krowa12 Napisano 27 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2013 ja zawsze uwazalam, ze polacy przesadzaja z tym wybrzydzaniem amerykanskiej kuchni. kojarze to z pewna zasciankowoscia -- jedzenie jest inne wiec jest be -- i udawaniem ze jest sie swiatowym znawcem. masz racje...mialam taka kolezanke polke,dla ktorej wszystko co amerykanskie bylo be! zakupy robila glownie w polskim sklepie bo jak uwazala to tylko polskie produkty sa najlepsze. Kuchnia amerykanska jest inna ale bardzo dobra. Wiadomo, ze jedzac w sieciowkach typu Chilli's itp. wszystko jest bez smaku i na jedno kopyto, ale nie brakuje tez dobrych knajp. Ja przyzwyczailam sie juz do amerykanskiej kuchni (zajelo mi to z 2 lata). Na codzien gotuje wlasnie amerykanskie specjaly, bo niestety polskie jedzenie mi nie wychodzi i nie smakuje tak jak w ojczyznie. Denerwuje mnie tez przekonanie polskich znajomych, ze ameryka to tylko hamburgery i hot dogi. Przeciez tak nie jest, malo kto wie jakie pysznosci mozna tu zjesc.
sly6 Napisano 27 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2013 jadac gdzies zawsze jem,staram sie jesc cos co jest w danym miejscu i nie uwazam ze USA to same hamburgery a Wlochy to Pizza
aldi79 Napisano 27 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2013 hej , fajnie ze powstal ten temat i podzielisliscie sie wyprobowalnymi przepisami , zwlaszcza pancakes z riccotta i salatka z brokulami yam , dziekuje !!!! dzis mam zamiar zrobic chlebek, korzystam z roznych przepisow ale nie moge znalezc tego najbardziej zblizonego do naszego polskiego rodzimego chlebusia jak u mamy .....wiec dzis kolejna proba ja rowniez chcialam Wam podsunac moi drodzy fajny , prosty i dobrze sprawdzony przepis na SWEET ORANGE SALOMON , ja od lat go uzywam i losos pasuje na wiele imprez , okolicznosci ....wyglada zawsze wykwitnie na stole i smakuje wysmiecie , bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ..... Sweet Orange Salmon 2 tablespoons brown sugar 1 teaspoon Chili powdre 1/2 teaspoon grated orange rind 1/2 teaspoon ground cumin 1/2 teaspoon paprika 1/4 teaspoon salt 1/4 teaspoon ground coriander 1/8 teaspoon black pepper 4 ( 6- onces) salmon fillets Cooking spray Preheat Broiler mieszkamy wszystkie skladniki w malej misce , nakladamy na rybe z obu stron, kladziemy na posprayowana brytwanke , pieczemy na broil 8 min ( jesli w calosci pieczemY lososia , proponuje piec ok 6 min na broil a pozniej z 5 min na 450 , bo wtedy ladnie sie upiecze w srodku i nie bedzie spalony z zewnatrz , , mozemy udekorowac plastrami pomaranczy ) ....latem mozemy piec na grillu , do tego jakas fajna salata , pasta albo ryz , biale wino .....( w ciazy moglam to jesc every day - duzo omega 3 - bez wina oczywiscie ))))) Smacznego !!!!
ilya_ Napisano 11 Marca 2013 Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 http://www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/nowy-jork-zegna-duze-kubki
gal Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 NIC nie zegna, sedzia stanowy zablokowal bloomberga JUtro jak zwykle leb w wielki kubel trujacego lepu
BasiaSt Napisano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2013 Moja ciotka szuka przepisów na polskich stronach i próbuje robić je w Chicago. Ostatnio na tapecie były różne odmiany omletów:
Jackie Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2013 Moja ciotka szuka przepisów na polskich stronach i próbuje robić je w Chicago. Ostatnio na tapecie były różne odmiany omletów: Tak, omlety to typowo polskie jedzenie.
ygritte Napisano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2013 Umowmy sie, ja znam osobiscie malo osob w mojej okolicy (Warszawa), ktore gotuja typowo polskie dania. Dzisiaj modne jest fusion, inspiracja kuchniami azjatyckimi, srodziemnomorskimi i osobiscie wokol moich znajomych przoduje roznorodna kuchnia niz "tradycyjna polska". Jezeli chodzi o to, czym mozna Amerykanom zaimponowac, to dlugo nad tym myslalam, i mysle, ze a) kaczka po staropolsku. O ile wiem, kaczke w USA robi sie zwykle na sposoby "azjatyckie", inspirujac sie kuchnia chinska czy wietnamska. Staropolska, solidna kaczucha z jablkami w srodku, solidnie natarta majerankiem i estragonem bedzie pewna nowoscia. Ja robilam, polecam, tylko nadal nie wiem, jakie jablka sa idealne - te, ktore finalnie wybralam w sklepie po poradzeniu sie panow tam pracujacych nie byly wystarczajaco kwasne. zrazy wolowe - Amerykanie maja doskonala wolowine, doskonale sposoby jej przyrzadzania, ale zrazy sa dosc wyjatkowe. I pasuja do nich doskonale, wchlaniajace sos dodatki jak kopytka czy kluski slaskie. Kotlety, kapusty, kielbasy, pierogi z moich obserwacji juz nie sa tak imponujace. Chociaz jezeli ktos dobrze gotuje, wszystko staje sie na swoj sposob imponujace.
gal Napisano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2013 do kaczki w USA polecam granny smith to najlepsze jablka, szczegolnie jesli beda organiczne, jeszcze te nie sa "podrabiane"
Anubis Napisano 20 Maja 2013 Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 Umowmy sie, ja znam osobiscie malo osob w mojej okolicy (Warszawa), ktore gotuja typowo polskie dania. Dzisiaj modne jest fusion, inspiracja kuchniami azjatyckimi, srodziemnomorskimi i osobiscie wokol moich znajomych przoduje roznorodna kuchnia niz "tradycyjna polska". Jezeli chodzi o to, czym mozna Amerykanom zaimponowac, to dlugo nad tym myslalam, i mysle, ze a) kaczka po staropolsku. O ile wiem, kaczke w USA robi sie zwykle na sposoby "azjatyckie", inspirujac sie kuchnia chinska czy wietnamska. Staropolska, solidna kaczucha z jablkami w srodku, solidnie natarta majerankiem i estragonem bedzie pewna nowoscia. Ja robilam, polecam, tylko nadal nie wiem, jakie jablka sa idealne - te, ktore finalnie wybralam w sklepie po poradzeniu sie panow tam pracujacych nie byly wystarczajaco kwasne. zrazy wolowe - Amerykanie maja doskonala wolowine, doskonale sposoby jej przyrzadzania, ale zrazy sa dosc wyjatkowe. I pasuja do nich doskonale, wchlaniajace sos dodatki jak kopytka czy kluski slaskie. Kotlety, kapusty, kielbasy, pierogi z moich obserwacji juz nie sa tak imponujace. Chociaz jezeli ktos dobrze gotuje, wszystko staje sie na swoj sposob imponujace.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.