Sammy2000

Ślub z obywatelką USA

61 postów w tym temacie

Witam

Posiadam 10-cio letnią wizę turystyczną ważną do 2019 roku. Mam zamiar ożenić się z obywatelką USA za tydzień (z miłości). Zaraz po ślubie muszę wrócić do Polski.

Czy po ślubie będę mógł swobodnie podróżować pomiędzy Polską a USA?

Na razie nie mamy zamiaru składać dokumentów o przyznanie zielonej karty, ale obawiam się, że przez ten ślub mogę mieć problemy z ponownym wjazdem do USA. Ta informacja pewnie dotrze do odpowiednich służb :)

Muszę tu przyjeżdżać min. dwa razy w roku ze względu na biznes. 

Do tej pory mogłem swobodnie podróżować i przebywać w USA (krótkie pobyty 5-cio tygodniowe), ale mam duże obawy, że po ślubie mogę mieć kłopoty na lotnisku w Chicago z immigration.

Bardzo proszę o poradę  

pozdrawiam

wojtek

 

 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

jak za długo nie będziesz siedzieć w USA to będzie jak dawniej.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
2 godziny temu, sly6 napisał:

jak za długo nie będziesz siedzieć w USA to będzie jak dawniej.

Tym razem będę 7 tygodni. 

W sierpniu muszę tu wrócić na kolejny miesiąc. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

Nie chce krakac ale postaw sie teraz w roli urzednika imigracyjnego. Bierzesz slub z obywatelka (jak piszesz z milosci) i nie skladacie dokumentow na GC dla Ciebie. Nie chcecie mieszkac na codzien razem? Nie chcez zyc tutaj, pracowac i placic podatkow ? Juz samo to jest troche nazwijmy to dziwne i bedac na miejscu urzednika mocno zastanawialbym sie czy nie zawrocic Cie do Polski, a wtedy zapewne przy skladaniu dokumentow przez zone bedziesz musial wytlumaczyc dlaczego ew Cie zawrocono? Oplaca sie komplikowac ? Nie sadze.

Jedno pytanie. Gdzie zamierzacie wziac slub ? Tutaj? Czyli przylatujesz turystycznie (bo wiza turystyczna do tego sluzy) czy z zamiarem zawarcia zwiazku ( do tego sluzy wiza narzeczenska gdzie po przylocie masz chyba 30 dni na slub) ?

Pozdrawiam

Edytowane przez wojtekn
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Godzinę temu, wojtekn napisał:

Czyli przylatujesz turystycznie (bo wiza turystyczna do tego sluzy) czy z zamiarem zawarcia zwiazku ( do tego sluzy wiza narzeczenska gdzie po przylocie masz chyba 30 dni na slub) ?

Pozdrawiam

Chyba jednak nie... co ja piszę :P. Z pewnością nie ;).

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

4 hours ago, haneczka019 said:

Chyba jednak nie... co ja piszę :P. Z pewnością nie ;).

Tak racja 90 dni. Nigdy nie potrzebowalem tego typu wizy wiec dokladnie nie sprawdzilem. W kazdym razie przylot na wizie turystycznej z zamiarem wziecia slubu z obywatelem/obywatelka nie jest zgodny z prawem imigracyjnym :) ale to juz inna para kaloszy. Krotko mowiac tak mozesz miec problemy z powrotem tutaj na turystycznej. Tak to juz jest ze niektorzy daliby sie pokroic za GC a inni wola turystyczna i klopoty z tego tytulu wynikajace ale jest wolnosc wyboru.

 

Ps haneczka019 patrz,na calosc problemu a nie na pomylki. Kazdemu wolno sie pomylic.

Edytowane przez wojtekn
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 minutę temu, wojtekn napisał:

Tak racja 90 dni. Nigdy nie potrzebowalem tego typu wizy wiec dokladnie nie sprawdzilem. W kazdym razie przylot na wizie turystycznej z zamiarem wziecia slubu z obywatelem/obywatelka nie jest zgodny z prawem imigracyjnym :)

Oczywiscie ze jest. 2 posty i w kazdym bledne informacje. Marny start. Slub na turystycznej jest w pelni legalny i zgodny z kazdym jednym prawel wlaczajac imigracyjne. Przyjazd na turystycznej z zamiarem imigracji / zmiany statusu po slubie - nie jest. Absolutne ABC prawa imigracyjnego.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

28 minutes ago, kzielu said:

Oczywiscie ze jest. 2 posty i w kazdym bledne informacje. Marny start. Slub na turystycznej jest w pelni legalny i zgodny z kazdym jednym prawel wlaczajac imigracyjne. Przyjazd na turystycznej z zamiarem imigracji / zmiany statusu po slubie - nie jest. Absolutne ABC prawa imigracyjnego.

