katlia Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 2 hours ago, kenadams said: Ja będę kierował się w rejony SF Bay Area, jeśli wiza siądzie. Obecnie pracuję w firmie tamtejszej i raczej spokojnie będę mógł się przenieść, co by mi pasowało bo pomagają finansowo z przeprowadzką. Ewentualnie, będę szukał na miejscu, co jak co ale pracy dla programistów tam raczej nie brakuje. Pracy nie bedzie brakowalo, ale domow/mieszkan w sensownych cenach jak najbardziej. W dobrych czesciach BA, tam gdzie sa dobre szkoly i jako-taki dojazd do pracy, kupno domu za mniej niz milion dolarow graniczy z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenadams Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Pracy nie bedzie brakowalo, ale domow/mieszkan w sensownych cenach jak najbardziej. W dobrych czesciach BA, tam gdzie sa dobre szkoly i jako-taki dojazd do pracy, kupno domu za mniej niz milion dolarow graniczy z cudem. Tak, niestety to jest duża trudność… Dlatego szlifuję algorytmy i liczę na zdobycie lepiej płatnej pracy w Google czy Netflix tam pensje mniej więcej na moim poziomie doświadczenia (wcale nie bardzo wysokim) sięgają 300-400 tyś. USD, ale oczywiście próg wejścia jest bardzo wysoki. Wchodzi też w grę praca zdalna lub hybrydowa, jednak nie chciałbym się znów za bardzo od Bay Area (nawet w Californi) oddalać, z tego powodu który przytoczyłaś wyżej obecnie celowałbym w East Bay i właśnie prace hybrydową, gdyż z tego co wiem tam mieszka większość ludzi z dziećmi w mojej firmie wiec pewnie tak zarobki pozwalają. Oczywiście i tak na początek wchodzi w grę tylko najem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 (edytowane) @kenadamsWyszukaj wpisy MeganMarkle na tutejszym forum. Oni przyjechali do US kilka lat temu wlasnie przez DV, mieszkali w East Bay, ale po paru latach przeprowadzili sie do Los Angeles, gdzie znacznie latwiej bylo im kupic dom. (I to nawet z basenem ) Edytowane 21 Listopada 2021 przez katlia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 28 minutes ago, kenadams said: Wchodzi też w grę praca zdalna lub hybrydowa, jednak nie chciałbym się znów za bardzo od Bay Area (nawet w Californi) oddalać Rozumiem. Bardzo lubie Californie, a w Bay Area jest niesamowicie pieknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenadams Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 [mention=118927]kenadams[/mention]Wyszukaj wpisy MeganMarkle na tutejszym forum. Oni przyjechali do US kilka lat temu wlasnie przez DV, mieszkali w East Bay, ale po paru latach przeprowadzili sie do Los Angeles, gdzie znacznie latwiej bylo im kupic dom. (I to nawet z basenem )Tak, kojarzę Megan. Nie wiedziałem, że mieszkała akurat w East Bay, poszukam jej wpisów, dzięki! Na razie jednak nie chcę zbyt fantazjować (chociaż zdarzało mi się szukać już mieszkań na zillow ), ostatnio DV wygląda jak wyglada i staram skupiać się na załapaniu na interview. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magsasi Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 14xxx to nie jest wysoki numer. Taki średniawy. Raczej.Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkNiby tak, ale biorąc pod uwagę jak „szybko” to idzie to nie wiem czy się uda załapać na interviewWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwro Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 25 minut temu, kenadams napisał: Tak, niestety to jest duża trudność… Dlatego szlifuję algorytmy i liczę na zdobycie lepiej płatnej pracy w Google czy Netflix tam pensje mniej więcej na moim poziomie doświadczenia (wcale nie bardzo wysokim) sięgają 300-400 tyś. USD, ale oczywiście próg wejścia jest bardzo wysoki. Wchodzi też w grę praca zdalna lub hybrydowa, jednak nie chciałbym się znów za bardzo od Bay Area (nawet w Californi) oddalać, z tego powodu który przytoczyłaś wyżej obecnie celowałbym w East Bay i właśnie prace hybrydową, gdyż z tego co wiem tam mieszka większość ludzi z dziećmi w mojej firmie wiec pewnie tak zarobki pozwalają. Oczywiście i tak na początek wchodzi w grę tylko najem Trochę tez nad tym myslalem - większa kasa, droższe zycie vs mniejsza/tańsze… i zdecydowałem to drugie. Subskrybuje od jakiegoś czasu blind-a i kiedy czytam jak dużo młodych ludzi kończy na pomocy psychologicznej po kilku latach w firmach około faang-owych, o zrujnowanych work-life balancach, oraz ze sam najchętniej zredukowalalbym swój tydzień pracy do 32h… to przychodzi zawahanie. Z drugiej strony również działają na mnie historie typu - odchodzę z G, mam $10M, jak żyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenadams Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Trochę tez nad tym myslalem - większa kasa, droższe zycie vs mniejsza/tańsze… i zdecydowałem to drugie. Subskrybuje od jakiegoś czasu blind-a i kiedy czytam jak dużo młodych ludzi kończy na pomocy psychologicznej po kilku latach w firmach około faang-owych, o zrujnowanych work-life balancach, oraz ze sam najchętniej zredukowalalbym swój tydzień pracy do 32h… to przychodzi zawahanie. Z drugiej strony również działają na mnie historie typu - odchodzę z G, mam $10M, jak żyć.. Tak, też mnie to martwi i mam podobne rozterki. Jednak są pod tym względem firmy gorsze i lepsze, np. taki Google wedle opinii pracowników wydaje się być po tej „lepszej” stronie. Poza tym moja obecna firma nauczyła mnie, że nikt za mnie nie zadba o mój work life balance. Też chyba nie jest tak, że wszędzie cisną i „każą” Ci pracować po 60/70/80h (chociaż na pewno i tak bywa), a raczej człowiek sam się daje wciągnąć w ten wir pracy bez końca. To jest mega trudne (przynajmniej dla mnie) ale zwykle da się trzymać w ryzach czas pracy i wciąż performować, trzeba „tylko” ciagle wszystko bezwględnie priorytetyzować.Mówimy jednak o USA i takie ryzyko niestety zawsze jest. Tak na prawdę gdybym chciał sobie oszczędzić stresu w pracy to poszedłbym do oddziału jakiejś skandynawskiej firmy w Polsce, najlepiej na szeregowe stanowisko - w ten sposób widzę swoją emeryturę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenadams Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 BTW. Lecimy już dosyć niszowe tematy, może warto znaleźć jakiś inny wątek na nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alcomindz. Napisano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 1 godzinę temu, magsasi napisał: Niby tak, ale biorąc pod uwagę jak „szybko” to idzie to nie wiem czy się uda załapać na interview Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Uda się uda na spokojnie ja mam 23k i tez liczę ze się uda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi