Skocz do zawartości

Samozatrudniony w Polsce - podatki USA

omikron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 hours ago, omikron said:

Zgadza się, na razie mieszkam jeszcze w Polsce, do Stanów miałem lecieć niedługo, ale wszystkie moje loty zostały odwołane..

Właśnie, że się nie zgadza. Napisałeś, że od listopada masz zieloną kartę. To oznacza że od listopada mieszkasz w USA wg Amerykańskiego Urzędu Skarbowego

• Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
12 minut temu, mcpear napisał:

Właśnie, że się nie zgadza. Napisałeś, że od listopada masz zieloną kartę. To oznacza że od listopada mieszkasz w USA wg Amerykańskiego Urzędu Skarbowego

A mieszkasz aż nie zrezygnujesz z gc albo nie odbierze ci rezydentury sędzie imigracyjny. Wystarczy 1 dzien w roku posiadania gc aby musieć rozliczyć sie z IRS.

Napisano

Zielona karta aktywowana, numer SSN też już otrzymałem przez warszawskie FBU. Zakładam, że jestem rezydentem podatkowym USA, natomiast tam jeszcze nie mieszkam - to nie jest to samo.

I dzięki @Dread za link, myślę że to o to chodziło. O FBAR dowiedziałem się niedawno, nie doczytałem się jednak czy jego deklaracja za 2019 też została przesunięta na lipiec z powodu covid.

Napisano
10 minut temu, omikron napisał:

Zielona karta aktywowana, numer SSN też już otrzymałem przez warszawskie FBU. Zakładam, że jestem rezydentem podatkowym USA, natomiast tam jeszcze nie mieszkam - to nie jest to samo.

I dzięki @Dread za link, myślę że to o to chodziło. O FBAR dowiedziałem się niedawno, nie doczytałem się jednak czy jego deklaracja za 2019 też została przesunięta na lipiec z powodu covid.

FBAR musisz wyslac jeżeli miałeś dostęp do kont o sumarycznej wartości większej niż 10k usd. Form1040 i tak musisz wyslac do irs. 

Napisano
28 minut temu, omikron napisał:

Fizycznie nie mieszkasz - natomiast z punktu widzenia imigracyjnego - mieszkasz a w PL jestes w odwiedzinach - co Ci juz dwa czy trzy razy Mcpear probuje wytlumaczyc. Zacznij opowiadac CBP ze mieszkasz w PL to wlasnie tam bedziesz mieszkal bez wzgledu na to gdzie bedziesz chcial (przesadzam troche ale generalnie o to chodzi).

Napisano
25 minutes ago, omikron said:

Jesteś po angielsku "resident". Czyli "you reside in USA". Czyli w dokumencie, który przysłałeś spełniasz warunek "if you reside in US". W dniu w którym aktywowałeś zieloną kartę rozpocząłeś wg urzędu skarbowego USA mieszkać w USA - to jest to samo: rezydentura  i mieszkanie w USA (przynajmniej wg IRS).

Napisano

Strona IRS https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/determining-alien-tax-status

If you are an alien (not a U.S. citizen), you are considered a nonresident alien unless you meet one of two tests. You are a resident alien of the United States for tax purposes if you meet either the green card test or the substantial presence test for the calendar year (January 1-December 31).

Ale poniżej:

In some cases aliens are allowed to make elections which override the green card test and the substantial presence test, as follows:
Nonresident Spouse Treated as a Resident
Closer Connection To a Foreign Country

I dalej:

Even if you meet the substantial presence test, you can still be treated as a nonresident alien if you:

Are present in the United States for less than 183 days during the year,
Maintain a tax home in a foreign country during the year (Refer to Chapter 28 of Publication 17 for a discussion of the tax home concept), and
Have a closer connection during the year to one foreign country in which you have a tax home than to the United States

Napisano

Do tego jest jeszcze to ze strony IRS:

The United States has entered into agreements, called Totalization Agreements, with several nations for the purpose of avoiding double taxation of income with respect to social security taxes. These agreements must be taken into account when determining whether any alien is subject to the U.S. Social Security/Medicare tax, or whether any U.S. citizen or resident alien is subject to the social security taxes of a foreign country.

Żeby nie było, zdaję sobie sprawę że muszę złożyć amerykańskie zeznanie podatkowe. Chciałbym jedynie uniknąć płacenia dodatkowego 15%-ego podatku od moich dochodów, które i tak są już opodatkowane w Polsce.

Napisano

W tym co opisujesz sa dwa aspekty: podatkowy i imigracyjny. Z punktu widzenia IRS na pewno istnieja bardziej, lub mniej zawile przepisy pozwalajace skakac miedzy statusem resident i non-resident alien, tak jak te ktore przytoczyles powyzej. Z punktu widzenia USCIS sprawa jest duzo prostsza:

Have you EVER not filed a Federal, state, or local tax return since you became a lawful permanent
resident? If you answered "Yes," did you consider yourself to be a "non-U.S. resident"?

Have you called yourself a "non-U.S. resident" on a Federal, state, or local tax return since you became a lawful permanent resident?

Jezeli myslisz o obywatelswie, czy nawet o utrzymaniu GC, to na zadne z powyzszych nigdy nie chcesz odpowiedziec twierdzaco.

Napisano
38 minutes ago, omikron said:

Strona IRS https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/determining-alien-tax-status

If you are an alien (not a U.S. citizen), you are considered a nonresident alien unless you meet one of two tests. You are a resident alien of the United States for tax purposes if you meet either the green card test or the substantial presence test for the calendar year (January 1-December 31).

Ale poniżej:

In some cases aliens are allowed to make elections which override the green card test and the substantial presence test, as follows:
Nonresident Spouse Treated as a Resident
Closer Connection To a Foreign Country

I dalej:

Even if you meet the substantial presence test, you can still be treated as a nonresident alien if you:

Are present in the United States for less than 183 days during the year,
Maintain a tax home in a foreign country during the year (Refer to Chapter 28 of Publication 17 for a discussion of the tax home concept), and
Have a closer connection during the year to one foreign country in which you have a tax home than to the United States

No właśnie:

Tłumacząc na polski jesteś "nonresident alien" o ile nie spełniasz warunków jednego z dwóch testów. Jesteś RESIDENT ALIEN USA jeśli spełniasz wytyczne testu zielonej karty LUB test substantial presence"

Jak spojrzysz na tę stronę to "green card test" jest podkreślone. Jak klikniesz to to wejdziesz na stronę: https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/alien-residency-green-card-test

Tam jest napisane:

You are a resident, for U.S. federal tax purposes, if you are a lawful permanent resident of the United States at any time during the calendar year. This is known as the "green card" test.

Czyli:

1. Nie możesz się powołać na status Non-resident allien bo spełniasz test zielonej karty

2. Byłeś w 2019 roku posiadaczem zielonej karty i w związku z tym w 2019 roku IRS traktuje CIEBIE jako RESIDENT ALIEN

3. Nie możesz się powoływać na substantial presence test bo już spełniłeś test green card. A między nimi jest spójnik "LUB" co oznacza, że spełnienie jednego z tych dwóch warunków determinuje, że NIE JESTEŚ non-resident alien

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...