Powiadasz ze przylot na turystycznej z zamiarem wiecia slubu jest czyms legalnym ? Hahaha naprawde dobre

Cytat z ABC jak powiadasz:

 

Legally, there is nothing wrong with getting married while you are in the U.S. as a visitor (on a B-2 visa), if you return home at the end of your permitted stay. But that doesn't mean this is a risk-free strategy.

 

Jak chcesz to poszukaj info jak patrzy na to urzad imigracyjny. Marne sa twoje porady.

Edytowane przez wojtekn
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
8 minut temu, wojtekn napisał:

You may be accused of visa fraud if you apply for a green card if you entered the U.S. as a tourist

 

O ślubie nie ma tam mowy.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

8 minutes ago, Jackie said:

 

O ślubie nie ma tam mowy.

Przeczytaj ze zrozumieniem. 

 

Legally, there is nothing wrong with getting married while you are in the U.S. as a visitor (on a B-2 visa), if you return home at the end of your permitted stay. But that doesn't mean this is a risk-free strategy.

 

Jesli uwazasz ze masz absolutna racje to doradzaj...

Moj ulubiony cytat:

Do not think for a moment that you will be able to fool the Immigration officers. Not only are they trained to spot visa fraud, but they have also probably heard a story very similar to yours many times before. Violate America’s strict immigration laws and you face charges of visa fraud. At the very least, you will be sent straight back to your home country. At worst, you may be barred from ever returning to the United States.

Edytowane przez wojtekn
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
9 minut temu, wojtekn napisał:

Powiadasz ze przylot na turystycznej z zamiarem wiecia slubu jest czyms legalnym ? Hahaha naprawde dobre

Cytat z ABC jak powiadasz:

 

You may be accused of visa fraud if you apply for a green card if you entered the U.S. as a tourist

Gosciu po slubie wraca do Polski. Marny to bylby "fraud"....

Moze trzeba bedzie dluzej sie tlumaczyc przy nastepnych wjazdach, ale generalnie sytuacja jest jasna, plan na przyszlosc maja i jesli bedzie mowic prawde to bedzie ok.

P.S. Widze, ze juz sam sobie odpowiedziales - nothing wrong with it.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 minute ago, rzecze1 said:

Gosciu po slubie wraca do Polski. Marny to bylby "fraud"....

Moze trzeba bedzie dluzej sie tlumaczyc przy nastepnych wjazdach, ale generalnie sytuacja jest jasna, plan na przyszlosc maja i jesli bedzie mowic prawde to bedzie ok.

P.S. Widze, ze juz sam sobie odpowiedziales - nothing wrong with it.

Widze ze zupelnie nie rozumiesz co jest napisane :)

"Moze trzeba bedzie dluzej sie tlumaczyc" hahaha wiesz napewno czy gdybasz? A moze oficer nie bedzie chcial sluchac tlumaczen czy tez wiesz lepiej?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

Napisano (edytowane)

53 minutes ago, kzielu said:

Oczywiscie ze jest. 2 posty i w kazdym bledne informacje. Marny start. 

Uwazasz ze udzielasz samych dobrych porad? Marny start? Dlaczego jestes taki sfrustrowany i atakujesz ludzi? Rozumiem ze dokladnie znasz taka sytuacje jaka przedstawil autor postu z zycia codzienniego. Ja na miejscu autora odzalowalbym te 100-150 usd  i poszedl na rozmowe z adwokatem imigracyjnym tym bardziej ze slub za tydzien i wszystko byloby jasne.

Czy autor postu napisal ile znaja sie z narzeczona? Dlaczego adwokaci doradzaja zeby spedzic ze soba min 2 miesiace (nie na odleglosc) zanim wezmie sie slub  zeby inaczej to bylo widziane w urzedzie imigracyjnym? Jest wiele okolicznosci o ktorych nie masz pojecia ale trzeba tak po polsku zaatakowac kogos :)

Edytowane przez wojtekn
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
4 minuty temu, wojtekn napisał:

Uwazasz ze udzielasz samych dobrych porad? Marny start? Dlaczego jestes taki sfrustrowany i atakujesz ludzi?

Bo opowiadasz bzdury po czym - po zwroceniu uwagi - wrzucasz troche napredce wygooglowanych cytatow.

Absolutnie nie jestem sfrustrowany, mam tylko zawodowa alergie na ludzi ktorzy nie maja pojecia o czym mowia.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

11 minutes ago, kzielu said:

Bo opowiadasz bzdury po czym - po zwroceniu uwagi - wrzucasz troche napredce wygooglowanych cytatow.

Absolutnie nie jestem sfrustrowany, mam tylko zawodowa alergie na ludzi ktorzy nie maja pojecia o czym mowia.

