augusto Napisano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2022 Cześć. Planujemy z żoną wyjechać do Polski na pare lat i tam pracować zdalnie dla firm z USA (gdzie obecnie pracujemy). Oboje mamy podwójne obywatelstwo, oczywiście formalnie będziemy mieć adres korespondecyjny również w USA. Będziemy też mieć jakieś małe dochody w Polsce aby mieć ubezpieczenie, itd. Czy ktoś wie może w jaki sposób podeśc do podatków i jak się rozliczać? Był ktoś może w podobnej sytuacji i może się podzielić doświadczeniem?
kzielu Napisano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2022 1 hour ago, augusto said: Cześć. Planujemy z żoną wyjechać do Polski na pare lat i tam pracować zdalnie dla firm z USA (gdzie obecnie pracujemy). Oboje mamy podwójne obywatelstwo, oczywiście formalnie będziemy mieć adres korespondecyjny również w USA. Będziemy też mieć jakieś małe dochody w Polsce aby mieć ubezpieczenie, itd. Czy ktoś wie może w jaki sposób podeśc do podatków i jak się rozliczać? Był ktoś może w podobnej sytuacji i może się podzielić doświadczeniem? Jedna z ostatnich stron w Waszych paszportach odpowie na Twoje pytanie odnosnie IRS (musisz sie rozliczac bez wzgledu na to gdzie mieszkasz, zawsze). W PL to skarbowego musisz pytac....
mcpear Napisano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2022 Polski obywatel mieszkający w Polsce ponad pół roku w danym roku kalendarzowym podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Będziesz musiał zgłosić i opodatkować w Polsce dochody z całego świata. Podobnie zreszta jak w IRS jako obywatel USA
ilon Napisano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2022 16 minutes ago, mcpear said: Polski obywatel mieszkający w Polsce ponad pół roku w danym roku kalendarzowym podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Będziesz musiał zgłosić i opodatkować w Polsce dochody z całego świata. Podobnie zreszta jak w IRS jako obywatel USA Ale jak sie nie myle Polska ma podpisana umowe z USA przeciwko podwojnemu opodatkowaniu. @augusto : Przeczytaj ta umowe, glownie artykul 23. https://www.podatki.gov.pl/media/1910/20130213_konwencj_usa_pl.pdf
mcpear Napisano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2022 3 hours ago, ilon said: Ale jak sie nie myle Polska ma podpisana umowe z USA przeciwko podwojnemu opodatkowaniu. @augusto : Przeczytaj ta umowe, glownie artykul 23. https://www.podatki.gov.pl/media/1910/20130213_konwencj_usa_pl.pdf Co nie oznacza, że w którymś z państw nie trzeba zgłosić i opodatkować dochodu. W obu trzeba zgłosić w obu opodatkować. Umowa przeciwko podwójnemu opodatkowaniu nie oznacza, że w jednym z państw obowiązkowo stawka podatku będzie wynosiła 0% (na zasadzie skoro nie ma podwójnego opodatkowania to jak opodatkuje się w jednym z krajów to w drugim nie muszę). Umowa ma swoje limity, wyłączenia ale generalnie zakłada, że jeśli zapłaciłeś w jednym z krajów podatek to w drugim do jakiegoś poziomu dostaniesz ulgę lub odliczenie. Ale w przyadku pytania OP trudno będzie ustalić, który kraj powinien być uważany za podstawowe miejsce opodatkowania, a który za miejsce gdzie będziemy stosowali umowę i dokonywali odliczeń. Umowy takie powstawały zanim wymyślono "transgraniczną pracę zdalną", które wiele rzeczy kompilkują a dla dwupaństwowców to już bardzo wiele.. Czemu mogą być problemy: 1. OP chce utrzymać pracę w USA. Nawet będzie utrzymywał adres korespondencyjny. Czyli z punktu widzenia amerykańskiego IRS będzie obywatelem USA, który pracuje w USA - dlaczego miałby być opodatkowany w Polsce?? Czyli IRS nie będzie widział powodu dla którego miałby go zwolnić z opodatkowania bo potencjalnie miałby to być dochód z zagranicy - w myśl amerykańskiego prawa to nie jest dochód uzyskany za granicą USA. 2. OP chce zamieszkać i wykonywać pracę w Polsce. Hmm. W myśl polskiego prawa jak wykonujesz pracę w Polsce to masz się opodatkować w Polsce. Znowu przypominam wykładnie takie nie zakładały "transgranicznej pracy zdalnej". Nie obchodzi Polskiego US, że opodatkowane to było w USA. W myśl polskiego prawa nie ma powodu aby miała zastosowanie umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania - gdyż to nie jest dochód uzyskany za granicą w rozumieniu polskiego US. Czyli uzsykujemy dochód, który iRS traktuje jako dochód uzyskany na terenie USA a polski US jako dochód uzyskany na terenie RP. Oboje mają w jakimś sensie rację. Myślę, że najlepszą radą będzie skorzystanie z komercyjnych rad specjalistów podatkowych albo wręcz prawników rozumiejących niuanse tego dość skomplikowanego przypadku: podwójny obywatel, transgraniczna praca zdalna z terenu państwa gdzie jesteśmy obywatelem dla podmiotu państwa w którym też jesteśmy obywatelem
ilon Napisano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2022 @mcpear - dzieki za wyjasnienie - to co napisales ma w 100% sens. @augusto - jak naradzisz sie specjalisty to daj prosze znac bo tez sama sie nad takim czyms zastanawiam.
Sebastor Napisano 18 Marca 2022 Zgłoś Napisano 18 Marca 2022 Mam podobny przypadek (praca zdalna z PL dla US) i szukam firmy prawniczej/podatkowej która pomogła by mi to rozliczyć. Czy możecie kogoś polecić ?
Ivona2022 Napisano 19 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2022 Mam dokładnie taki sam przypadek. Jestem w Polsce już dwa lata i nikt mi nie potrafi pomóc! Znają się na prawie podatkowym Unii Europejskiej, ale już PL - USA, jeszcze przy podwójnym obywatelstwie, to już jest wielki problem. Znaleźliście kogoś, kto Wam pomógł?
MiL999 Napisano 9 Września 2022 Zgłoś Napisano 9 Września 2022 Ja rozliczałem zarobki z USA w Polsce, Polska i USA mają umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. Wyliczyłem to którymś programem do PITów bo ogarnąć tego nie sposób. Księgowa i US potem potwierdzili że jest ok. To było za 2020 rok a coś obiło mi się o uszy że to potem zmienili, trzeba doczytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.