Skocz do zawartości

Wszystko co muszę wiedzieć o GC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wraz z żoną mamy termin wyjazdu do USA połowy maja, wobec tego nasuwa nam się kilka pytań, na które niestety nie mogę nigdzie na forum znaleźć jasnych i czytelnych odpowiedzi. 

1. Jak długo się czeka na GC od momentu wjazdu na teren USA  oraz czy w tym czasie możemy przekroczyć granicę - pytam ponieważ prowadzimy międzynarodową firmę i częste loty do krajów Europejskich są częścią pracy. 

2. Na jaki okres jest wydawana pierwsza GC oraz kolejne po upłynięciu daty ważności tej pierwszej ?

3. Pytanie najważniejsze czy po otrzymaniu GC możemy wyjechać na dwa do czterech miesięcy i wrócić nie tracąc przy tym GC ? ( uprzedzam wszystkich, którzy chcą odpisać - to po co wyjeżdżasz jak chcesz wracać ? pytanie również dotyczy pracy i naszej firmy która ma siedzibę aktualnie w Wielkiej Brytanii lecz chcemy ją przenieść do USA. 

4. Czy jest coś o czym warto wiedzieć aby nie utracić GC ? Głownie chodzi o jakieś ograniczenia czasowe w ciągu roku w których można przebywać poza terytorium USA ? 

5. Co trzeba koniecznie wyrobić/ zrobić po przyjeździe do USA ? 

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i normalne odpowiedzi. 

Napisano

1. Od tygodnia do pol roku. W momencie przekroczenia granicy, Twoja wiza w paszporcie zostanie podbita (endorsed i-551 stamp) i moze sluzyc za tymczasowa GC przez 1 rok. Na niej mozesz przekraczac normalnie granice.

2. 10 lat, kolejne tak samo.

3. Mozna, do 6 miesiecy bez problemu.

4. Placic podatki, nie przebywac poza USA dluzej niz pol roku, zarejestrowac sie do sluzby wojskowej jezeli masz mniej niz 26 lat, informowac uscis o zmianie adresu [1]

5. W sumie to nic koniecznie nie trzeba. Wyrobienie SSN ulatwia zycie.

[1] https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/nativedocuments/M-618.pdf (Keeping your immigration status)

Napisano

1. Przekroczyć granice to możesz spokojnie na pieczątce z paszportu, tylko ze jak będziesz za często tak wyjeżdzasz to sprawa się zrobi podejrzana i wtedy mogą cię już tak chętnie nie wpuścić... ja np przyleciałam w styczniu, po czym po tygodniu wróciłam znów do PL i wróciłam na stałe dopiero za 4mce. Nikt na granicy ani nie mrugnął, ale dlatego ze jest oczywiste ze masz do pozamykana sporo spraw w starym kraju. Nie wiem jak do tego podejdą jak za miesiąc znów wyjedziesz.

2. 10 lat ale po 5 możesz już starać się o obywatelstwo.

3. Odpowiedziałam w pkt1. Dodam jeszcze ze jeśli potrzebujesz dłużej poza usa posiedzieć (dłużej niż te max 6mcy) to lepiej aplikować o tzw biały paszport, na nim możesz być poza usa nawet 2 lat i nie stracisz GC. Ale nie wiem jak z lataniem w te i we wte co chwila...

4. Tak jak napisał kolega wyżej... dodałabym tylko nie popełnianie ciężkich przestępstw :)

5. Wyrobić SSN, lokalne prawo jazdy, założyć konto w banku i karte kredytowa żeby zacząć budować credit score... no i poszukać pracy i lokum ale to zakładam ze macie ;)

• 2 miesiące później...
Napisano

Mam takie oto naiwne pytanie. Czy na polskim prawo jazdy mogę legalnie  jeździć w US i jak długo?  Czy istnieje prawny wymóg wyrobienia lokalnego prawa jazdy?? Dzięki za odpowiedzi :)

Napisano
4 minuty temu, Pawex1972 napisał:

Mam takie oto naiwne pytanie. Czy na polskim prawo jazdy mogę legalnie  jeździć w US i jak długo?  Czy istnieje prawny wymóg wyrobienia lokalnego prawa jazdy?? Dzięki za odpowiedzi :)

Nikt Ciebie nie zmusi byś miał prawo jazdy lecz to ułatwia życie. 

Każdy Stan ma swoje zasady co do jazdy gdy jesteś rezydentem. Należy tam szukać informacji 

Napisano
7 minutes ago, Pawex1972 said:

Tak. Jak dlugo jest regulowane na poziomie poszczegolnych stanow. Tak samo jak to czy trzeba miec dodatkowo "miedzynarodowe" prawo jazdy i jakie warunki trzeba spelnic zeby dostac lokalne. Nie ma wymogu wyrobienia prawa jazdy, nikt Ci nie kaze jezdzic samochodem, ale jakies ID sie przydaje w codziennym zyciu. Jak juz 1) dostaniesz GC 2) bedziesz wiedzial gdzie jedziesz to sprawdzisz to na stronie odpowiedniej instytucji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...