Skocz do zawartości

Ile dostajecie na konto?

MeganMarkle

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktos mi moze to 401k wytlumaczyc tak jak chlop krowie na rowie? Z rozroznieniem na z matchingiem i bez? Probowalam sama sie doedukowac na YouTube ale nic kompletnie z tego nie rozumiem a jestem na etapie szukania pracy wiec przyda mi sie ta wiedza w razie jakbym miala negocjowac warunki juz na koncowym etapie.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Godzinę temu, Patipitts napisał:

Czy ktos mi moze to 401k wytlumaczyc tak jak chlop krowie na rowie? Z rozroznieniem na z matchingiem i bez? Probowalam sama sie doedukowac na YouTube ale nic kompletnie z tego nie rozumiem a jestem na etapie szukania pracy wiec przyda mi sie ta wiedza w razie jakbym miala negocjowac warunki juz na koncowym etapie.

To jest mniej więcej odpowiednik 3 filaru w Polsce. Rachunek inwestycyjny (twoje pieniądze są inwestowane, masz kontrole nad tym jak i w co) który jest tax deferred maintenance którym oszczędzasz na emeryturę (co generalnie każdy robić powinien, z social security - jeżeli będzie istniało - wyżyć będzie bardzo trudno). Company match to benefit oferowany przez pracodawców - dorzucają się po prostu do jakiejś kwoty, zwykle określonej przez procent zarobków.

Jako że to jest rachunek inwestycyjny, to istnieje ryzyko że wszystko pójdzie w pizdu jak napisała Meghan.

Napisano
2 godziny temu, kzielu napisał:

To jest mniej więcej odpowiednik 3 filaru w Polsce. Rachunek inwestycyjny (twoje pieniądze są inwestowane, masz kontrole nad tym jak i w co) który jest tax deferred maintenance którym oszczędzasz na emeryturę (co generalnie każdy robić powinien, z social security - jeżeli będzie istniało - wyżyć będzie bardzo trudno). Company match to benefit oferowany przez pracodawców - dorzucają się po prostu do jakiejś kwoty, zwykle określonej przez procent zarobków.

Jako że to jest rachunek inwestycyjny, to istnieje ryzyko że wszystko pójdzie w pizdu jak napisała Meghan.

Dzieki kzielu, a te warunki w sensie “kontroli co I jak” to sie ustala od razu I pozniej mozna zmieniac czy to raczej tak na stale?

Napisano
Godzinę temu, Patipitts napisał:

Dzieki kzielu, a te warunki w sensie “kontroli co I jak” to sie ustala od razu I pozniej mozna zmieniac czy to raczej tak na stale?

Mozna zmieniac. 

Napisano
8 godzin temu, ilon napisał:

te pieniadze przydaja mi sie teraz

Ja tez kiedys mialam taki etap ze po prostu potrzebowalam cash'u... i przez 2 lata nic nie odkladalam do 401K. Czasami tak trzeba...you gotta do what you gotta do...

Napisano
6 godzin temu, MeganMarkle napisał:

zmieniłam domyślny profil inwestycyjny na bezpieczny, same obligacje i takie tam... żadnych akcji. Nie mam zamiaru patrzeć jak krach na giełdzie zjada moją ciężko zarobiona kasiorę.

Ja przez wiele lat mialam 100% w akcjach bo firma byla wlasnoscia General Electric a w latach 90tych to byl jeden z najlepszych stock'ow. Patrzylismy jak suma rosla... rosla... rosla... w koncu maz mowi, no nie moze byc wyzej. Sprzedamy? Nie sprzedalismy. Rezultat: stracilismy jakies dobre cwierc miliona dolarow. Dwa lata temu, Trump jest wybrany. Maz mowi, on rozwali gospodarke, i zmienil wszystkie akcje w 401K na cos konserwatywnego. Rezultat: najwiekszy wzrost na gieldzie od 20 lat; nie chcialo sie mezowi liczyc ile stracil na tych konserwatywnych inwestycjach. 

Moral: nigdy nie sluchajcie sie mnie jezeli chodzi o inwestycje :D

Napisano
1 godzinę temu, Patipitts napisał:

Jak najbardziej można zmieniać. Nie pamiętam z jaką częstotliwością (może zależeć od tego kto administruje) ale jak najbardziej można a nawet trzeba regularnie przeglądać portfolio względem rynku i na wprowadzać zmiany jeżeli mają one sens.

Napisano
6 godzin temu, MeganMarkle napisał:

Nie wierzysz w przyszłość własnej firmy? No wstyd! :P 

Rzuć okiem jak akcje stoją ;) sam jakieś stock options które dostałem po cenie $28 a teraz jest $10.

Moja część firmy absolutnie wymiata pod względem wyników, tylko reszta to porażka zarządzana przez idiotów... Ale zdaje się że Larry zaprowadzi porządku trochę ..

Napisano
35 minut temu, katlia napisał:

Ja przez wiele lat mialam 100% w akcjach bo firma byla wlasnoscia General Electric a w latach 90tych to byl jeden z najlepszych stock'ow. Patrzylismy jak suma rosla... rosla... rosla... w koncu maz mowi, no nie moze byc wyzej. Sprzedamy? Nie sprzedalismy. Rezultat: stracilismy jakies dobre cwierc miliona dolarow. Dwa lata temu, Trump jest wybrany. Maz mowi, on rozwali gospodarke, i zmienil wszystkie akcje w 401K na cos konserwatywnego. Rezultat: najwiekszy wzrost na gieldzie od 20 lat; nie chcialo sie mezowi liczyc ile stracil na tych konserwatywnych inwestycjach. 

Moral: nigdy nie sluchajcie sie mnie jezeli chodzi o inwestycje :D

A te akcje które zamienił to było GE ? To raczej dobrze na tym wyszliście bo są na dnie i mimo wzrostu rynku niewiele się z nimi dzieje .. I z ciekawości - jaka to firma była ?

Napisano
44 minuty temu, kzielu napisał:

A te akcje które zamienił to było GE ? To raczej dobrze na tym wyszliście bo są na dnie i mimo wzrostu rynku niewiele się z nimi dzieje .. I z ciekawości - jaka to firma była ?

Nie, GE nie sprzedalismy niestety... teraz jest juz troche mniej tragicznie (+34% year-to-date) -- ale mu daleko do tego, co kiedys bylo... To byla stacja telewizyjna - NBC owned & operated affiliate w Denver, ktora byla wlasnoscia GE. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...