Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja zawsze uwazalam, ze polacy przesadzaja z tym wybrzydzaniem amerykanskiej kuchni. kojarze to z pewna zasciankowoscia -- jedzenie jest inne wiec jest be -- i udawaniem ze jest sie swiatowym znawcem.

masz racje...mialam taka kolezanke polke,dla ktorej wszystko co amerykanskie bylo be! zakupy robila glownie w polskim sklepie bo jak uwazala to tylko polskie produkty sa najlepsze. Kuchnia amerykanska jest inna ale bardzo dobra. Wiadomo, ze jedzac w sieciowkach typu Chilli's itp. wszystko jest bez smaku i na jedno kopyto, ale nie brakuje tez dobrych knajp. Ja przyzwyczailam sie juz do amerykanskiej kuchni (zajelo mi to z 2 lata). Na codzien gotuje wlasnie amerykanskie specjaly, bo niestety polskie jedzenie mi nie wychodzi i nie smakuje tak jak w ojczyznie. Denerwuje mnie tez przekonanie polskich znajomych, ze ameryka to tylko hamburgery i hot dogi. Przeciez tak nie jest, malo kto wie jakie pysznosci mozna tu zjesc.

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

hej , fajnie ze powstal ten temat i podzielisliscie sie wyprobowalnymi przepisami , zwlaszcza pancakes z riccotta i salatka z brokulami yam :), dziekuje !!!!

dzis mam zamiar zrobic chlebek, korzystam z roznych przepisow ale nie moge znalezc tego najbardziej zblizonego do naszego polskiego rodzimego chlebusia jak u mamy .....wiec dzis kolejna proba :)

ja rowniez chcialam Wam podsunac moi drodzy fajny , prosty i dobrze sprawdzony przepis na SWEET ORANGE SALOMON , ja od lat go uzywam i losos pasuje na wiele imprez , okolicznosci ....wyglada zawsze wykwitnie na stole i smakuje wysmiecie , bardzo prosty i szybki w przygotowaniu .....

Sweet Orange Salmon

2 tablespoons brown sugar

1 teaspoon Chili powdre

1/2 teaspoon grated orange rind

1/2 teaspoon ground cumin

1/2 teaspoon paprika

1/4 teaspoon salt

1/4 teaspoon ground coriander

1/8 teaspoon black pepper

4 ( 6- onces) salmon fillets

Cooking spray

Preheat Broiler

mieszkamy wszystkie skladniki w malej misce , nakladamy na rybe z obu stron, kladziemy na posprayowana brytwanke , pieczemy na broil 8 min ( jesli w calosci pieczemY lososia , proponuje piec ok 6 min na broil a pozniej z 5 min na 450 , bo wtedy ladnie sie upiecze w srodku i nie bedzie spalony z zewnatrz , , mozemy udekorowac plastrami pomaranczy ) ....latem mozemy piec na grillu , do tego jakas fajna salata , pasta albo ryz , biale wino .....( w ciazy moglam to jesc every day - duzo omega 3 :) - bez wina oczywiscie )))))

Smacznego !!!!

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Umowmy sie, ja znam osobiscie malo osob w mojej okolicy (Warszawa), ktore gotuja typowo polskie dania. Dzisiaj modne jest fusion, inspiracja kuchniami azjatyckimi, srodziemnomorskimi i osobiscie wokol moich znajomych przoduje roznorodna kuchnia niz "tradycyjna polska".

Jezeli chodzi o to, czym mozna Amerykanom zaimponowac, to dlugo nad tym myslalam, i mysle, ze

a) kaczka po staropolsku. O ile wiem, kaczke w USA robi sie zwykle na sposoby "azjatyckie", inspirujac sie kuchnia chinska czy wietnamska. Staropolska, solidna kaczucha z jablkami w srodku, solidnie natarta majerankiem i estragonem bedzie pewna nowoscia. Ja robilam, polecam, tylko nadal nie wiem, jakie jablka sa idealne - te, ktore finalnie wybralam w sklepie po poradzeniu sie panow tam pracujacych nie byly wystarczajaco kwasne.

B) zrazy wolowe - Amerykanie maja doskonala wolowine, doskonale sposoby jej przyrzadzania, ale zrazy sa dosc wyjatkowe. I pasuja do nich doskonale, wchlaniajace sos dodatki jak kopytka czy kluski slaskie.

Kotlety, kapusty, kielbasy, pierogi z moich obserwacji juz nie sa tak imponujace. ;) Chociaz jezeli ktos dobrze gotuje, wszystko staje sie na swoj sposob imponujace.

  • 3 tygodnie później...
Napisano

Umowmy sie, ja znam osobiscie malo osob w mojej okolicy (Warszawa), ktore gotuja typowo polskie dania. Dzisiaj modne jest fusion, inspiracja kuchniami azjatyckimi, srodziemnomorskimi i osobiscie wokol moich znajomych przoduje roznorodna kuchnia niz "tradycyjna polska".

Jezeli chodzi o to, czym mozna Amerykanom zaimponowac, to dlugo nad tym myslalam, i mysle, ze

a) kaczka po staropolsku. O ile wiem, kaczke w USA robi sie zwykle na sposoby "azjatyckie", inspirujac sie kuchnia chinska czy wietnamska. Staropolska, solidna kaczucha z jablkami w srodku, solidnie natarta majerankiem i estragonem bedzie pewna nowoscia. Ja robilam, polecam, tylko nadal nie wiem, jakie jablka sa idealne - te, ktore finalnie wybralam w sklepie po poradzeniu sie panow tam pracujacych nie byly wystarczajaco kwasne.

B) zrazy wolowe - Amerykanie maja doskonala wolowine, doskonale sposoby jej przyrzadzania, ale zrazy sa dosc wyjatkowe. I pasuja do nich doskonale, wchlaniajace sos dodatki jak kopytka czy kluski slaskie.

Kotlety, kapusty, kielbasy, pierogi z moich obserwacji juz nie sa tak imponujace. ;) Chociaz jezeli ktos dobrze gotuje, wszystko staje sie na swoj sposob imponujace.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...