Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 hours ago, Kleofas11 said:

Ten "młody" Gorbaczow to ledwo 60-letnia Michelle Obama. (…) Teraz ma podobno zmienić zdanie. Partia Demokratyczna totalnie ją naciska "zakulisowo" od 2 dni. Miliony ją uwielbiają. Zagłosują. 

Simply… hmm.. unlikely. On all counts.

Połknę język jeśli się mylę :P

Napisano
7 hours ago, Tirowiec1312 said:

Za bardzo się podniecacie wygenerowaną sraczką amerykańskich kontrolowanych przez właścicieli wielkiego kapitału mediów, podsycaną przez boty na kontrolowanych przez właścicieli wielkiego kapitału zcentralizowanych mediów społecznościowych i potem powielanych przez polskie, marzące o zostaniem właścicielami wielkiego kapitału, gadające głowy.

Ok… Nie wiem kto tu się “za bardzo” podnieca… ale to nie my :blink:;)

Napisano
2 hours ago, rzecze1 said:

ale to nie my

No to raczej nie ja snuję opowieści o zmianach kandydata po jednej debacie. Zresztą wspomniałem o pierwszym sondażu po debacie i jakoś cisza, nikt kto pisał o podmienianiu kandydatów nawet słówka nie piśnie. GOP ma gorszego kandydata i jakoś nikt nie podnieca się wymianą trumpa na kogoś innego - trzeba się uczyć od najlepszych, bo jak oni mając taki materiał jaki mają potrafią iść w zaparte i go promują choćby nie wiem co, mimo wszystkich regularnych demencyjnych potknięć, cytowaniu hitlera, wyroków, itd. to dlaczego konkurencja miałaby to robić po jednej debacie?

Napisano (edytowane)

Jest drugi sondaż - IPSOS-Mori - pokazuje ten sam trend co wspomniany wcześniej przeze mnie Morning Consult.

Inna ciekawostka - The Philadelphia Inquirer opublikował editorial, który w swoim głównym przekazie stwierdza zasadniczo to o czym mówiłem wcześniej.

Edytowane przez Tirowiec1312
Napisano (edytowane)
24 minutes ago, Tirowiec1312 said:

Jest drugi sondaż - IPSOS-Mori - pokazuje ten sam trend co wspomniany wcześniej przeze mnie Morning Consult.

Patrzenie na pojedyncze sondaze jest troszke bez sensu. Cherry-picking tak samo. Byly tez 2 inne sondaze, ktore pokazywaly Trumpa na +2 (Survey USA) i +4 (Patriot Polling) respectively.

Te co cytujesz sa dosc stronnicze (nazwa, ogolna ocena, mean-reverted bias, wiecej tu https://www.natesilver.net/p/pollster-ratings-silver-bulletin) :

1. Ipsos    B-    D +1.8
  2. Morning Consult    B-  D +3.0
Edytowane przez Xarthisius
Napisano
2 hours ago, Xarthisius said:

Patrzenie na pojedyncze sondaze jest troszke bez sensu. Cherry-picking tak samo. Byly tez 2 inne sondaze, ktore pokazywaly Trumpa na +2 (Survey USA) i +4 (Patriot Polling) respectively.

Te co cytujesz sa dosc stronnicze (nazwa, ogolna ocena, mean-reverted bias, wiecej tu https://www.natesilver.net/p/pollster-ratings-silver-bulletin) :

1. Ipsos    B-    D +1.8
  2. Morning Consult    B-  D +3.0

Ja bardzo malo uwagi przywiazuje do sadazy. One po prostu nie sa wiarygodne, ot taka zabawa. Brak landlines znaczy ze wszystkie dane pollsterow sa w jakiejs mierze cherry picked. I ludzie klamia w rozmowach z pollsterami. Bradley Effect ma sie bardzo dobrze te 40+ lat pozniej. 

Napisano (edytowane)
2 hours ago, katlia said:

Ja bardzo malo uwagi przywiazuje do sadazy. One po prostu nie sa wiarygodne, ot taka zabawa.

Zgadzam się.

Dlatego wskazuję nie na wartości bezwzględne tylko na trend.

Inny problem z sondażami jest taki, że one w żaden sposób nie odzwierciedlają bieżących obserwacji faktycznych, a konkretnie zmian preferencji wyborców widocznych w odbywających się tu i ówdzie co jakiś czas special elections, wyborach lokalnych i referendach.

Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest że sondaże notorycznie pokazują wyrównany wyścig, podczas gdy w oddawanych głosach widać nawet 40%-wy niedobór głosów kandydatów powiązanych z maga i trumpem?

Edytowane przez Tirowiec1312
  • 2 tygodnie później...
Napisano
1 hour ago, Tirowiec1312 said:

w mediach robiących nagonkę jakoś cisza...

Nikt nie wie co myslec, co Biden ma zrobic, jak mamy na to wszystko reagaowac poza mysla "we are so f***ed"