kenadams Napisano 26 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Pytasz tylko o ten rok? Pierwszy rok rezydentury jest "specjalny", IRS ma osobne zasady (Dual-status alien jest fraza do googlania), ale szczegolow nie znam. Potem IRS malo obchodzi gdzie mieszkasz, musisz sie rozliczac z dochodow z calego swiata. Jakas czesc z tych dochodow nie podlega podatkowi ($85k ? ale to zupelnie z glowy wiec moze byc zupelnie inna kwota). Takie rzeczy to tylko rozgarniety radca podatkowy.Dzięki! Pogoogluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AS13 Napisano 27 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2022 21 godzin temu, danielwro napisał: ja mam wykupione na 2 miesiace tutaj - https://www.visitorscoverage.com/green-card-insurance/ - Patriot America Plus ale bez zadnych argumentow za i przeciez.. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Października 2022 (edytowane) W dniu 17.10.2022 o 14:02, niezamaco napisał: To pytanie oczywiście do Danielwro. dzisiaj bylem zdac pierwsza czesc prawka i odrobine stresu mialem w trakcie, ale od poczatku - Jestem w Sarasota/FL i dokumenty jakie dostarczylem to: paszport + pieczatka, SSN, PL prawko (bez international), umowa najmu domu + polisa "renters insurance" (ktora zostala wyslana na adres z umowy). I tu wszystko ok. Jednym z elementow zaliczenia jest vision test - maja tutaj takie a'la mikroskopy, ktore symulaja patrzenie w dal i oceniaja kazde oko niezaleznie. W moim przypadku jest to problem. Przed samym wyjazdem do usa zrobiłem laserowa korekcje wzroku, ale z racji wieku 40+ i tzw. starczowzroczności mam oczy "zrobione" jedno na dal, drugie na bliż. No i to jest wlasnie problem - na jedno oko nic nie widziałem w opinii mikroskopu. Babka chce mnie wysylac do jakiegos doctora, ze musi mnie zbadac, itd.. no to tlumacze sytuacje, ze nic mi nie trzeba badać bo widzę super i tak ma być, cos pokonsultowala z kolezanka i finalnie zaznaczyla no glasses i dopisala mono-vision. Sam test ok, po 41 pytaniu sie wyłaczyl jako zdany.. Przeczytałem raz ich manual - https://www.flhsmv.gov/pdf/handbooks/englishdriverhandbook.pdf i poklikałem trochę testów w jakiejs darmowej apce na tel. Test jest prosty, ale jestem pewien, że jakbym poszedł z marszu to bym raczej nie zdał, bo dużo "ciekawostek" dowiedzialem sie na etapie przygotowywania, o ktore właśnie byłem pytany. Practice dopiero za 1,5 tygodnia. @niezamaco Edytowane 28 Października 2022 przez danielwro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezamaco Napisano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Października 2022 dzisiaj bylem zdac pierwsza czesc prawka i odrobine stresu mialem w trakcie, ale od poczatku - Jestem w Sarasota/FL i dokumenty jakie dostarczylem to: paszport + pieczatka, SSN, PL prawko (bez international), umowa najmu domu + polisa "renters insurance" (ktora zostala wyslana na adres z umowy). I tu wszystko ok. Jednym z elementow zaliczenia jest vision test - maja tutaj takie a'la mikroskopy, ktore symulaja patrzenie w dal i oceniaja kazde oko niezaleznie. W moim przypadku jest to problem. Przed samym wyjazdem do usa zrobiłem laserowa korekcje wzroku, ale z racji wieku 40+ i tzw. starczowzroczności mam oczy "zrobione" jedno na dal, drugie na bliż. No i to jest wlasnie problem - na jedno oko nic nie widziałem w opinii mikroskopu. Babka chce mnie wysylac do jakiegos doctora, ze musi mnie zbadac, itd.. no to tlumacze sytuacje, ze nic mi nie trzeba badać bo widzę super i tak ma być, cos pokonsultowala z kolezanka i finalnie zaznaczyla no glasses i dopisala mono-vision. Sam test ok, po 41 pytaniu sie wyłaczyl jako zdany.. Przeczytałem raz ich manual - https://www.flhsmv.gov/pdf/handbooks/englishdriverhandbook.pdf i poklikałem trochę testów w jakiejs darmowej apce na tel. Test jest prosty, ale jestem pewien, że jakbym poszedł z marszu to bym raczej nie zdał, bo dużo "ciekawostek" dowiedzialem sie na etapie przygotowywania, o ktore właśnie byłem pytany. Practice dopiero za 1,5 tygodnia. [mention=124168]niezamaco[/mention]Dzięki za info. Daj znać jak praktyczny. Ciekawostka: my też ruszamy do Sarasoty. