Jump to content

CR-1 CR-2 małżenstwo i dokumenty

Recommended Posts

Witam

Czy wladze amerykańskie uznają małżenstwo obywatela o podwójnym (polskim i amerykańkim)obywatelstwie,jesli zawrze je w Polsce,jako Polak?

Czy amerykanskie władze emigracyjne wsród dowodów,jakie trzeba przedłozyć do form I-130 lub wiz CR-1 I CR-2 mogą zarządać np.rachunków za rent mieszkania sponsora?

19 minutes ago, Waldek said:

Witam

Czy wladze amerykańskie uznają małżenstwo obywatela o podwójnym (polskim i amerykańkim)obywatelstwie,jesli zawrze je w Polsce,jako Polak?

Nie wazne gdzie bierzcie slub, jest on wazny wszedzie. 

19 minutes ago, Waldek said:

Czy amerykanskie władze emigracyjne wsród dowodów,jakie trzeba przedłozyć do form I-130 lub wiz CR-1 I CR-2 mogą zarządać np.rachunków za rent mieszkania sponsora?

Tylko jesli to mieszkanie jest w USA. Sponsor musi wykazać domicle. (Zakladam ze mieszka obecnie w PL). Do tego dowod ze placi podatki w USA. 

• Like 2

38 minutes ago, Waldek said:

Dziękuję za odpowiedzi,

Mieszkam obecnie w USA.Czyli rachunki za rent musze mieć do wykazania domicile,nie wystarczy np.poczta,listy na mój adres?

Nie ma listy wymaganej na sztywno. Ciężar udowodnienia że sponsor posiada domicile w USA spoczywa na sponsorze. Jest wiele dowodów, które może przedstawić:
- konto w USA z amerykańskim adresem z historią karty bankowej / kredytowej pokazującej lokalne zakupy
- własność nieruchomości lub aktywny wynajem z dowodami na utrzymanie tego domu: typu rachunki na prąd, wodę, gaz, kablówkę na nazwisko sponsora
- Pay stub od pracodawcy amerykańskiego z adresem amerykańskim
- Rejestracja w wyborach
- Rejestracja dzieci w szkole

Dowody podlegają ocenie przez USCIS

Same listy mogą nie starczyć, nie dowadzą, że adresat tam mieszka a jedynie, że ktoś na ten adres wysłał pocztę.

• Upvote 2

• 2 months later...

Witam,

Mieszkam na stale w Stanach a moja żona w Polsce.Chcemy założyć wspołne konto w jakims banku w Polsce i wszystkie banki żonie odmawiają,bo chcą mojej fizycznej obecności.Czy ktoś z forumowiczów zetknął sie z podobnym problemem i znalazł rozwiązanie?Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

4 hours ago, Waldek said:

Witam,

Mieszkam na stale w Stanach a moja żona w Polsce.Chcemy założyć wspołne konto w jakims banku w Polsce i wszystkie banki żonie odmawiają,bo chcą mojej fizycznej obecności.Czy ktoś z forumowiczów zetknął sie z podobnym problemem i znalazł rozwiązanie?Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Piszesz upowaznienie do reprezentowania Cie w celu zalozeniu konta w banku X, skladasz podpis w obecnosci notary public, zalatwiasz do tego apostille, wysylasz upowaznienie poczta. Stopien pokrewienstwa jest tak naprawde bez znaczenia. Ostatnie konto w Polsce zakladala mi tak calkowicie obca osoba.

Edited by Xarthisius

• 8 months later...

Dobry wieczór,

jestem tu nowa i nie wiem czy był gdzies taki problem (jezeli tak to nie mogłam znaleźć )

ja mieszkam w Pl a mój narzeczony w USa (ma obywatelstwo PL i USA) w styczniu planujemy wziąć ślub w USA i ja muszę wrócic do PL załawtwiac sprawy, a juz mąż złozy petycje 

pyt 1. czy to prawda, ze musze zostac w USA i czekać cały czas procedowania petycji  

pyt 2. czy od czasu złozenia dokumentów do wydania GC akuluje sie moja wiza tursytyczna i nie będe mogła latać ? 

takie rózne opinie od ludzi słysze i juz nie wiem co jest prawda :( 

dziekuje za każdą pomoc