Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, sly6 napisał:

Szukają np chirurgów lecz musisz to lubić i mieć doświadczenie..  Tak to zgrubsza wygląda a przez np jeden rok pewne zasady i prace mogą się zmienić. Są trendy pewne lecz to trzeba zobaczyć na stronie urzędu pracy jakie zawody będą szukane. 

Masz na myśli chirurgów drzew oczywiście. ...:D

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
14 godzin temu, EternalScout napisał:

.... Zrobienie studiów pod któreś z tych rzeczy nie jest problemem, ...

W takim razie - studia - jedz na work&travel - zobacz czy Ci stany w ogole odpowiadaja. Na w&t mozesz wyjechac kilka razy,  potem np. internship/trainee.  Dalej gdybac nie bede bo za 4-5 przepisy moga sie zmienic o 180 stopni

Napisano
Dnia 22.05.2018 o 09:02, kzielu napisał:

Wiec w skrocie to sa trzy drogi - wizy rodzinne (laczenie rodzin), loteria wizowa i pracownicze.  

Wizy pracownicze wymagaja wyksztalcenia i pracodawcy ktory bedzie Cie chcial sponsorowac - nie mozna sobie wystapic o wize pracownicza bo akurat sie ma na to ochote. To tak w uproszczeniu. Wizy pracownicze sa tymczasowe i limitowane w sensie ich dlugosci, wiec po jej skonczeniu wraca sie do Polski jezeli nie znajdzie sie innego rozwiazania. Wizy pracownicze imigracyjne tez istnieja - koncza sie otrzymaniem zielonej karty ale niezwykle rzadko wydawane one sa ludziom z zewnatrz firmy (oczywiscie tez wymagaja sponsorowania - poza NIW ktory Ciebie - z calym szacunkiem - nie dotyczy).

Na wizie studenckiej pracy podjac nie mozna z wyjatkiem 20h tygodniowo na terenie campusu szkoly na ktorej sie pracuje. Szkola oczywiscie jest platna.

Dnia 22.05.2018 o 08:24, EternalScout napisał:

Dzień dobry. Mam bardzo patową sytuację i potrzebuję pomocy - być może ktoś byłby w stanie wskazać mi, na jakiej wizie jestem w stanie wylecieć do USA. Planuję tam pozostać, chociaż wiem, że nie jest to raczej możliwe od razu.

Jestem po maturze, nie zaczęłam jeszcze studiów. Posiadam doświadczenie w wielu branżach, w jednej dłużej niż dwa lata jeżeli ma to duże znaczenie. Najlepiej chyba byłoby wyjechać na wizę pracowniczą - pracuję w tym momencie również w popularnej kawiarnii, która ma swoją sieć wszędzie w USA (ja akurat planowałam Eugene, w Oregonie) i moja szefowa powiedziała, że jeżeli będę potrzebować od niej jakiejkolwiek pomocy w tej kwestii to mi pomoże. Osoba, z którą jestem w związku prawdopodobnie będzie próbowała się dostać do tamtejszego Earth Science Department, aby kontynuować naukę i/lub niezależne badania, więc tutaj nie było problemu z wizą. Natomiast ja, po obczytaniu dużej ilości stron, nadal miewam problem. Nie wyjadę na wizie work&travel bo nie studiuję, na turystycznej nie będę mogła pracować. Kiedyś pracowałam w mediach, ale to jednak zbyt małe doświadczenie aby ubiegać się o wizę dziennikarską, zresztą mój oddział nie miałby interesu w tym, aby mnie tam wysyłać. Myślałam, że może na wizie B-1 mogłabym podjąć pracę jako baristka w kawiarni, natomiast wtedy chyba niezwłocznie trzeba wracać do kraju i ciężko z tym coś zrobić. Jeśli chodzi o wizy pracownicze, od najbardziej popularnej H-1B skreśla mnie "Aby kwalifikować się do uzyskania wizy, należy posiadać tytuł licencjata lub wyższy (bądź równoważny) w dziedzinie, w której ma być podjęte zatrudnienie. W gestii Urzędu Imigracyjnego USCIS leży określenie, czy dane zatrudnienie zalicza się do kategorii zawodów specjalistycznych i czy dana osoba posiada odpowiednie kwalifikacje", zaś H-2B przez "Pracodawca powinien uzyskać z Departamentu Pracy specjalne zaświadczenie potwierdzające, że w USA brakuje pracowników wykonujących rodzaj pracy, którego dotyczy petycja." wydaje mi się raczej niemożlwie do zdobycia w takim zawodzie  i w takim mieście. H-3 skreśla " ani być stażem, który jest dostępny w kraju pochodzenia stażysty.". Czy naprawdę nie ma żadnego sposobu na zdobycie wizy w moim wypadku w takim razie?

tak odnosnie tych wiz pracowniczych i emigracji za pomoca pracy:

1 moj znajomy ze studiow zostal od stycznia zatrudniony w US. Jest od 2 lat doktorem optoelektroniki [branza fizyki] Politechniki Warszawskiej.

Teraz jest w Teksasie.

Jak jakis kwiatek na forum co chwile wyrosnie z pytaniem o emigracje pracownicza i argumentuje to technikum, albo jakis inny fotograf [bo tacy statystycznie pojawiaja sie tu najczesciej] to jest to takie troxhe smiesznawe. Nie to, ze nie szanuje - bo szanuje. Ale technikum ? za wczesnie troche....

Napisano
2 minuty temu, ilya_ napisał:

Jak jakis kwiatek na forum co chwile wyrosnie z pytaniem o emigracje pracownicza i argumentuje to technikum, albo jakis inny fotograf [bo tacy statystycznie pojawiaja sie tu najczesciej] to jest to takie troxhe smiesznawe. Nie to, ze nie szanuje - bo szanuje. Ale technikum ? za wczesnie troche....

Zauwazylam, ze bardzo rzadko osoby z wyższym (konkretnym) wykształceniem pytaja o wizy pracownicze tutaj na forum...

Napisano

OP największe szanse masz na zatrudnienie na wizie pracowniczej jak pójdziesz na polibude na jakis bardzo ścisły kierunek, polubisz to i zostaniesz bardzo dobrym specjalista w tej dziedzinie ;) wtedy nawet moga sie bić o ciebie amerykańskie firmy ;) a dziennikarzy i aktorów to ci tutaj w bród :D

Napisano
5 godzin temu, Patipitts napisał:

....ie ;) wtedy nawet moga sie bić o ciebie amerykańskie firmy ;) a dziennikarzy i aktorów to ci tutaj w bród :D

.... a przynajmniej takich, którym się wydaje ze nimi są. ..:rolleyes:

Napisano

Nie uważam, żeby to było za wcześnie. Zadałam grzeczne pytanie, nie jestem zorientowana w temacie i skoro nie jestem, uważam że jak najbardziej jest to dobry czas żeby zacząć być - i pytać, szukać i czytać. Podziękowałam za wyjaśnienia i myślę, że tyle tu wystarczy. Tutaj nie było żadnej argumentacji "bo mam technikum to mnie wezmą i wyjadę". Tutaj było tylko dopowiedzenie tego, co skończyłam i rozwinięcie mojego wykształcenia i doświadczenia, bo może otwiera to jakieś nowe ścieżki. Nie otwiera - no to trudno, zapytałam i się dowiedziałam. Nie wiem co jest w tym śmiesznego.

Napisano

Trochę tu ludzie za ostro pojechali z naśmiewaniem się ale takich postów jak twój mamy tu na forum przynajmniej 2 tygodniowo ;) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...