Skocz do zawartości
Adrian7777

Wszystko co muszę wiedzieć o GC

Recommended Posts

Witam, wraz z żoną mamy termin wyjazdu do USA połowy maja, wobec tego nasuwa nam się kilka pytań, na które niestety nie mogę nigdzie na forum znaleźć jasnych i czytelnych odpowiedzi. 

1. Jak długo się czeka na GC od momentu wjazdu na teren USA  oraz czy w tym czasie możemy przekroczyć granicę - pytam ponieważ prowadzimy międzynarodową firmę i częste loty do krajów Europejskich są częścią pracy. 

2. Na jaki okres jest wydawana pierwsza GC oraz kolejne po upłynięciu daty ważności tej pierwszej ?

3. Pytanie najważniejsze czy po otrzymaniu GC możemy wyjechać na dwa do czterech miesięcy i wrócić nie tracąc przy tym GC ? ( uprzedzam wszystkich, którzy chcą odpisać - to po co wyjeżdżasz jak chcesz wracać ? pytanie również dotyczy pracy i naszej firmy która ma siedzibę aktualnie w Wielkiej Brytanii lecz chcemy ją przenieść do USA. 

4. Czy jest coś o czym warto wiedzieć aby nie utracić GC ? Głownie chodzi o jakieś ograniczenia czasowe w ciągu roku w których można przebywać poza terytorium USA ? 

5. Co trzeba koniecznie wyrobić/ zrobić po przyjeździe do USA ? 

 

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i normalne odpowiedzi. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1. Od tygodnia do pol roku. W momencie przekroczenia granicy, Twoja wiza w paszporcie zostanie podbita (endorsed i-551 stamp) i moze sluzyc za tymczasowa GC przez 1 rok. Na niej mozesz przekraczac normalnie granice.

2. 10 lat, kolejne tak samo.

3. Mozna, do 6 miesiecy bez problemu.

4. Placic podatki, nie przebywac poza USA dluzej niz pol roku, zarejestrowac sie do sluzby wojskowej jezeli masz mniej niz 26 lat, informowac uscis o zmianie adresu [1]

5. W sumie to nic koniecznie nie trzeba. Wyrobienie SSN ulatwia zycie.

 

[1] https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/nativedocuments/M-618.pdf (Keeping your immigration status)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1. Przekroczyć granice to możesz spokojnie na pieczątce z paszportu, tylko ze jak będziesz za często tak wyjeżdzasz to sprawa się zrobi podejrzana i wtedy mogą cię już tak chętnie nie wpuścić... ja np przyleciałam w styczniu, po czym po tygodniu wróciłam znów do PL i wróciłam na stałe dopiero za 4mce. Nikt na granicy ani nie mrugnął, ale dlatego ze jest oczywiste ze masz do pozamykana sporo spraw w starym kraju. Nie wiem jak do tego podejdą jak za miesiąc znów wyjedziesz.

2. 10 lat ale po 5 możesz już starać się o obywatelstwo.

3. Odpowiedziałam w pkt1. Dodam jeszcze ze jeśli potrzebujesz dłużej poza usa posiedzieć (dłużej niż te max 6mcy) to lepiej aplikować o tzw biały paszport, na nim możesz być poza usa nawet 2 lat i nie stracisz GC. Ale nie wiem jak z lataniem w te i we wte co chwila...

4. Tak jak napisał kolega wyżej... dodałabym tylko nie popełnianie ciężkich przestępstw :)

5. Wyrobić SSN, lokalne prawo jazdy, założyć konto w banku i karte kredytowa żeby zacząć budować credit score... no i poszukać pracy i lokum ale to zakładam ze macie ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Odnośnik został osadzony automatycznie.   Wyświetlaj jako odnośnik

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...