georg700 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 Witajcie, właśnie usłyszałem od znajomego, że żeby wjechać do US trzeba mieć niejaki approval letter z ambasady i bez tego nie wpuszczają, chodzi chyba o wlot ze strefy shengen i poza tą strefą mi nic takiego nie grozi, prawda?
Roelka v.2 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 21 minutes ago, georg700 said: Witajcie, właśnie usłyszałem od znajomego, że żeby wjechać do US trzeba mieć niejaki approval letter z ambasady i bez tego nie wpuszczają, chodzi chyba o wlot ze strefy shengen i poza tą strefą mi nic takiego nie grozi, prawda? Skad znajomy ma takie informacje? Obecnie caly czas obowiazuje ban i approval letter (cokolwiek to jest) tego nie zmieni. Chyba, ze znajomy mial na mysli jakies szczegolne przypadki/wyjatki.
georg700 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 3 minutes ago, Roelka v.2 said: Skad znajomy ma takie informacje? Obecnie caly czas obowiazuje ban i approval letter (cokolwiek to jest) tego nie zmieni. Chyba, ze znajomy mial na mysli jakies szczegolne przypadki/wyjatki. Znajomym kolegi odmówili ponoć ostatnio, pisali do ambasady żeby wjechać podobno trzeba mieć poważny reason. Tutaj zeby wjechac musisz pisac do ambasay i miec powazny reason. Rozumiem, że tyczy to tylko ludzi wjezdzajacych z Polski/Schengen , a nie jak ja z Ameryki Południowej? Pozdrawiam
Roelka v.2 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 1 minute ago, georg700 said: Znajomym kolegi odmówili ponoć ostatnio, pisali do ambasady żeby wjechać podobno trzeba mieć poważny reason. Tutaj zeby wjechac musisz pisac do ambasay i miec powazny reason. Rozumiem, że tyczy to tylko ludzi wjezdzajacych z Polski/Schengen , a nie jak ja z Ameryki Południowej? Pozdrawiam Nie wiem jak wyglada sytuacja w Ameryce Poludniowej. Poszukaj informacji na stronie lokalnej ambasady. Jesli chodzi o Polske - Proces otrzymania wizy nie rozni sie bardzo od czasu sprzed pandemii. Problem zaczyna sie z wyjazdem do USA. Osoba ktora chce wyjechac na wizie objetej banem (wizy imigracyjne sa objete wyjatkiem) musi najpierw spedzic 14 dni poza strefa Schengen. Z tego co rozumiem, ten znajomy mogl otrzymac odmowe z roznych powodow, np. brak zwiazkow z Polska, konsul podejrzewal ze znajomy ma nieczyste zamiary, etc. Nie wiem nic o zadnych powaznych powodach ktorych ambasada by wymagala. Na stronie ambasady nie ma zadnej takiej informacji. Chyba, ze znajomy staral sie o NIE.
georg700 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 4 minutes ago, Roelka v.2 said: Nie wiem jak wyglada sytuacja w Ameryce Poludniowej. Poszukaj informacji na stronie lokalnej ambasady. Jesli chodzi o Polske - Proces otrzymania wizy nie rozni sie bardzo od czasu sprzed pandemii. Problem zaczyna sie z wyjazdem do USA. Osoba ktora chce wyjechac na wizie objetej banem (wizy imigracyjne sa objete wyjatkiem) musi najpierw spedzic 14 dni poza strefa Schengen. Z tego co rozumiem, ten znajomy mogl otrzymac odmowe z roznych powodow, np. brak zwiazkow z Polska, konsul podejrzewal ze znajomy ma nieczyste zamiary, etc. Nie wiem nic o zadnych powaznych powodach ktorych ambasada by wymagala. Na stronie ambasady nie ma zadnej takiej informacji. Chyba, ze znajomy staral sie o NIE. tzn podobno wiza nie jest wymagana bo Polska jest w programie Waiver więc nie wiem do końca o co chodzi i jak to wygląda bo wciąż mam starą poczciwą wizę turystyczną
Roelka v.2 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 Just now, georg700 said: tzn podobno wiza nie jest wymagana bo Polska jest w programie Waiver więc nie wiem do końca o co chodzi i jak to wygląda bo wciąż mam starą poczciwą wizę turystyczną Wyjazd na esta tez jest objety banem.
edytka2k Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 Nie straszcie mnie ludzie jakimiś nowymi dziwnymi wymogami. Z tego co wiem (a planuję rozpoczęcie podróży do USA na początku września), to "wystarczy" pobyć pełne 14 dni poza strefą schengen, żeby móc wleciec później do USA (na ESTA). Na ten moment planuję przelot do Cancun, a stamtąd po 14 pełnych dniach, do Nowego Yorku. Ciężka to podróż będzie ale jakoś przetrwam ją
georg700 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 17 minutes ago, edytka2k said: Nie straszcie mnie ludzie jakimiś nowymi dziwnymi wymogami. Z tego co wiem (a planuję rozpoczęcie podróży do USA na początku września), to "wystarczy" pobyć pełne 14 dni poza strefą schengen, żeby móc wleciec później do USA (na ESTA). Na ten moment planuję przelot do Cancun, a stamtąd po 14 pełnych dniach, do Nowego Yorku. Ciężka to podróż będzie ale jakoś przetrwam ją Ja tak samo. Teraz pytanie czy musze cos robić jak mam zwykłą wizę b1b2 bo z ESTA nigdy nie korzystałem a wiem, że tam jakieś papiery online trzeba wypełniać
mcpear Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 Tak Just in case - jeśli te 14 dni przebywasz poza Schengen w Ameryce Południowej to musisz unikać Brazylii - ona też jest objęta banem. Musisz spędzić 14 dni poza Schengen i poza Brazylią
mcpear Napisano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2021 3 hours ago, edytka2k said: Nie straszcie mnie ludzie jakimiś nowymi dziwnymi wymogami. Z tego co wiem (a planuję rozpoczęcie podróży do USA na początku września), to "wystarczy" pobyć pełne 14 dni poza strefą schengen, żeby móc wleciec później do USA (na ESTA). Na ten moment planuję przelot do Cancun, a stamtąd po 14 pełnych dniach, do Nowego Yorku. Ciężka to podróż będzie ale jakoś przetrwam ją Wystarczy przebyć 14 dni w Meksyku - nie potrzebujesz NIE potem aby wlecieć do USA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.