Skocz do zawartości

Emigracja do kanada (PR)

Mirekj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W sumie i tak najlepsze jest to, że mimo hiobowych wieści A. Millera z Britishexpats nie podnieśli progu punktowego.....Bo to miało chodzić retroaktywnie, co zakrawa na kpinę....A jeśli obniżą PR fee to tylko się cieszyć..:):);)

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

hey!

Zastanawiam się nad emigracją z Polski - może być do Kanady - może być z programu skilled worker (średnio oceniając mój angielski mam jakieś 68 ... z małżonką) tylko przerażające są podawane przez Was czasy oczekiwania... 24 miesiące??!! Wpłaca się 4 tys zł i czeka....? Kasa zamrożona (te 16 tys dolarów)? A może się coś zmieniło? Zaakceptowałbym 6 miesięczny okres oczekiwania... (akurat wakacje to bym sobie urlop wykorzystał ;-) i czas by poleciał...) Generalnie - czy jest jakiś znany sposób aby skrócic czas oczekiwania podany na stronie CIC (Warszawa 3-4 lata!!!) Wiedeń wygląda nieżle (6-12 miesięcy ;-)) Pracuję i niestety nie mam możliwości wyjechać do Kanady aby przeprowadzić tam rozpoznanie w zakresie pozyskania pracodawcy etc....

Zapytam może jeszcze w ten sposób - co Was tam ciągnie? Dlaczego nie Irlandia/Szkocja/Hiszpania.... Nie chodzi mi o dystans - teraz i tak świat to jedna mała wioska...

Pozdrawiam

A

ps jak by ktoś miał jakieś info/wiadomości/ciekawe spostrzeżenia/propozycje a nie chciał ich zamieszczać tutaj to mój e-mail -> vecna(at)wp.pl (podaje tak bo są automatyczne programy skanujące fora w poszukiwaniu adresów e-mail do spamu...)

Napisano

Hey....

Skąd takie kwoty? Płacisz 550 CAD i to fakt..ale skąd jakieś 16 tys? 4 tys to niby za co?

A przyspieszenie...chyba tylko jesli masz od razu employera...Ale i to nie wiem na pewno....

Średnio myślę, że okres oczekiwania teraz to 2,5 roku...gorzej w Londynie...A raczej z Wiedniem bym nie próbował..Prześlą do Wawy i tak, chyba że rezydujesz w Austrii....A co ciągnie...To już każdy musi zgodnie ze swoim sumieniem...

Napisano

Hej:-)

Czemu? bo tam jest duzo miejsca:-) Europa jest dla mnie ciasna i przytlaczajaca. Po tamtej stronie oceanu to jest dopiero to:-)

Wszystko jest ogromne i to daje poczucie jakiego sie nie zapomina:-)

Jedz gdzie masz ochote, jesli nie jestes pewien to wybierz sie na urlop raz tu raz tam i zobacz gdzie ci sie podoba, zeby uniknac pozniejszego rozczarowania.

pozdr.:-)

Napisano

hey

Kwoty wzięte ze strony CIC : 2 osoby dorosłe - 2x550 CAD + syn 150 CAD = 1250 CAD x 2.8 = ok 4 tys za aplikacje. Ponadto w spisie "potrzebnych do aplikacji dokumentów" widnieje wpis o wykazaniu się posiadaniem środków na utrzymanie swoje i swojej rodziny przez okres 6 miesięcy w Kanadzie ( 3osobowa rodzina = 16 tys CAD (c.a. 40 tys zł)) ...

Przerażają mnie te kwoty (szczególnie ta druga...)

biednemu to tylko kłody pod nogi ... i wiatr w oczy ...

Napisano

Hmm..z tymi fees to faktycznie masz rację.......

Ja aplikuję sam to i inaczej to wyszło....

A z tymi dużymi kosztami...poszukaj...może jakieś wyceny domu/mieszkania/samochodu by wchodziły w grę? ja tego nie sprawdzałem...

Ale coś tam było o unencumbered funds.... :roll: Musisz poczytać....

Napisano

Heh PNP?

Co gorsza w moim zawodzie może NIE BYĆ pracy w Kanadzie ... pomimo że NAPEWNO istnieje firma która jest w 100 % zgodna co do profilu działalności z moją obecną pracą ...

Przy posiadaniu zatrudnienia "in advance" nie trzeba przedstawiać zabezpieczenia (16 tys CAD) ...

Z miłym chęciem bym się tam wyprowadził ponieważ wierzę że jest to kraj pozwalający na samorealizację a jednocześnie nie tak ... ee ... szurnięty jak US ;-) a właśnie te przestrzenie oraz fakt że pół kontynentu można przejechać bez wyjeżdżania poza kraj ;-). Heh ... marzenia.

jak tak przeglądam różne fora to żałuję że nie jestem francuskojęzyczny - Quebec ma preferencyjne warunki przyjęć imigrantów...[/url]

Napisano

heh powinienem spać a nie sobie tu odpowiadać ;-)

Widzę że ofert PNP jest "od groma" ;-) zwykły elektryk "journeyman" zaczyna od 24dolarów za h ... 44h/week -> szkoda że ja nie mam uprawnień tylko studia skończone :-(

to tak tylko mała dygresja na boku ....

hmm jak mam zareagować na ofertę typu PNP znalezioną na stronie np Alberty? Przeprowadzam korespondencję z potencjalnym pracodawcą? Czy udeżam do CIC?

Kurcze człowiek ma stałą pracę to nie wie jak sie poruszac po rynku pracy ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...