klaudia8503 Napisano 28 Maja 2018 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 Ojej nie ma co naprawdę roztrząsać statusu siostry skoro mojego też nie analizowaliście Wyraźnie napisałam że chodzi o pracę legalną, chyba żeby w USA pracować w sklepie czyi w restauracji studia potrzebne nie są. Ja pytam tylko o ubezpieczenie bo to priorytet dla mnie i mojej rodziny.
mola Napisano 28 Maja 2018 Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 48 minut temu, motorolnik napisał: To już zależy od stanu. Jeśli ufać temu co tu jest napisane (https://www.disabilitysecrets.com/resources/disability/disability-rights/maternity-leave-rights-in-illinois) to w Illinois nie ma gwarantowanego przez państwo urlopu macierzyńskiego. Aczkolwiek wikipedia pisze o 12 tygodniach bezpłatnego urlopu macierzyńskiego w ramach FMLA. https://en.wikipedia.org/wiki/Maternity_leave_in_the_United_States. Zatem ten pierwszy artykuł pewnie odnosi się do płatnego urlopu macierzyńskiego. Nie upieram się, 6 tygodni rzuciłam w oparciu o znajome mamy. W każdym razie w polski roczny i płatny urlop macierzyński to coś o czym marzą Amerykanki.
Gość Napisano 28 Maja 2018 Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 Teraz, klaudia8503 napisał: Ojej nie ma co naprawdę roztrząsać statusu siostry skoro mojego też nie analizowaliście Wyraźnie napisałam że chodzi o pracę legalną, chyba żeby w USA pracować w sklepie czyi w restauracji studia potrzebne nie są. Ja pytam tylko o ubezpieczenie bo to priorytet dla mnie i mojej rodziny. Zakładamy że ty lecisz na wizie małżeńskiej.. A co mają studia do pracy? Ubezpieczenia siostra nie dostanie żadnego z pracy bo do żadnej pracy nie może iść na wizie turystycznej. Do sklepu czy restauracji też nie. Wiesz, pracodawcy takie rzeczy sprawdzają.
mola Napisano 28 Maja 2018 Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 1 minutę temu, klaudia8503 napisał: Wyraźnie napisałam że chodzi o pracę legalną, chyba żeby w USA pracować w sklepie czyi w restauracji studia potrzebne nie są. Studia nie są potrzebne, ale dalej potrzebna jest wiza uprawniająca do pracy. Na pracę w sklepie czy restauracji nikt wizy pracowniczej nie przyzna.
pelasia Napisano 28 Maja 2018 Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 Sklepy czy restauracje najczescie ubezpieczenia nie zapewniają. Chyba że Sturbucks , oni są znani z pełnych benefitow.
klaudia8503 Napisano 28 Maja 2018 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 To źle zakładacie Ja mało wiem o US, bo byłam jak pisałam 2 razy, ale na studiach i chociaż pracowałam i pewnie miałam wtedy ubezpieczenie od pracodawcy to i tak leciałam nie bez ubezpieczenia, bo byłam ubezpieczona w PL jako studentka. Teraz pojadę bez ubezpieczenia no, a siostra tak samo, bo ja złożyłam wypowiedzenie już z pracy, a młoda jak pisałam nawet nie studiuje. Ja o tyle myślę, że mam dobrze, że uda mi się podpiąć pod ubezpieczenie męża. Chyba, że w US jest jak w PL i można się rejestrować w pośredniakach i mieć ubezpieczenie, ale wątpię
Gość Napisano 28 Maja 2018 Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 Skoro pracowałas na wizie studenckiej to też zlamalas prawo, LOL. Nie. U USA darmowego ubezpieczenia nie ma. Powodzenia dla młodej i fajnego życia na nielegalu. :p Powodzenia z ciążą.
klaudia8503 Napisano 28 Maja 2018 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 aha i bardzo proszę w moim temacie nie poruszać tematów wiz i tym podobnych rzeczy, bo to mnie w ogóle nie interesuje ani nie dotyczy.
klaudia8503 Napisano 28 Maja 2018 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 Roelka spokojnie Nigdy nie pracowałam na wizie studenckiej (w ogóle to studia kończyłam w Polsce) ani nie złamałam prawa. Wracając do ubezpieczenia to siostra po prostu musi szukać pracy z pakietem ubezpieczenia i na to zwracać uwagę. No, a ja? Uda się mnie podpiąć pod to ubezpieczenie męża?
mola Napisano 28 Maja 2018 Zgłoś Napisano 28 Maja 2018 4 minuty temu, klaudia8503 napisał: No, a ja? Uda się mnie podpiąć pod to ubezpieczenie męża? To najlepiej niech mąż zapyta swojego pracodawcy, wtedy będziesz wiedzieć na 100%. Wśród znajomych w podobnej sytuacji nie znam nikogo, komu by się nie udało. Jednakże w USA panuje w tym temacie dość duża dowolność, więc nikt Ci tutaj na forum pewności nie da.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.