Skocz do zawartości
merto

obywatelstwo, wiza turystyczna..co dalej

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Obywatelstwo już jest. Pytania.

Sytuacja : obywatel i małżonka na wizie turystycznej. Ślub wzięty trzy lata temu w Polsce. Wiza turystyczna kończy się w grudniu...składać wniosek na zielona kartę dla żony i ma zostać po terminie wizy ( nielegalny pobyt ) czy lepiej niech spokojnie wróci i za jakiś czas znów przyleci, może dostanie znów 6 miesięcy i spokojnie się wszystko wyjaśni. Pytania z tym związane : czy na wizie turystycznej może jako małżonka obywatela składać papiery na zieloną kartę ? czy przy kolejnym wjeździe oficer będzie mógł zwrócić uwagę, że już teraz leci do obywatela, a nie rezydenta ? czy może miała to tylko znaczenie, gdy ubiegała się o promesę 10 letnią w konsulacie ?

dziękuje z góry za odpowiedzi

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jesli nie planowała wlecieć na turystycznej z zamiarem aplikowania o GC, to mozna wysłać pakiet z ternu USA i moze siedzieć i czekać na GC. Podczas procesu rozpatrzenia wniosku, na nielegalny status sie nie łapie.

Inna opcja to wysłać pakiet z USA, a żona wraca do PL i czeka tam na zakończenie sprawy o wizę małżeńska. Wlatuje do USA z zielona karta. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nie bardzo rozumiem " zamiar aplikowania o GC na turystycznej wizie "....ile by żona czekała w Polsce na zieloną kartę, a ile będąc tutaj, bądź co bądź nielegalnie...?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

i trzecia opcja...żona jeszcze raz przylatuje na wizie turystyczne i składamy o GC...czy lepije jest składać jak ona już jest nielegalnie...?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
8 minut temu, merto napisał:

nie bardzo rozumiem " zamiar aplikowania o GC na turystycznej wizie "....ile by żona czekała w Polsce na zieloną kartę, a ile będąc tutaj, bądź co bądź nielegalnie...?

W Polsce bliżej roku i nadal może latać do Ciebie a w Stanach to może się skończyć koło pół roku lub dłużej gdy zaczną robić kolejne rozmowy. Trzeba wtedy pokazać że nie wyleciała z zamiarem dostania gc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jesli sie przylatuje do USA na turystycznej z zamiarem legalizacji pobytu, jest to łamania prawa.

Ja bym polecała sprawę załatwić z PL. Nie trzeba sie główkować, jak wytłumaczyć w uscis, ze skłamała na granicy. Proces z PL chyba obecnie cos około 1 roku (niech mądrzejsi mnie poprawia jesli czas jest obecnie inny),  mozna w miedzy czasie odwiedzać na turystycznej. 

Ale decyzja należy do was, kazdego dnia setki ludzi wykorzystuje turystyczna wizę do nieprzeznaczonych celów i jakoś dają rade. Jak ktoś lubi stres i kombinacje to ich wybór. A czy żona jest na ważnej czy nieważnej wizie to nie ma znaczenia. Jesteście małżeństwem od 3 lat, wiec tu spontaniczność/ brak zamiarów przy wlocie sie nie da lub bedzie bardzo cieżko wytłumaczyć. 

Edytowane przez pelasia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ale jak wlatywała, to ja byłem jeszcze rezydentem. Teraz mam przysięge, a jej została wiza do 7 grudnia. Malzenstwo zawarte było w Polsce trzy lata temu. 

Czyli wyjscia sa takie : ?

1. Zona zostaje, za chwile bedzie nielegalnie, staramy sie o zielona karte tutaj.

2. Zona wylatuje do Polski i tam czeka na zielona karte.

3. Zona wraca do Polski, za jakis czas znow przylatuje do us, byc moze dostaje wize znow na 6 miesiecy i zalatwiamy to tutaj podczas jej legalnego pobytu.

ktora opcja najszybsza ? Ktora najpewniejsza ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
2 godziny temu, merto napisał:

3. Zona wraca do Polski, za jakis czas znow przylatuje do us, byc moze dostaje wize znow na 6 miesiecy i zalatwiamy to tutaj podczas jej legalnego pobytu.

 

Ta opcja jest nielegalna, tzw. visa fraud, jak napisała wyżej Pelasia. Po kiego grzyba kombinujecie? Macie otwartą legalną drogę do zielonej karty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A zostanie po terminie wizy, nielegalnie, to nie kombinowanie i fraud ? Jaka legalna droga ? To trzeba czekac, az wiza wygasnie, zeby skladac papiery o zielona karte ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

5 godzin temu, merto napisał:

A zostanie po terminie wizy, nielegalnie, to nie kombinowanie i fraud ? Jaka legalna droga ? To trzeba czekac, az wiza wygasnie, zeby skladac papiery o zielona karte ?

Nie trzeba czekać aż wiza wygasnie.

Tylko pokazać na rozmowie w Stanach że żona nie przyleciała z zamiarem dostania gc. A możecie różnie trafić i tutaj nawet adwokat Wam nie pomoże gdy urzędnik powie NIE. 

Dlatego załatwiajcie to po za USA  mniej stresu jest a nadal Twoja żona może latać do Ciebie 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×