Coraz bardziej mnie rozsmieszasz. Nie interesuje mnie co masz, a czego nie masz ale przestan atakowac innych. Na podstawie 3 zdan oceniasz ze wszystko jest legalne i juz bo tak piszesz. Dobre, naprawde dobre

Poza tym ja tutaj pisze a nie mowie ... ot taka subtelna a jednak roznica :D

Edytowane przez wojtekn
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 hour ago, rzecze1 said:

Gosciu po slubie wraca do Polski. Marny to bylby "fraud"....

Moze trzeba bedzie dluzej sie tlumaczyc przy nastepnych wjazdach, ale generalnie sytuacja jest jasna, plan na przyszlosc maja i jesli bedzie mowic prawde to bedzie ok.

P.S. Widze, ze juz sam sobie odpowiedziales - nothing wrong with it.

Wziecie slubu na turystycznej jest legalne, przylot na turystycznej z ZAMIAREM wziecia slubu ... dyskusyjne. Aplikowanie o turystyczna odbylo sie na podstawie konkretnej sytuacji osobistej. Po slubie sytuacja ta sie zmienia (chyba ze zaprzeczysz, ze to nie ma znaczenia). Przylatujac do US na wizie nieimigracyjnej urzednik moze ( nie musi) zinterpretowac to jak probe imigracji na stale (na wizie turystycznej) co moze spowodowac zatrzymanie wizy turystycznej i jak to jest napisane " note your visa violation in your immigration record".

I nie musi tak ze cos sobie potlumaczy i bedzie ok jak to ujmujesz. Wiec nie pisz ze to ja pisze bzdury bo nie masz do konca pojecia o czym piszesz. Zreszta autor nie pyta o wziecie slubu a ty spinasz sie nie na temat.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

Wojtek, tak patrząc z boku, na siłę bronisz przegranej sprawy. Można brać ślub na turystycznej (czy nawet innej) i wyjechać. Sam znam takie przypadki. Prawnik do niczego nie jest potrzebny. Niektorzy moi znajomi latali do USA co dwa miesiące odwiedzić żonę. 

Edytowane przez KaeR
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

na forum byly przypadki ze tak latali ludzie do zon czy mężów. Prawnik sobie a później urzędnik sobie i tak to czasami widać jest w życiu. Można iść po poradę lecz należy mieć na uwadze ze to urzędnik wpuszcza.

aby mieć dokładną poradę należy wydać więcej kasy i powiedzieć więcej. A nie jak czasami na forum ludzie piszą co chcą i później bywają różne odpowiedzi.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
4 godziny temu, wojtekn napisał:

Powiadasz ze przylot na turystycznej z zamiarem wiecia slubu jest czyms legalnym ? Hahaha naprawde dobre

 

Jest to absolutnie legalne. Nielegalny jest przylot z zamiarem brania ślubu i pozostania na miejscu w celu aos.  Ludzie sobie mogą latać brać ślub w Vegas na przykład i jest to legalne. Oczywiście muszą przedstawić związki z krajem (jak w przypadku każdej wizyty turystycznej) i jeśli te są niewystarczające to wizy czy wstepu do usa nie dostaną. Ale ślub sam w sobie nie jest definitywnym powodem do odmowy. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
8 godzin temu, wojtekn napisał:

Tak racja 90 dni. Nigdy nie potrzebowalem tego typu wizy wiec dokladnie nie sprawdzilem. W kazdym razie przylot na wizie turystycznej z zamiarem wziecia slubu z obywatelem/obywatelka nie jest zgodny z prawem imigracyjnym :) ale to juz inna para kaloszy. Krotko mowiac tak mozesz miec problemy z powrotem tutaj na turystycznej. Tak to juz jest ze niektorzy daliby sie pokroic za GC a inni wola turystyczna i klopoty z tego tytulu wynikajace ale jest wolnosc wyboru.

 

Ps haneczka019 patrz,na calosc problemu a nie na pomylki. Kazdemu wolno sie pomylic.

Oczywiście, że każdemu wolno się pomylić. Ja też popełniam błędy, ale nie o to tu chodzi. Jeśli będę miała ochotę mogę lecieć do USA na mojej wizie turystycznej i wziąć ślub :). Nikt mi tego nie zabroni, bo to nie jest łamanie prawa. Ważne jest z kim ten ślub i najważniejsze, co dalej robię po ślubie. Mój przykład: ja Polka, on Polak, lecimy sobie turystycznie do Stanów, bierzemy ślub, wracamy po wakacjach do Polski. Koniec bajki. Czy jest w tym coś nielegalnego? Może być też on obywatel amerykański, ona innej narodowości. Mogą zrobić to samo i wrócić do kraju w którym żyją (lub jedno z nich wróci do kraju). Też nie ma w tym nic nielegalnego ;). Kwestia jest w tym co zrobią po ślubie. 

I nie chodziło mi o wytykanie Ci błędu, tylko forum czytają różne osoby i potem powtarzają takie nieprawdziwe informacje, bo "gdzieś to, kiedyś przeczytały" ;).

