Frank Napisano 22 Stycznia Zgłoś Napisano 22 Stycznia On 9/14/2023 at 1:06 AM, andyopole said: Chyba wczoraj slyszalem w radio TokFM ze wlasnie w Polsce statystyki zachorowan na rozne choroby weneryczne poszly w gore srednio dwukrotnie, rok do roku. Czyzby suweren wsluchal sie w nauki wielebnych i zrezygnowal z zabezpieczen? Syphilis, jak i kilkoma innymi chorobami, łatwo można zarazić się podczas seksu oralnego, chyba mało kto stosuje zabezpieczenia przy takiej formie. I chyba w Polsce też nie za bardzo o tym uczą. 'No ale temat nie o tym, @ajlo19, masz dla nas jakiś update? Ciekawie się czyta Twoje przygody. Cytuj
KateL Napisano 22 Stycznia Zgłoś Napisano 22 Stycznia (edytowane) On 11/14/2023 at 11:34 AM, kzielu said: Historie oficer CBP widzi i wyjazdy sa notowane w systemie - kontroli przy wyjezdzie nie ma ale linie wysylaja flight manifest do CBP wiec wszystko jest odnotowywane Czy myslisz, że w 2004 już był automatyczny ten flight manifest? pytam, bo I94 miałam jeszcze papierowe jak leciałam na wakacje, bo nie było elektronicznych wtedy i teraz sie okazuje jak sprawdziłam na stronie, że jest błąd.. (zła data wjazdu). Nie wiem jak to się stało, ale podejrzewam, że było to wprowadzane ręcznie skoro można sprawdzić historię I94 do lat 80. Mam nadzieję, że chociaż wyjazd dobrze odnotowali. Nie mam juz biletów lotniczych ani innych rzeczy do potwierdzenia, bo nie wiedziałam, że takie rzeczy warto trzymać. Mogę liczyć tylko na ich system, że odnotował dobrze.. szczególnie, że wyjechałam zgodnie z planem i zgodnie z biletem powrotnym. Edytowane 22 Stycznia przez KateL Cytuj
i1792 Napisano 20 godzin temu Zgłoś Napisano 20 godzin temu (edytowane) W dniu 15.08.2023 o 20:55, arturnow napisał: Polecam przyjrzeć się ile podatku płacisz. https://www.bankier.pl/narzedzia/kalkulator-placowy Zrobiłem wyliczenia na może nie najwyższy poziom, 15tys brutto - 180tys rocznie do kieszeni idzie 120tys. Czyli podatek to 33% ze wszystkim - składka na emeryturę i zdrowotnym oraz ubezpieczeniem na niezdolność do pracy etc itd. Co więcej, drugie tyle płaci ci pracodawca na emeryturę. W stanach spokojnie zapłacisz podobnie a nawet wiecej, nie mając takiego spokoju jeżeli chodzi o koszty zdrowotne. To temat rzeka i różne firmy maja różne pakiety ale na ogół płacisz za wizyty do poziomu deductable. Wszedłem po roku nieobecności to się odniosę Dopóki łapiesz się na pierwszy próg 12% to jest spoko, 9% zdrowotna, 9.76% emerytalna, 1,5% rentowa, 2.45% chorobowa, razem 34.71% zabierają Ci z pensji. Gorzej jak zarobisz 120 tys przychodu, czyli liczone od brutto i wejdziesz w drugi próg 32%, reszta bez zmian to razem 54.71% jesteś w plecy. Powiem tak, zarabiam 17k brutto miesięcznie (koszt utrzymania mnie dla pracodawcy to 20.5k), dużo jak na polskie warunki ale pracuje w Warszawie. W drugiej połowie roku jak wejdę w drugi próg, zostanie mi 10k z pensji do ręki, poleci rata kredytu 2.7k za remont (mamy 1/2 domu na siebie), opłaty stałe typu przedszkole telefony ubezpieczenia szkoła żony kolejne 2.2k, rachunki wychodzą 11.4k rocznie więc średnio 950 miesięcznie, na życie rodziny 2+1 typu paliwo zakupy leki losowe wydatki wychodzi na spokojnie 4k to zostaje praktycznie nic z takiej pensji. Ostatnio stwierdziliśmy z żoną, że nie szalejemy a czasami trzeba dupę ścisnąć i dobrze, że też pracuje i mamy drugą pensje. Nie wiem jak w USA ale Polska to nie jest jakiś tani kraj do życia wbrew pozorom, idziesz do sklepu i siatka zakupów potrafi 200 zł kosztować, siła nabywcza $ vs pln jednak swoje zrobi Edytowane 19 godzin temu przez i1792 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi