Skocz do zawartości

Baza US w Polsce

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minutes ago, katlia said:

Bo to takie latwe. (Tak, ogromny sarkazm.) 

Juz nie chcialem komentowac, bo ostatnio jakis wredny sie robie :)

46 minutes ago, KrysiaK said:

Wiec nalezy go zmienic :)

Tak powiem nastepnemu napotkanemu kierowcy autobusu, albo kelnerce. Chociaz nie! Tej ostatniej to powiem, zeby koniecznie dobrze za maz wyszla. Wtedy to wogole ubezpieczenie za free wychodzi, bo Maz zapewnia.

• Odpowiedzi 34
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Godzinę temu, katlia napisał:

To  super. Masz najwyrazniej dobre ubezpieczenie. 

Nie tylko dobre ale i na koszt podatnikow o ile dobrze kojarze. Nie mowie ze zle, ale takie "rubbing into your face" jest strasznie slabe.

Napisano
1 godzinę temu, cee napisał:

"Baza US w Polsce", a tu następna dyskusja o kosztach leczenia i ubezpieczeniach :rolleyes:

No wlasnie:) Chodzilo mi tylko o to, ze zolnierzom przyzwyczajonym do wysokiej jakosci sluzby zdrowia raczej nie usmiechaloby sie korzystac z polskich szpitali. A tu zaraz ktos majaczy ze mowie, ze te luksusowe warunki sa darmowe albo ze probuje cos “rub in someone’s face” kiedy nie mialam takich intencji. Ale kradziej bedzie oskarzal wszystkich o zlodziejstwo, a klamca o mowienie nieprawdy. Skoro z zalozenia taki ze mnie shitface, bo korzystam ze sluzby zdrowia to hmm... powiedzialabym kilka rzeczy ale szkoda mojego czasu :) 

Napisano

I to jest właśnie to z czym mamy problem, w sumie nie tylko my, Polacy. Zajmujemy się pierdolami zamiast liczyć, co my z tego będziemy mieli i co można by lepiej było zrobić. Każdy zjeżdża się nad zdjęciem, które w mojej opinii jest nieistotne, a zapomina co tam było omawiane i podpisane. Ile Polska na tym zyska, jak to wykorzystać, ile Stany Zjednoczone zarobią na sprzedaży LNG na cały region Europy srodkowowschodniej itd itd. Emocje i głupoty biorą górę zamiast chłodnej kalkulacji. 

Miałem nie wspominać ale przyczepie się @Roelka do twojego posta odnośnie protestów. W tak proamerykanskim kraju Napewno byłyby duuuuzo mniejsze niż w innych. Po za tym niewiedza wynika właśnie z takich gownoburz jak wokół tego zdjęcia, że później mamy teksty w stylu, byliśmy w Iraku i Afganistanie a nadal musimy starać się o wizę. Media za to odpowiadają i rządzący, i to z jednej jak i drugiej strony. 

Napisano
10 minut temu, cee napisał:

Miałem nie wspominać ale przyczepie się @Roelka do twojego posta odnośnie protestów. W tak proamerykanskim kraju Napewno byłyby duuuuzo mniejsze niż w innych.

W moich okolicach (Niemcy) anty-Amerykanskie protesty, szczegolnie przy bazie w Rammstein,  sa dosc regularne.

(np. https://www.stripes.com/news/europe/thousands-turn-out-for-protest-against-ramstein-air-base-operations-1.486970 

"The demonstrations against U.S. bases in Germany are annual events. Last year, German police estimated that about 2,000 people showed up in support of the Berlin-based coalition’s protest. ")

W Polsce obecnie dosc popularne sa nastroje anty-obcokrajowcow, wiec nie wiem jak to bedzie wygladac - szczegolnie, ze Amerykanscy zolnierze to nie tylko "biali". No ale zobaczymy. Obecnie zolnierze bedacy na misjach w PL, nie moga poruszac sie po terenach cywilnych sami - zawsze musza byc w grupie, dla wlasnego bezpieczenstwa. W Niemczech rowniez dla bezpieczenstwa, nie moga wychodzic z bazy w mundurach (no, chyba ze gdzies wyjezdzaja ). Chociaz dziala to w druga strone, niezaleznie od bazy zawsze publikowana jest lista "zabronionych" miejsce, gdzie zolnierzom nie mozna chodzic - rozne bary, czy restauracje - gdzie albo zolnierze wczesniej robili awantury albo miejsca gdzie zolnierze byli atakowani przez lokalnych.

Nie mowie, ze Polska nie zyska - bo zyska duza - zyski ekonomiczne w okolicach bazy i na pewno duze zyski z turystyki. Ale na 100% jestem pewna, ze protesty beda.

Napisano
Godzinę temu, Roelka napisał:

W moich okolicach (Niemcy) anty-Amerykanskie protesty, szczegolnie przy bazie w Rammstein,  sa dosc regularne.

(np. https://www.stripes.com/news/europe/thousands-turn-out-for-protest-against-ramstein-air-base-operations-1.486970 

"The demonstrations against U.S. bases in Germany are annual events. Last year, German police estimated that about 2,000 people showed up in support of the Berlin-based coalition’s protest. ")

W Polsce obecnie dosc popularne sa nastroje anty-obcokrajowcow, wiec nie wiem jak to bedzie wygladac - szczegolnie, ze Amerykanscy zolnierze to nie tylko "biali". No ale zobaczymy. Obecnie zolnierze bedacy na misjach w PL, nie moga poruszac sie po terenach cywilnych sami - zawsze musza byc w grupie, dla wlasnego bezpieczenstwa. W Niemczech rowniez dla bezpieczenstwa, nie moga wychodzic z bazy w mundurach (no, chyba ze gdzies wyjezdzaja ). Chociaz dziala to w druga strone, niezaleznie od bazy zawsze publikowana jest lista "zabronionych" miejsce, gdzie zolnierzom nie mozna chodzic - rozne bary, czy restauracje - gdzie albo zolnierze wczesniej robili awantury albo miejsca gdzie zolnierze byli atakowani przez lokalnych.

Nie mowie, ze Polska nie zyska - bo zyska duza - zyski ekonomiczne w okolicach bazy i na pewno duze zyski z turystyki. Ale na 100% jestem pewna, ze protesty beda.

Są anty a co raz więcej jest w pracy takich osób, konsulat w Indiach ma tyle pracy ze nie może wydać szybko pozwoleń na pracę ;) dla osób z Indii czy innych Państw.  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...