągać sprawę rozwodową do ogłoszenia wyników czy nie... Co zrobić jak zostanie wylosowana moja żona a nie ja ..?    Wyniki będą dostępne w Maju 2018r, Oficjalnie , 

Proszę o opinię i pozdrawiam Piotr

32 minuty temu, piotrgz@interia.pl napisał:

Mam nurtujące pytanie, w imieniu moim i mojej jeszcze obecnej żony,  dodam że jesteśmy w trakcie nieformalnej separacji  złożyłem wnioski w Loterii Wizowej aby zwiększyć szansę , oficjalnie cały czas jesteśmy małżeństwem, a w rzeczywistości każde z nas żyję na własną rękę.  Wnioski  o rozwód zostały złożone w Maju 2017r, ale do dnia dzisiejszego nie odbyła się nawet jedna rozprawa. Co w takim przypadku zrobić, przeciągać sprawę rozwodową do ogłoszenia wyników czy nie... Co zrobić jak zostanie wylosowana moja żona a nie ja ..?    Wyniki będą dostępne w Maju 2018r, Oficjalnie , 

Po pierwsze fraud. Po drugie losowanie się nie liczy, liczy się się moment wydania wiz.

Jesli żona wylosuje to musicie oboje iść na rozmowę, i oboje wyemigrować. Nie ma możliwości żebyś wyjechał sam w przypadku jesli tylko żona wylosuje. Nawet jesli pozostaniecie małżeństwem do czasu ogłoszenia wyników a nawet samej rozmowy. 

Tak jak kzielu napisał - nie liczy się moment losowania (czyli maj 2018), ani moment rozmowy w ambasadzie (czyli październik 2018 - wrzesień 2019), ale moment wyjazdu (czyli do 180 dni od rozmowy). Jeśli zostanie wylosowana Twoja żona (a to Tobie zależy na wyjeździe, a nie jej), to będziecie musieli pozostać małżeństwem do momentu wyjazdu do USA (czyli oszukać w ambasadzie, bo - jak sam piszesz - jesteście na krawędzi rozwodu). Czy się na to zdecydujecie? To tylko Wasz wybór. Ale: 1) nie wiadomo, czy w ogóle któreś z Was będzie wylosowane, 2) jesteś pewien, że jeśli żona wylosuje, to pójdzie Ci na rękę i zdecyduje się ciągnąć tę farsę, żebyś mógł wyjechać? Tych rozważań oczywiście nie rób tu na forum, ale sam z żoną :)

1 hour ago, piotrgz@interia.pl said:

Dziękuję za odpowiedz, myślałem że liczy się data data zgłoszenia lub losowania...to pozostaje następna edycja , jeżeli w ogóle się odbędzie.

A te wnioski za siebie i żonę złożyłeś w porozumieniu z nią? Oboje chcecie wyjechać niezależnie jak potoczą sie sprawy miedzy wami? To tak pytam z ciekawości bardziej, bo i tak nie ma sie co martwić na zapas, jest bardzo mała szansa na wylosowanie. A nawet jesli to do wyjazdu tyle czasu, że kto wie co będzie, może sie jeszcze zejdziecie z żoną? W końcu ludzie którzy chcą sie rozwieśc sie rozwodzą. Wy sie jak na razie nie rozwiedliscie. ;) 

19 godzin temu, piotrgz@interia.pl napisał:

Daj sobie spokój z planowaniem życia pod ewentualny wynik najprawdopodobniej ostatniej w historii świata DVL, w której prawdopodobieństwo "zostania wylosowanym" jest znikome. 

Skoro podjęliście decyzję o rozwodzie - to nie przeciągaj sprawy (nie znam sytuacji, nie interesuje mnie, nie chce jej znać) tylko zakończ małżeństwo na pierwszej rozprawie. Po rozwodzie będziesz zawsze miał możliwość rozpoczęcia nowego rozdziału w swoim życiu być może z obywatelką USA, a to, z kolei, otworzy inne możliwości emigracji do tego kraju :). 

I tak oto z forum tematycznego o emigracji do USA (i nie tylko) staliśmy się forum plotkarskim/porad życiowych/nieprawdziwych informacji o Polsce.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...