Skocz do zawartości

Czy ktoś nie dostał już wizy J1 i jak bylo w ambasadzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema! Wczoraj dostalem wize, szybko poszlo 3 pytanka lekki stresik i po sprawie. Niewiem cy wszyscy dostali bo bylem bardzo uradowany tym ze dostalem i chcialem jusz wracac do domu. Ale jak ja dostalem to pewnie wszyscy dostali. Jestem karany i w dodatku zero z angielskiego. wyuczyłem się na pamięć i jakoś poszło. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

No to troche mnie pocieszyłeś :( a czego sie wyuczyłeś z angielskiego?? też nie jestem za dobry ;) Jak bedziesz miał chwile to prześli mi te Twoje wyuczone pytanka :D Z góry dziekuje :)

Napisano
wobec tylu interesujących pytań i odpowiedzi zadam też swoje  ;)  

bo jestem w sytuacji że studiuję na studiach "magisterskich uzupełniających" dwuletnich !!, skończyłem wcześniej inżynierskie 3,5 letnie, i teraz mam problem jak w prostych słowach wytłumaczyć konsulowi że jestem na takich studiach (dwuletnich)?? bo posiadam wszystkie prawa studenta przecież ale jak byk jest wszędzie że to studia 2 letnie!!  :?  czy oby z tym nie będzie miał problemu?

czy poprostu: "I finished engeenering studies, and in this moment I am at graduate's supplementary studies"   - konsul to zrozumie???

czy są jakieś inne określenia na takie dwustopniowe studia??

na pewno ktos wie o co chodzi :( ,

pozdro

Czyli jesteś teraz na tzw. 'post-graduate studies'.

Powodzonka! :wink:

Napisano

jest jest jest MAM WIZUNIECZKE ;):D

dzisaj od rana byłam o dziwo jakas dziwnie spokojna w sumie zero stresu a panikowałam juz z dobre poł roku (patrz moje posty:p)

a wiec tak napisze Wam wszystko jak było:

na poczatku wiadomo przechodzenie przez bramki,jednej dziewczynie cały czas cos piszczało i nie wiadomo co to było,az sie wkoncu odezwała a tam aparat na zeby.. :) po dostaniu numerka czekalismy w poczekalni na swoja kolej, wogole to byłam 12sta do rozmowy wiec nawet sie nie obejrzałam a juz wyskoczył moj numerek:

i konsul do mnie: czesc karolina jak sie masz?

potem zadał mi pytanie:co studiujesz?

a ja: "pedagogike"

konsul : "dlaczego pedagogike?"

ja: "poniewaz lubie dzieci i chce byc nauczycielka"

konsul: " a chcesz byc matka?"

ja: "tak"

konsul: " a ile chcesz miec dzieci?"

a ja: "trojke"

konsul" trójke ? łłooo a wie o ty Twoj chłopak?''

a ja: "nie mam chłopaka" - tutaj sciemniłam bo podobno lepiej nie mowic takich rzeczy wiec powiedziłam ze nie mam

konsul :" wiec słuchaj mam dla Ciebie rade: jak bedziesz miec chłopaka to mu lepiej nie mow na pierwszej radnce ze chcesz miec trojke dzieci, tylko wiesz najpiej rozmawiaj z nim o pogodzie,sporcie i zainteresowaniach" hahaa :wink:

ja: hahaha ok :(:)

konsul: no to karolina zycze miłych wakacji

słuchajcie poprostu naprawde to jest tylko formalnosc moj chłopak, ktory nigdy w zyciu nie uczył sie angielskiego doskonale sobie poradził poprostu wyuczył sie pytan ,a jesli by czegos nie zrozumiał to miał przygotowany tekst "can you say this in other words" i luz konsul by wtedy powtorzył innymi słowami i jakos to by było:)a pozatym mowisz ze twoj jezyk jest słaby ale umiesz sie komunikowac i to jest wazne:D wiec naprawde nie ma sie czego bac! wiadomo ze jest to ogromny stres ,ale jestem pewna ze wszystkich ktorych czeka konsul sie uda!

aha i jeszcze jedno chciałam dodac ze byłam u tego przysojnego konsula o ktorym juz na forum było słychac ;):D i naprawde fajny...a przedewszytkim taki miły ze az głupio było :oops: .konuslowie sobie zdaja sprawe ze my za to płacimy i to nie małe pieniadze wiec po co by mieli człowiekowi utrudniac zycie i nie dac wizy?nie widze powodu!dobra koncze bo sie rozpisałam!!

wszytkim zycze powodzonka:) i dzieki dla wszytkich ktorzy mnie wspierali - whate i cytrynki :D

Napisano
A tak  jeszcze zapytam, Suchoj nie miałeś indeksu ,co byś zrobił gdyby konsul chciał go zobaczyć?  Co się dzieje w przypadku gdy chcą go zaobaczyć? Dają nowy termin?

Ja w dzień kiedy miałem się stwaić w ambasadzie poleciałem z rana na uczelnię i wziąłem zaświadczenie, że studiuję. I miałem nadzieję, że to wystarczy, ale na szczęście nie było koniecznie.

Napisano

Cieszę się razem z Wami, jednakże - może się czepiam - naprawdę rzadko ma się okazję rozmawiać z konsulem czy ambasadorem USA starając sie o wizę turystyczną czy J1. Przynajmniej tak mi sie wydaje... :)

Osoby siedzące w okienkach to nie konsulowie (bo np. w Krakowie jest tylko jeden konsul) tylko pracownicy konsulatu/ambasady :D

No chyba, że jestem w ogromnym błędzie, to w takim razie sam proszę o wyprowadzenie mnie z niego :D

Pozdrawiam i gratuluję ;)

Napisano

A ja jutro jade do Wawy :) :? Boje sie jak nie wiem co :cry: Proszę was jak to nie sprawi kłopotu 3majcie za mnie kciuki o godzinie 13 JUTRO :D Z góry bardzo dziekuje... Naprawdę sie boje ;(

Napisano

Bartek ja dziś mam o 12.45 spotkanie i też się boje jak cholera! Jeszcze do szkoły jade po zaświadczenie,ale już od czwartku jeżdze i te cudne kobiety nie mogą mi tego przygotować!!!! A indeks,szkoda gadać, pustki, oby nie chcieli go obejrzeć!!! Ja trzymam za Ciebie jutro kciuki Ty dziś trzymaj za mnie!

Napisano

To ja życze hmmm POWODZENIA :) bede 3mał kciuki za Ciebie dziś i koniecznie napisz jak Ci poszło :D Aa ja załatwiłęm aż 3 wpisy :D Wiec też mam praktycznie pusty :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...