Vici Napisano 6 godzin temu Zgłoś Napisano 6 godzin temu Hey, Moze ktos orientuje sie odnosnie wizy turystycznej. Mojej Mamie konczy sie niedlugo wiza 10 letnia. Czy moze ona starac sie o nowa podczas gdy jej obecna bedzie jeszcze wazna? Chodzi o to ze wyjazd jaki jej zaplanowalam rozni sie kilkoma dniami wiec bedzie potrzebowala wjechac tu na nowej. Wiem ze jest Esta ale ja mieszkam w USA na stale I wygodnie jest Nam nie martwic sie o przedluzanie Esty. Inne pytanie, czy osoba ktora ma este moze starac sie o wize turystyczna? Jesli juz moja Mama wybierze sie do konsulatu to fajnie by bylo by rowniez I Tata mial wize. W ogole ciezko jest teraz ja otrzymac?? Dodam moja Mama byla u mnie okolo 15 razy, Tata 5 plus rodzenstwo rowniez. Cytuj
mcpear Napisano 3 godziny temu Zgłoś Napisano 3 godziny temu Można się starać o nową wizę jak stara jest ważna. Pamiętaj wizę ważną musi ona mieć w dniu pojawienia się na granicy, a nie na cały planowany pobyt. Czyli np. jak stara wiza jest ważna np do 15 marca, a mama planuje przylecieć 10 marca to nie musi przylecieć na nowej wizie. Przyleci na starej 10 marca i oficer na granicy zdecyduje jak długo może być - domyślnie 180 dni. Nie będzie patrzył on, że wiza jest ważna 5 dni i da jej tylko 5 dni pobytu. Osoba co ma ESTE może się starać o wizę turystyczną. Ale musi być gotowa wytłumaczyć dlaczego pobyt 90 dniowy turystyczzny jej nie wystarcza. 5 dwuletnich "EST" jest tańsze niż jedna 10-letnia wiza. Większość właścicieli wiz po ich wygaśnięciu lata na ESTA (o ile nie byli np. turystycznie na Kubie w międzyczasie) Wizy przyznają zapewne w ten sam sposób jak kiedyś. Starających się jest znacząco mniej - przez co opowieści na forum o wizie turystycznej praktycznie odeszły w niebyt. Jest bardzo mało przypadków, gdzie jak komuś przysługuje ESTA to stara się o wizę. Mama z Tatą powinni wizy dostać bez problemu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi