Melissa Napisano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 Cześć! Od pewnego czasu zastanawiam się, ile pieniędzy (w dolarach), powinno się przygotować na wyprowadzkę do USA. Chodzi mi o to, ile pieniędzy przygotować na wyprowadzkę do USA, aby wiecie, wszystko pozałatwiać, założyć konto w banku, wynająć mieszkanie/pokój oraz znaleźć pracę, słyszałam że jakiemuś chłopakowi udało się wyjechać z $ 3500 ale mówił że jest to dosyć optymistyczna ilość pieniędzy, i nie każdemu może się udać z taką małą ilością, więc mniej więcej tak na oko, np. jeżeli wy się wyprowadzaliście ile mieliście na start? $ 10000? $5000? A może więcej?. z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, miłego dnia!.
ajlo19 Napisano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 Hej, wg mnie za mało danych, żeby coś konkretnego podpowiedzieć... Inna będzie kwota w zależności od tego gdzie pojedziesz, czy niezbędne będzie auto czy nie, czy masz rodzinę, dzieci, w jakim mniej więcej zawodzie chcesz startować (ile mniej więcej czasu zajmie poszukiwanie pracy) itd. Jest naprawdę tyle czynników... Mogę co nieco powiedzieć ile to u nas wyniosło. Columbus, Ohio. Rodzina 2+2, mąż pojechał pierwszy we wrześniu 2019, na początku mieszkał na Airbnb za pokój zapłacił 700$, mniej więcej miesiąc mu zajęło znalezienie pracy, od połowy października rozpoczął pracę, znalazł mieszkanie w nienajparszywszym miejscu, ale mi się tu nie podoba i przy najbliższej okazji zamierzamy się wynieść koszt to 900$ w tym już jest internet i woda, dodatkowo płatny gaz i prąd, bez kaucji. Największy wydatek to auto, gdyż komunikacji miejska praktycznie nie istnieje, jeżdżą jakieś autobusy, ale jak przejeżdżając obok to nigdy nikogo w nim nie widzę. Auto wyniosło ok. 4000. Trzeba jeszcze mieć na uwadze koszty ubezpieczenia auta (u nas ok 80/mc), jakiś depozyt na otwarcie karty kredytowej (secured), ubezpieczenia medycznego (my mieliśmy jakieś turystyczne z Polski , nie wiem, czy to w ogóle działało, na szczęście nie było żadnej "okazji", żeby z niego korzystać. Nie wiem, czy czegoś nie pominęłam, ale wg mnie wszystko zależy od tego, kiedy się znajdzie pracę...Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
margherita_s Napisano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 14 minut temu, ajlo19 napisał: Hej, wg mnie za mało danych, żeby coś konkretnego podpowiedzieć... Inna będzie kwota w zależności od tego gdzie pojedziesz, czy niezbędne będzie auto czy nie, czy masz rodzinę, dzieci, w jakim mniej więcej zawodzie chcesz startować (ile mniej więcej czasu zajmie poszukiwanie pracy) itd. Jest naprawdę tyle czynników... Mogę co nieco powiedzieć ile to u nas wyniosło. Columbus, Ohio. Rodzina 2+2, mąż pojechał pierwszy we wrześniu 2019, na początku mieszkał na Airbnb za pokój zapłacił 700$, mniej więcej miesiąc mu zajęło znalezienie pracy, od połowy października rozpoczął pracę, znalazł mieszkanie w nienajparszywszym miejscu, ale mi się tu nie podoba i przy najbliższej okazji zamierzamy się wynieść koszt to 900$ w tym już jest internet i woda, dodatkowo płatny gaz i prąd, bez kaucji. Największy wydatek to auto, gdyż komunikacji miejska praktycznie nie istnieje, jeżdżą jakieś autobusy, ale jak przejeżdżając obok to nigdy nikogo w nim nie widzę. Auto wyniosło ok. 4000. Trzeba jeszcze mieć na uwadze koszty ubezpieczenia auta (u nas ok 80/mc), jakiś depozyt na otwarcie karty kredytowej (secured), ubezpieczenia medycznego (my mieliśmy jakieś turystyczne z Polski , nie wiem, czy to w ogóle działało, na szczęście nie było żadnej "okazji", żeby z niego korzystać. Nie wiem, czy czegoś nie pominęłam, ale wg mnie wszystko zależy od tego, kiedy się znajdzie pracę... Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk Trochę nie na temat, ale - dalej mieszkacie w Columbus? Ja i mój mąż przenosimy się w okolice za tydzień!
ajlo19 Napisano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 Trochę nie na temat, ale - dalej mieszkacie w Columbus? Ja i mój mąż przenosimy się w okolice za tydzień! Tak, jesteśmy tu nadal, nawet w tych samych apartamentach :) tydzień to tuż tuż! Nie mam nic przeciwko zawieraniu znajomości, jeśli masz ochotę to napisz do mnie ! Pozdrawiam, IlonaSent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Jackie Napisano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 3 godziny temu, Melissa napisał: Chodzi mi o to, ile pieniędzy przygotować na wyprowadzkę do USA Wyjeżdżasz solo czy z rodziną? Dzieci? Jeśli dzieci - w jakim wieku? Jaki masz zawód? Jakie wykształcenie? Jak dobrze znasz angielski? Czy masz rodzinę/znajomych w USA którzy pomogą na starcie? Do jakiego stanu/miasta planujesz jechać? (koszty życia będą b. różne w zależności od miejsca). Oraz milion innych pytań
sly6 Napisano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2020 2 godziny temu, Jackie napisał: Wyjeżdżasz solo czy z rodziną? Dzieci? Jeśli dzieci - w jakim wieku? Jaki masz zawód? Jakie wykształcenie? Jak dobrze znasz angielski? Czy masz rodzinę/znajomych w USA którzy pomogą na starcie? Do jakiego stanu/miasta planujesz jechać? (koszty życia będą b. różne w zależności od miejsca). Oraz milion innych pytań Dodam do tego sama gotujesz,lubisz alkohol,zabawę...
MeganMarkle Napisano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2020 Już tu gdzieś kiedyś było podobne pytanie i napisałam wtedy ze $50k i zostałam obśmiana... nadal jednak podtrzymuje swoje zdanie. Przynajmniej jeśli chodzi o zaczynanie wszystkiego od nowa w Dolinie Krzemowej (wliczyłam w to koszt zakupy nowego samochodu i finansowy zapas bezpieczeństwa).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.