Xarthisius Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 1 hour ago, mvgda said: teraz to się zdziwiłam. Mam im dać mój jedyny oryginał i liczyć ze w tym swoim syfie go nie zgubią i odeślą??? Coz, jak zgubia to za jedyne $555 USCIS z przyjemnoscia wystawi Ci nowy. Wbrew pozorom tu poczta jednak rzadko gubi wazne dokumenty. Cytuj
andyopole Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 11 minut temu, Xarthisius napisał: Coz, jak zgubia to za jedyne $555 USCIS z przyjemnoscia wystawi Ci nowy. Wbrew pozorom tu poczta jednak rzadko gubi wazne dokumenty. Jeśli będę w posiadaniu US paszportu to czy CoN będzie jeszcze do czegokolwiek przydatny? Poza wartościami archiwalnymi rzecz jasna. Cytuj
vlade Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 How Do I Obtain an “Authenticated” Copy of a Certificate of Naturalization? | USCIS For example, if the U.S. Department of State requests your Certificate of Naturalization when you apply for a U.S. passport, you may use a normal photocopy that has not been authenticated. You may use a normal photocopy of your certificate for legitimate U.S. government business. To jest jakas nowosc czy zawsze tak bylo? Cytuj
andyopole Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 1 godzinę temu, vlade napisał: How Do I Obtain an “Authenticated” Copy of a Certificate of Naturalization? | USCIS For example, if the U.S. Department of State requests your Certificate of Naturalization when you apply for a U.S. passport, you may use a normal photocopy that has not been authenticated. You may use a normal photocopy of your certificate for legitimate U.S. government business. To jest jakas nowosc czy zawsze tak bylo? Przyniosłem oczywiście oryginał a przed wyjściem z pracy z robiłem sobie dwie kopie. Czarno białe zgodnie z wytycznymi. Na miejscu okazało się że moja kopy jest niedobra, zrobili "swoją", opieczętowali i oznaczyli ją jako "authenticated" po czym zabrali również oryginał i moją kopię. Dobrze że jedna mi została, jak mi smutno to sobie na nią popatrzę. Cytuj
Xarthisius Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 10 hours ago, andyopole said: Jeśli będę w posiadaniu US paszportu to czy CoN będzie jeszcze do czegokolwiek przydatny? Poza wartościami archiwalnymi rzecz jasna. Chyba nie. Paszport, nawet niewazny, bedzie wystarczajacym dowodem from now on. Cytuj
Robal Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 W dniu 26.06.2022 o 10:53, andyopole napisał: Musisz sobie wyobrazić że tutejsze służby często nie sa że sobą połączone systemowo/cyfrowo. Żeby złożyć aplikację o US paszport trzeba przynieść i pokazać Certificat od Naturalization co wydaje się oczywiste. CoN jest jedynym dokumentem potwierdzającym obywatelstwo. Mało tego, trzeba oddać ten certyfikat razem z aplikacją. A wydawało by się że jest tak jak w cytacie. Czy paszport amerykański to jest to samo co obywatelstwo ? Nie mam obywatelstwa jeszcze przecież więc skąd mogę mieć CoN. Czy najpierw wyrabia się obywatelstwo a dopiero później paszport? A oryginalny akt urodzenia to też będzie problem bo albo będę musiał do Polski lecieć albo liczyć na to że mi rodzice przyślą i nie zaginie. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 Bez obywatelstwo nie masz podstaw do starania sie o paszport... paszport to taki namacalny "dowod" na to ze jestes obywatelem. Cytuj
andyopole Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 24 minuty temu, Robal napisał: Czy paszport amerykański to jest to samo co obywatelstwo ? Nie mam obywatelstwa jeszcze przecież więc skąd mogę mieć CoN. Czy najpierw wyrabia się obywatelstwo a dopiero później paszport? A oryginalny akt urodzenia to też będzie problem bo albo będę musiał do Polski lecieć albo liczyć na to że mi rodzice przyślą i nie Czytanie że zrozumieniem to fajna rzecz. Cytuj
Robal Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 6 minut temu, andyopole napisał: Czytanie że zrozumieniem to fajna rzecz. Chodziło mi o to czy pisząc paszport miałeś na myśli obywatelstwo bo w odpowiedzi na mój post napisałeś o paszporcie Cytuj
andyopole Napisano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2022 23 minuty temu, Robal napisał: Chodziło mi o to czy pisząc paszport miałeś na myśli obywatelstwo bo w odpowiedzi na mój post napisałeś o paszporcie Mój post miał na celu uświadomienie Ci że tutejsze służby nie zawsze są połączone cyfrowo. USCIS raczej nie ma klikalnego połączenia z IRS więc zadając pytanie czy w ostatnich latach płaciłeś podatki nie ma możliwości podejrzenia tego na komputerze. Ja wiem, mieszkając w Polsce trudno sobie wyobrazić ze sa kraje na świecie gdzie wierzy się obywatelowi. Też tak miałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi