Skocz do zawartości
John_Doe

Zabranie narzeczonej do USA

Recommended Posts

Witam. Jestem obywatelem USA, urodzonym na terenie tego kraju. W kwietniu planuje wyjazd do USA gdyż mieszkam aktualnie w Polsce. Planuję lecieć tam z moją kobietą i chciałbym się dowiedzieć jakie kroki muszę podjąć abym mógł ją tam zabrać bez żadnych pobytów terminowych ani ograniczeń oraz ile to mniej więcej trwa. Pozdrawiam

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

15 minut temu, John_Doe napisał:

Witam. Jestem obywatelem USA, urodzonym na terenie tego kraju. W kwietniu planuje wyjazd do USA gdyż mieszkam aktualnie w Polsce. Planuję lecieć tam z moją kobietą i chciałbym się dowiedzieć jakie kroki muszę podjąć abym mógł ją tam zabrać bez żadnych pobytów terminowych ani ograniczeń oraz ile to mniej więcej trwa. Pozdrawiam

 

Wystąpić o wizę K-1 lub CR-1 (po wzięciu ślubu) - około roku lub więcej w tej chwili. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby sponsorowac kogokolwiek na GC, obywatel USA musi wykazać że go stać na to, jakże  odpowiedzialne przedsięwzięcie. W tej chwili  wymagane jest uzyskanie min. rocznego dochodu w wysokości około $22k rocznie, before tax. Nie jest to jakaś znaczna kwota ale wiem że wielu forumowiczów miało z tym problem i musieli brać extra sponsora. Może być nim każdy kto osiąga wymagany dochód. Tutejsi spece powiedzą Ci jak wysoka  dokładnie jest ta kwota. Żeby tyle zarobić, trzeba pracować, płacić podatki a więc mieszkać w USA i to jest właśnie domicyl. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Domicile - w skrócie trzeba albo mieszkać albo udowodnić zamiar mieszkania w US. Mieć odpowiednie zarobki jak napisał Andy i - z czym najczęściej mają problem obywatele mieszkający poza US - regularnie rozliczac się z IRS bez względu na to gdzie osiągają dochód.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

22k rocznie to bardzo skromny zarobek. A jaki w takim razie jest sposób aby zabrać taką osobę ze sobą i równocześnie okazywać tą umiejętność utrzymania? Wiza turystyczna dla takowej osoby i próba przedłużania jej na miejscu?

Edytowane przez John_Doe

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kombinacje z turystyczną wiza zazwyczaj sie nie udają. Najkrocej, powinienes mieszkac, pracować i płacić podatki w USA. Gdy Cie juz bedzie stac, wtedy sprowadzasz żonę. Bez czasowego rozstania sie raczej nie obejdzie. @sly6 sie obudzi to sypnie Ci wlasciwymi linkami. On jest taka forumowa Pytia. Zreszta wykaz troche zaangazowania sam. Sa tu linki, bsrdzo obszernie omawiające interesujące Cię zagadnienie. Szukaj wątków: wiza narzeczenska, wiza małżeńska. Miłej lektury, czytania na cały weekend.:D

Poczytaj a potem ewentualnie dopytuj, tam jest wszystko dokładnie, wielokrotnie walkowane. Jesli czegos nie ogarniasz to tam pytaj, nikt nie bedzie odpowiadal od nowa na pytania, ktore padly dziesiatki razy na tym forum.:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A chcesz być na stałe w Stanach z Twoją narzeczoną i chcesz by legalnie pracowała?  Jeśli tak to już moi poprzednicy ładnie to napisali co należy zrobić. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×