Xarthisius Napisano 5 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Sprawdzilem tracker dla ludzi robiacych DV AOS. Byc moze juz przedarli sie przez backlog. Srednio ludzie czekaja ~2 tygodnie od NOA (czyli od zaakceptowania dostarczenia petycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 34 minutes ago, Xarthisius said: AFAIK musisz miec przynajmniej zaproszenie zeby probowac walk-in. Czas, ktory podalem wyzej dotyczyl przyjscia zaproszenia. Dokladnie. Poza tym wejscie z ulicy (majac zaproszenie) czasami sie udaje, czasami nie. Mnie (ladnych pare lat temu) wyslali na drzewo (chcialem wczesniej zrobic bio bo mi wyznaczony termin srednio pasowal). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Godzinę temu, Jacek87 napisał: Po co od razu takie słowa? Dlategom uzyl tego wyrazu w cudzymslowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek87 Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 @Xarthisius AOS, NOA, AFAIK.. Nic nie rozumiem Czy jest gdzieś opisana ta cała procedura i orientacyjne czasy każdego z etapów? I pytanko: Czy po biometric już można opuścić USA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 https://www.uscis.gov/i-131 https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/guides/B5en.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 5 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 46 minutes ago, Jacek87 said: @Xarthisius AOS, NOA, AFAIK.. Nic nie rozumiem Czy jest gdzieś opisana ta cała procedura i orientacyjne czasy każdego z etapów? I pytanko: Czy po biometric już można opuścić USA? Sorry... AOS == Adjustment of Status (jak ktos aplikuje w US o zielona karte. Wtedy tez sie robi biometrics). NOA == Notice of Action, takie pismo, ktore przychodzi po wyslaniu kazdej petycji, ze USCIS dostal dokumenty. Do tej petycji o bialy paszport tez. AFAIK to juz chyba tlumaczyc nie trzeba, no ale niech bedzie: as far as I know. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek87 Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Wiem, że na następne pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż problemy na granicy mogą pojawić się nawet przy półrocznej nieobecności, ale: Czy jest realny scenariusz, że nikt się do nas nie przyczepi, jeśli przez około 3 lata będziemy realizować schemat taki, że wracamy do US na niedługi okres przed upływem roku od opuszczenia US? Czy raczej Wasze doświadczenie pokazuje, że jak ktoś coś takiego próbować, to bez szans i tracił GC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 6 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 1 hour ago, Jacek87 said: Wiem, że na następne pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż problemy na granicy mogą pojawić się nawet przy półrocznej nieobecności, ale: Czy jest realny scenariusz, że nikt się do nas nie przyczepi, jeśli przez około 3 lata będziemy realizować schemat taki, że wracamy do US na niedługi okres przed upływem roku od opuszczenia US? Czy raczej Wasze doświadczenie pokazuje, że jak ktoś coś takiego próbować, to bez szans i tracił GC? Kolega z pracy po ktoryms razie dostal warning od CBP i dwa miesiace pozniej wrocil na stale. Stracic nie jest tak latwo (musi to zrobic sedzia imigracyjny) ale jakis klopotow z CBP szanse doigrac sie masz dosc powazna, szczegolnie jezeli chcesz to robic przez 3 lata. Dodatkowo pamietaj ze caly czas bedziesz musial sie rozliczac z IRS a obywatelstwo znaczaco Ci sie odwlecze z powodu braku physical presence. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 6 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 3 hours ago, Jacek87 said: Wiem, że na następne pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż problemy na granicy mogą pojawić się nawet przy półrocznej nieobecności, ale: Czy jest realny scenariusz, że nikt się do nas nie przyczepi, jeśli przez około 3 lata będziemy realizować schemat taki, że wracamy do US na niedługi okres przed upływem roku od opuszczenia US? Czy raczej Wasze doświadczenie pokazuje, że jak ktoś coś takiego próbować, to bez szans i tracił GC? Było kilku tutaj na forum co wyjechali po aktywacji na rok i wrócili w zasadzie bez problemów. Wiem, że w 2020/2021 przez COVID było iluś takich co po takim roku znowu wrócili do Polski i wracali do USA po znowu roku i wiem, że nie było problemu a na pytanie CBP mówili, że mieli trudność przez COVID w znalezieniu pracy w USA. Znane są historie takich turystów z Chicago co całe lata tak podróżowali pomiędzy USA i Polską. Ponoć po dojściu do władzy Trumpa służby stały się dużo bardziej wrażliwe na to i wyłapują takich dużo częściej. Osobiście myślę, że masz duże szanse przez trzy lata tak się bujać i powinno Ci się udać. Gdzieś pisałeś że potrzebujesz 6 lat aby pozamykać w Polsce pewne sprawy - wydaję mi się, że 6ciu lat tak nie uciągniesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 6 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, mcpear napisał: Ponoć po dojściu do władzy Trumpa służby stały się dużo bardziej wrażliwe na to i wyłapują takich dużo częściej. Podczas moich dotychczasowych podrozy z GC pierwszym pytaniem zawsze bylo: ile czasu byles poza USA? Kiedys bylem prawie miesiac to mi nawet sluzbista napisal przy pieczatce: "4 weeks out". Czy cos w tym rodzaju. Edytowane 6 Lipca 2022 przez andyopole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi