Jackie Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 U nas w WH swego czasu był dostępny korzeń pietruszki, potem zniknął i nigdy z powrotem się już nie pojawił. Pasternak smakuje ciut inaczej, ale IMO jest niezłym zastępstwem pietruszki. Karp w Chicago jest do kupienia w polskich sklepach, ale ja tak czy owak karpia nie lubię, więc nie jadam Mój mąż jest z ortodoksyjnej żydowskiej rodziny, na Święta jedzą wspomnianą już chińszczyznę i mostek (brisket). W tym roku robimy gęś z czerwoną kapustą i knedlami, niech wiedzą co dobre!
Jackie Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 Jak to się człowiek zawsze czegoś nauczy https://www.google.com/search?q=can+i+get+carp+in+california&oq=can+i+get+carp+in+california&aqs=chrome..69i57.7500j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
andyopole Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 Godzinę temu, Xarthisius napisał: No ja jestem cwany, bo mieszkam w 17 wojewodztwie Polski ;-) Np. w TX mozna bylo dostac natke w miare bez problemu, ale korzen to byl tylko w fancy, hipsterskich sklepach. Natka u nas jest wszędzie, korzeń trzeba mieć własny. Próbowałem siać na ogródku ale gleba u mnie za ciężka, glina. Obmyslilem sposób i w tym roku spróbuję jeszcze raz.
andyopole Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 Godzinę temu, Jackie napisał: Jak to się człowiek zawsze czegoś nauczy https://www.google.com/search?q=can+i+get+carp+in+california&oq=can+i+get+carp+in+california&aqs=chrome..69i57.7500j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 U nas masowo wystepuje w rzekach, np. Willamette River. Trzeba tylko sobie złowić, moja ex lubiala wiec moj kolega zawsze jej zlowil. Ja nie lubie wiec teraz kolega lapie i wypuszcza.
mola Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 35 minut temu, andyopole napisał: Natka u nas jest wszędzie, korzeń trzeba mieć własny. Próbowałem siać na ogródku ale gleba u mnie za ciężka, glina. Obmyslilem sposób i w tym roku spróbuję jeszcze raz. Następnym razem w warzywniaku nakupujemy hurtem i otworzymy mały biznesik, handel wymienny czy coś przyjmuję zapisy
andyopole Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 Godzinę temu, Jackie napisał: U nas w WH swego czasu był dostępny korzeń pietruszki, potem zniknął i nigdy z powrotem się już nie pojawił. Pasternak smakuje ciut inaczej, ale IMO jest niezłym zastępstwem pietruszki. Karp w Chicago jest do kupienia w polskich sklepach, ale ja tak czy owak karpia nie lubię, więc nie jadam Mój mąż jest z ortodoksyjnej żydowskiej rodziny, na Święta jedzą wspomnianą już chińszczyznę i mostek (brisket). W tym roku robimy gęś z czerwoną kapustą i knedlami, niech wiedzą co dobre! Ale ortodoksi, szczególnie Chasydzi przepadają za filled fish co jest niczym innym jak "karpiem po żydowsku" znanym również w polskiej kuchni. Czesto obok czulentu jest to ważna szabesowa potrawa.
andyopole Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 5 minut temu, mola napisał: Następnym razem w warzywniaku nakupujemy hurtem i otworzymy mały biznesik, handel wymienny czy coś przyjmuję zapisy Wiesz, po mojemu, gdy gotuje zupę, ide do ogrodka lub piwnicy w zaleznosci od pory roku i mam. Online, przy dostawie overnight taki korzen kosztowalby majatek.
Xarthisius Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 3 minutes ago, andyopole said: Wiesz, po mojemu, gdy gotuje zupę, ide do ogrodka lub piwnicy w zaleznosci od pory roku i mam. Online, przy dostawie overnight taki korzen kosztowalby majatek. Oj @andyopole ale Ty nie mysl tak detalicznie, tylko rob rundke po sasiadach I zamowienia zbieraj. Ja w tym czasie zalatwie @mola 18 wheeler. Z biznesem opartym na pietruszce to trzeba miec rozmach
Jackie Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 9 godzin temu, andyopole napisał: Ale ortodoksi, szczególnie Chasydzi przepadają za filled fish co jest niczym innym jak "karpiem po żydowsku" znanym również w polskiej kuchni. Czesto obok czulentu jest to ważna szabesowa potrawa. Byłam zdumiona ile potrwa uważanych za typowo polskie ma korzenie w kuchni żydowskiej! Ryba o której piszesz to gefilte fish i ja jej osobiście nie znoszę
Patipitts Napisano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 12 godzin temu, andyopole napisał: Natka u nas jest wszędzie, korzeń trzeba mieć własny. Próbowałem siać na ogródku ale gleba u mnie za ciężka, glina. Obmyslilem sposób i w tym roku spróbuję jeszcze raz. Ja tez mam zamiar sobie wysiać w tym roku, zobaczymy cobs tego wyjdzie. A online probowalam szukac pietruszki i korzen znalazlam tylko w jednym miejscu I tak, kosztowal majatek takze chlopcy do roboty, jakby co macie pierwsza klientke, tylko streszczac sie bo ryba ma byc gotowa na wtorek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.