czarex Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 Jest jeszcze jedna opcja - wojsko... scislej ujmując program MAVNI. Po zdaniu basics od razu paszport się dostaje - fakt około roku czasu trwa background check ale to i tak krótko.
kzielu Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 29 minut temu, czarex napisał: Jest jeszcze jedna opcja - wojsko... scislej ujmując program MAVNI. Po zdaniu basics od razu paszport się dostaje - fakt około roku czasu trwa background check ale to i tak krótko. "As of December 2016, MAVNI is under review and closed indefinitely"
czarex Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 1 minutę temu, kzielu napisał: "As of December 2016, MAVNI is under review and closed indefinitely" A to dziwne, bo w 2018 z kumplem byliśmy u rekrutera w wojsku, i rekruter nam powiedział wówczas o całej procedurze. Wątpię, ze opierał się na informacjach nieaktualnych... Może teraz inaczej się nazywa.
kzielu Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 9 minut temu, czarex napisał: A to dziwne, bo w 2018 z kumplem byliśmy u rekrutera w wojsku, i rekruter nam powiedział wówczas o całej procedurze. Wątpię, ze opierał się na informacjach nieaktualnych... Może teraz inaczej się nazywa. Nie nazywa sie inaczej. Zrob minimum rozeznania w temacie. Jedyne co bylo ostatnio slychac na temat Mavni to jak zaczeli wyrzucac niektorych ludzi z programu ze wzgledu na "security risk". Poza tym porada i tak bez sensu - nikogo mieszkajacego w Polsce nie zrekrutowali by do tego programu (jezeli by istnial).
czarex Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 3 minuty temu, kzielu napisał: Nie nazywa sie inaczej. Zrob minimum rozeznania w temacie. Jedyne co bylo ostatnio slychac na temat Mavni to jak zaczeli wyrzucac niektorych ludzi z programu ze wzgledu na "security risk". Poza tym porada i tak bez sensu - nikogo mieszkajacego w Polsce nie zrekrutowali by do tego programu (jezeli by istnial). Sam zrób minimum rozeznania w temacie, skoro piszesz ze przez wojsko się nie da, a rekruter mówi co innego. Parcie maja akurat bardzo silne na żołnierzy. Jak ktoś jest się wstanie stawić na interview a potem (po pomyślnym background check) na basics (przed ukończeniem 34 lat) to jest ok. Tak, trzeba wpierw przylecieć do USA na innej wizie.
kzielu Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 1 minutę temu, czarex napisał: Sam zrób minimum rozeznania w temacie, skoro piszesz ze przez wojsko się nie da, a rekruter mówi co innego. Parcie maja akurat bardzo silne na żołnierzy. Jak ktoś jest się wstanie stawić na interview a potem (po pomyślnym background check) na basics (przed ukończeniem 34 lat) to jest ok. Tak, trzeba wpierw przylecieć do USA na innej wizie. Ja zrobilem - jak wyzej. Do regularnego wojska to oczywiscie ze biora - jak sie jest co najmniej LPR.
czarex Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 2 minuty temu, kzielu napisał: Ja zrobilem - jak wyzej. Do regularnego wojska to oczywiscie ze biora - jak sie jest co najmniej LPR. To czemu rekruter mówił, ze nie trzeba być LPR?
kzielu Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 19 minut temu, czarex napisał: To czemu rekruter mówił, ze nie trzeba być LPR? A to sie musisz zapytac rekrutera. Wez pod uwage ze oni sa takimi samymi sciemniaczami jak mniej wiecej sprzedawcy samochodow...
MeganMarkle Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 Skoro już mowa o drogach emigracji do USA to chciałam się podzielić taką refleksja - u mnie w pracy jest masa ludzi na H1-B (nie z Polski dodam, głównie z Chin, Indii itp). I są mega wyluzowani jakby już mieli zielona karte - kupują domy, planują przyszłość w usa itp.... mega mnie to dziwi bo jak wg mnie nie ma dla nich łatwej drogi do stałego pobytu żadnej. Firma w której pracuje nie sponsoruje zielonych kart, a już na pewno nie dla zwykłych biurowych pracowników którzy nic specjalnie wyjątkowego nie robią. To jak to jest?
katlia Napisano 12 Lutego 2019 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2019 Nie moge komentowac o byciu wyluzowanym lub o planowaniu przyszlosci w USA -- ale kupowanie domu to po prostu inwestycja. Tez znalam ludzi na H1B ktorzy kupili dom dobre pare lat przed otrzymaniem zielonej karty. Im sie akurat udalo, i zostali zasponsorowani.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.