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katarzyna_gawor Napisano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Trochę z innej beczki : Jeśli ktoś jeszcze jest zainteresowany spotkaniem wylosowanych w DV lottery (2022 ale nie tylko ) i miłośników USA oraz ma czas w weekend 18-20.11 to proszę o Priv. Spotykamy się Glinnie k./ Wałbrzycha, tym z którymi miałam wcześniej kontakt zaproszenia wysłałam na FB. Zapraszamy serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenadams Napisano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Przekroczyłem dzisiaj granicę USA. Lądowałem w SFO i byłem zaskoczony, bo wzięli mnie innego pokoju z napisem "secondary" i trochę przetrzepali. Nie było to jakieś straszne przeżycie, ale trochę stresujące - głównie przez konieczność czekania. Pytania w stylu: czy już kiedyś byłem w USA, gdzie się zatrzymam (tu trochę skomplikowanych wyjaśnień było) i inne, nie pamiętam już dokładnie. Najbardziej stresujące było czekanie, bo przychodził do mnie gość parę razy, pytał coś i odchodził na jakiś czas - a jednocześnie byłem świadkiem jak innych trzepali. Wszystko trwało łącznie może z 30 minut i skończyło się dobrze - doszedł jeden LPR :-) Za dwa tygodnie na Florydę z rodziną, zobaczymy jak wtedy pójdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Welcome to USA! Przynajmniej będziesz miał co wspominać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2022 1 hour ago, kenadams said: Przekroczyłem dzisiaj granicę USA. Lądowałem w SFO i byłem zaskoczony, bo wzięli mnie innego pokoju z napisem "secondary" i trochę przetrzepali. Nie było to jakieś straszne przeżycie, ale trochę stresujące - głównie przez konieczność czekania. Pytania w stylu: czy już kiedyś byłem w USA, gdzie się zatrzymam (tu trochę skomplikowanych wyjaśnień było) i inne, nie pamiętam już dokładnie. Najbardziej stresujące było czekanie, bo przychodził do mnie gość parę razy, pytał coś i odchodził na jakiś czas - a jednocześnie byłem świadkiem jak innych trzepali. Wszystko trwało łącznie może z 30 minut i skończyło się dobrze - doszedł jeden LPR :-) Za dwa tygodnie na Florydę z rodziną, zobaczymy jak wtedy pójdzie Witamy. To chyba druga relacja na forum że pojawiło się "secondary" na wjeździe dla nowo przyjeżdżających na wizie imigracyjnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don123 Napisano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Ja wjechałem do US niecałe dwa tygodnie temu. Razem z żoną ustawiliśmy się do kolejki jak wszyscy. Na lotnisku JFK NY było sporo ludzi ale dość sprawnie to szło. Daliśmy urzędnikowi żółte koperty i poinformowaliśmy go, że mamy imigrant visa. Biorąc od nas koperty powiedział że się domyślił. Rozerwał przy nas koperty, zrobił nam zdjęcia a w między czasie poinformował, że na wbitej pieczątce możemy opuszczać US przez rok czasu i że SSN i green card przyślą nam pocztą. Cała rozmowa odbyła się w miłej atmosferze i trwała może jakieś 5 minut. Teraz chcemy wyrobić reentry permit i byłbym wdzięczny jakby ktoś mógł w skrócie opisać jak się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2022 (edytowane) @don123https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/guides/B5en.pdf&ved=2ahUKEwiCwZK8y4X7AhXbKUQIHeNGDk0QFnoECAkQBg&usg=AOvVaw1DApFp49CET4_G2-muWZNV https://www.uscis.gov/i-131 Edytowane 29 Października 2022 przez Roelka v.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi