Jump to content
Sign in to follow this  
John_Doe

Zabranie narzeczonej do USA

Recommended Posts

Witam. Jestem obywatelem USA, urodzonym na terenie tego kraju. W kwietniu planuje wyjazd do USA gdyż mieszkam aktualnie w Polsce. Planuję lecieć tam z moją kobietą i chciałbym się dowiedzieć jakie kroki muszę podjąć abym mógł ją tam zabrać bez żadnych pobytów terminowych ani ograniczeń oraz ile to mniej więcej trwa. Pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 minut temu, John_Doe napisał:

Witam. Jestem obywatelem USA, urodzonym na terenie tego kraju. W kwietniu planuje wyjazd do USA gdyż mieszkam aktualnie w Polsce. Planuję lecieć tam z moją kobietą i chciałbym się dowiedzieć jakie kroki muszę podjąć abym mógł ją tam zabrać bez żadnych pobytów terminowych ani ograniczeń oraz ile to mniej więcej trwa. Pozdrawiam

 

Wystąpić o wizę K-1 lub CR-1 (po wzięciu ślubu) - około roku lub więcej w tej chwili. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby sponsorowac kogokolwiek na GC, obywatel USA musi wykazać że go stać na to, jakże  odpowiedzialne przedsięwzięcie. W tej chwili  wymagane jest uzyskanie min. rocznego dochodu w wysokości około $22k rocznie, before tax. Nie jest to jakaś znaczna kwota ale wiem że wielu forumowiczów miało z tym problem i musieli brać extra sponsora. Może być nim każdy kto osiąga wymagany dochód. Tutejsi spece powiedzą Ci jak wysoka  dokładnie jest ta kwota. Żeby tyle zarobić, trzeba pracować, płacić podatki a więc mieszkać w USA i to jest właśnie domicyl. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domicile - w skrócie trzeba albo mieszkać albo udowodnić zamiar mieszkania w US. Mieć odpowiednie zarobki jak napisał Andy i - z czym najczęściej mają problem obywatele mieszkający poza US - regularnie rozliczac się z IRS bez względu na to gdzie osiągają dochód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22k rocznie to bardzo skromny zarobek. A jaki w takim razie jest sposób aby zabrać taką osobę ze sobą i równocześnie okazywać tą umiejętność utrzymania? Wiza turystyczna dla takowej osoby i próba przedłużania jej na miejscu?

Edited by John_Doe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kombinacje z turystyczną wiza zazwyczaj sie nie udają. Najkrocej, powinienes mieszkac, pracować i płacić podatki w USA. Gdy Cie juz bedzie stac, wtedy sprowadzasz żonę. Bez czasowego rozstania sie raczej nie obejdzie. @sly6 sie obudzi to sypnie Ci wlasciwymi linkami. On jest taka forumowa Pytia. Zreszta wykaz troche zaangazowania sam. Sa tu linki, bsrdzo obszernie omawiające interesujące Cię zagadnienie. Szukaj wątków: wiza narzeczenska, wiza małżeńska. Miłej lektury, czytania na cały weekend.:D

Poczytaj a potem ewentualnie dopytuj, tam jest wszystko dokładnie, wielokrotnie walkowane. Jesli czegos nie ogarniasz to tam pytaj, nikt nie bedzie odpowiadal od nowa na pytania, ktore padly dziesiatki razy na tym forum.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A chcesz być na stałe w Stanach z Twoją narzeczoną i chcesz by legalnie pracowała?  Jeśli tak to już moi poprzednicy ładnie to napisali co należy zrobić. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...