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

2 hours ago, haneczka019 said:

Oczywiście, że każdemu wolno się pomylić. Ja też popełniam błędy, ale nie o to tu chodzi. Jeśli będę miała ochotę mogę lecieć do USA na mojej wizie turystycznej i wziąć ślub :). Nikt mi tego nie zabroni, bo to nie jest łamanie prawa. Ważne jest z kim ten ślub i najważniejsze, co dalej robię po ślubie. Mój przykład: ja Polka, on Polak, lecimy sobie turystycznie do Stanów, bierzemy ślub, wracamy po wakacjach do Polski. Koniec bajki. Czy jest w tym coś nielegalnego? Może być też on obywatel amerykański, ona innej narodowości. Mogą zrobić to samo i wrócić do kraju w którym żyją (lub jedno z nich wróci do kraju). Też nie ma w tym nic nielegalnego ;). Kwestia jest w tym co zrobią po ślubie. 

I nie chodziło mi o wytykanie Ci błędu, tylko forum czytają różne osoby i potem powtarzają takie nieprawdziwe informacje, bo "gdzieś to, kiedyś przeczytały" ;).

Tak jak autor postu pyta bo widze ze tez nie doczytalas i nie widzisz istoty problemu.

Pytanie autora postu:

Czy po ślubie będę mógł swobodnie podróżować pomiędzy Polską a USA?

 

Bierze slub tutaj, wraca do Polski, powraca do USA i na granicy pyta urzednik jaki jest cel wizyty? Odpowiada ze przylatuje do zony na wizie turystycznej? Autor nie pyta o legalnosc slubu tylko o przyszle problemy wiec moze trzeba jasno powiedziec: wiza nieimigracyjna nie gwarantuje wjazdu na terytorium USA

Znalem czlowieka ktoremu przez 20 lat "udawalo sie" podrozowac tam i z powrotem, az ktoregos razu nie udalo sie. 

Edytowane przez wojtekn
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
41 minut temu, wojtekn napisał:

wiza nieimigracyjna nie gwarantuje wjazdu na terytorium USA

 

Nikomu nie gwarantuje. Czy do zony, czy do psa, czy do pomieszkania. Odkryles Ameryke.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
48 minut temu, wojtekn napisał:

Tak jak autor postu pyta bo widze ze tez nie doczytalas i nie widzisz istoty problemu.

Pytanie autora postu:

Czy po ślubie będę mógł swobodnie podróżować pomiędzy Polską a USA?

 

Bierze slub tutaj, wraca do Polski, powraca do USA i na granicy pyta urzednik jaki jest cel wizyty? Odpowiada ze przylatuje do zony na wizie turystycznej? Autor nie pyta o legalnosc slubu tylko o przyszle problemy wiec moze trzeba jasno powiedziec: wiza nieimigracyjna nie gwarantuje wjazdu na terytorium USA

Znalem czlowieka ktoremu przez 20 lat "udawalo sie" podrozowac tam i z powrotem, az ktoregos razu nie udalo sie. 

Ja widzę problem w czymś innym, w podawaniu nieprawdziwych informacji.

Posiadanie wklejki z wizą w paszporcie nie gwarantuje wjazdu na teren USA niezależnie od tego czy ma się tam męża/żonę, przyjaciela/koleżankę, lub jeśli nie zna się nikogo tylko leci się pozwiedzać. Nikt nikomu takich gwarancji nie da. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Są osoby które latają na wizie turystycznej w czasie procesu o wizę np. Małżeńska. Są tak samo traktowani jak inni turyści. Ważne jest pokazanie że trzeba wrócić do ojczystego kraju i jest to ważniejsze w tym momencie od odwiedzanie partnera. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Generalnie wszyscy macie rację :) i oba poniższe zdania są prawdziwe:

- zawarcie związku małżeńskiego na wizie turystycznej jest w pełni legalne,

- z punktu widzenia funkcjonariusza CBP USA fakt posiadania przez @Sammy2000 żony w USA może, jako taki, stanowić przesłankę do podważenia wiarygodności jego turystycznego/biznesowego wjazdu (prawo USA nakazuje osobie starającej się o wjazd nieimigracyjny do USA wykazanie, że nie zamierza pozostawać w USA - posiadanie żony może stanowić na jego niekorzyść (podejrzenie o dual intend -> AOS po wjeździe)). Jednocześnie im więcej jego pobytów krótkoterminowych na terenie USA po dacie ślubu, tym mniejsze podejrzenia o przedmiotowe.

Moim zdaniem, po jego powrocie do PL, powinni jednak wszcząć procedurę uzyskania GC, jeśli nie ma przeciwwskazań natury biznesowej (np. kwestia opłacania podatków od prowadzonej działalności).

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz