goaliste Napisano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2006 u konsula(w-wa) bylem we wtorek przed swietami, i do tego czasu wszyscy dostali wizy jezeli chodzi o biuro BTC (ok 400 osob). Cala wizyta u konsula odbywa sie hurtowo i bardzo szybko. Maksymalnie wynosi ok 1min, skanowanie palcow i 2 pytanka. Zajrzal w index i legitke, umowy o prace nie chcial. Sam sie troche zakrecilem, bo jednak przez kilkadziesiat ludzi za toba tworzy sie lekki halas, i nie uslyszalem dokladnie pytania i zaczalem odpowiadac, ale koles spoko...po prostu powiedzial ze zle uslyszalem i o co mu chodzilo i "have a nice trip"
MissMadness Napisano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2006 W ambasadzie byłam wczoraj (Wawa), z tego co sie orientuję, to wszyscy dostali. Często padały pytania o studia. - Co studiujesz? - Zarządzanie i marketing. - I co ci się bardziej podoba; zarządzanie i marketing? - Zarządzanie. - A dlaczego? itd. Słyszałam jedną dziewczynę, która powiedziała, że budownictwo, to konsul wypytywał ją co będzie budowała. Wszystko w miłej i sympatycznej atmosferze, choć byłam nieźle nastraszona
anyz Napisano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2006 na dzień dzisiejszy nie było przypadku w BTC żeby ktoś nie dostał , na dane ogólne potrzeba jeszcze poczekać ...
whate Napisano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2006 mingan napisał: " jak już mówiłem nie tłumaczy się wielu słów bezpośrednio ze słownika bo głupstwa wychodzą znalazłeś w słowniku słowa "dzienny" i "zaoczny" a powinieneś znaleść "dzienne studia" i "zaoczne studia" słownik nie jest stary: Moj drogi kolego wyobraz sobie że nie wziełam ze słownika ani słowa dzienny ani zaoczny a cała frazę - studia dzienne. Widocznie sa różne słowniki. Nie od dziś wiem że nie można tłumaczyć słowkami ale trzeba brać całe frazy Pozdrawiam
DreedMed Napisano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2006 Byłem w Wawie 18 kwietnia. Byl to moj "pierwszy raz" w ambasadzie:D. Pierwsze co mnie przerazilo to ogormna kolejka pod ambasada, ale bardziej mnie zdziwilo jak szybko ambasada wchlonela ta kolejke . Nie minelo 10 minut i bylismy w srodku. Przed wejsciem oczywiscie bramka wykrywajaca metale (musialem zdjac pasek od spodni, malo mi spodnie nie spadly :DDD) potem chwilka w takim przedsionku na swiezym powietrzu i wchodzimy. Znalazlem sie w jakims dziwnym pomieszczeniu gdzie wszyscy siedza na krzeselkach jak na jakims spotkaniu, a na koncu okienka . Siadlem na krzeselku i czekam na swoja kolej. Stres jak dla mnie niesamowity, podchodze do okienka, i stres mija:D Skanowanie palcow(chyba mialem brudne palce albo spocone, bo dostalem chusteczke od konsula i polecenie "wytsyj palec prose" a nastepnie uslyszalem "plasko ale nie sa mocno" ). Potem pytanka: "jak sie masz, Gdzie jedziesz, Co studiujesz, i have a nice summer:D" Konsul byl przemily, usmiechniety, hmm wyluzowany?, naprawde bylo bardzo bardzo super. Wszyscy chyba dostali wize PS.Pod ambasada uslyszalem jak dziewczyny cwicza angielski: - Jak to sie mowilo? - mowi jedna do drugiej - Ajm Fajn, fenkju - odpowiada druga ;P
cytrynka Napisano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2006 Jak widac naprawde nie ma sie czym przejmowac, bo chyba tylko w szczegolnych przypadkach nie przyznaja wizy. Powiem wiecej, ze strasznie sie balam, a ci ludzie w konsulacie sa tak pozytywnie nastawieni, ze teraz wspominam to jako bardzo mile doswiadczenie i nawet mialabym ochote na jeszcze jedna wizyte
meditop21 Napisano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2006 A orientuje się ktoś ile trzeba będzie czekać na wyrobienie wizy ? Mi już mijają prawie 2 tygodnie, a w biurze nadal wizy nia ma
cytrynka Napisano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2006 A orientuje się ktoś ile trzeba będzie czekać na wyrobienie wizy ? Mi już mijają prawie 2 tygodnie, a w biurze nadal wizy nia ma To chyba zalezy z jakiego biura jedziesz, bo z tego co sie orientuje ambasada wydaje paszporty zawsze kilka dni po rozmowie, natomiast kidedy przedstawiciel Twojego biura odbierze paszport i kiedy Twoje biuro Ci go przesle .... to juz jest zagadka :wink:
whate Napisano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2006 jade z Columbusa i nasze wizy zostały już odebrane ( a interview miałam we wtorek) więc może najlepiej zadzwoń do biura i zapytaj bo to widocznie od biura zalezy
meditop21 Napisano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2006 Jadę z BTC, ostatnio zaczynaja mnie troche denerwowac, bo to w sumie za dlugo trwa, no ale dzieki za info, pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.