bartek_p2 Posted October 1, 2021 Report Posted October 1, 2021 Kupilem mieszkanie w Polsce z myślą o jego najmie. Jak wyglada kwestia podatku w takiej sytuacji dla posiadacza GC? Gdzie i w jakiej wysokości muszę go odprowadzić ?
mcpear Posted October 1, 2021 Report Posted October 1, 2021 Na 100% w Polsce musisz opodatkować ten dochód. Zgodnie z lokalnymi przepisami Na 100% musisz w USA zgłosić ten dochód w rozliczeniu rocznym. Czy i jaki podatek dopłacisz w USA zależy od wielu rzeczy: formy prowadzonej działalności, wysokości przychodu i jeszcze paru innych. Zapewne bez odwiedzenia dordcy podatkowego znającego się na rozliczaniu foreign invesments się nie obędzie
ilon Posted October 1, 2021 Report Posted October 1, 2021 A co jesli mam dom/mieszkanie w Polsce ale nikomu nie wynajmuje i nie mam z tego zadnej korzysci majatkowej??
ilon Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 Musze komus zglaszac? Czy nikogo nic to nie obchodzi?
andyopole Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 2 godziny temu, ilon napisał: A co jesli mam dom/mieszkanie w Polsce ale nikomu nie wynajmuje i nie mam z tego zadnej korzysci majatkowej?? W kapitalistycznej Hameryce może Cię czekać tylko obstrukcja. Jak tak można? Mieć majątek i nie uzyskać z tego tytułu żadnych profitów? Dostaniesz karę z IRS za pozbawienie go przychodu z Twojego podatku!
ilon Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 26 minutes ago, andyopole said: W kapitalistycznej Hameryce może Cię czekać tylko obstrukcja. Jak tak można? Mieć majątek i nie uzyskać z tego tytułu żadnych profitów? Dostaniesz karę z IRS za pozbawienie go przychodu z Twojego podatku! Andy, mieszkam w Ameryce juz prawie 6 lat. Prawdziwy amerykanski sen, po co mi wiecej pieniedzy XD
mcpear Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 2 hours ago, ilon said: Musze komus zglaszac? Czy nikogo nic to nie obchodzi? Jeśli nie masz jakiejś zagmatwanej sytuacji własnościowej, typu mieszkanie wniosłaś do spółki, albo firmy aby uniknąć jakiegoś lokalnego opodatkowania a po prostu posiadasz dom / mieszkanie jako osoba fizyczna to nic nie musisz zgłaszać (ale to jest jedynie moja wiedza, a ja NIE JESTEM doradcą podatkowym - ostrożność procesowa )
andyopole Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 Godzinę temu, mcpear napisał: Jeśli nie masz jakiejś zagmatwanej sytuacji własnościowej, typu mieszkanie wniosłaś do spółki, albo firmy aby uniknąć jakiegoś lokalnego opodatkowania a po prostu posiadasz dom / mieszkanie jako osoba fizyczna to nic nie musisz zgłaszać (ale to jest jedynie moja wiedza, a ja NIE JESTEM doradcą podatkowym - ostrożność procesowa ) Też mam dom w Polsce i nigdy nawet mi nie przyszło do głowy żeby komuś tutaj to zgłaszać. Muszę się @ilon przyznac ze tez go nie wynajmuje za pieniądze. Jakby co to pojdziemy razem do "dziela".
andyopole Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 2 godziny temu, ilon napisał: Andy, mieszkam w Ameryce juz prawie 6 lat. Prawdziwy amerykanski sen, po co mi wiecej pieniedzy XD No właśnie, toż tutaj dulary leżą na ulicy. Ja to dopiero krezus jestem, w USA chyba z rok dłużej.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.