kubakj Napisano 5 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2008 No to masz moje poparcie... plus wkurzaja mnie (o czym juz wczesniej pisalam) "less fortunate" czyli osoby, ktorym nie chce sie d..y ruszyc i pojsc do pracy, ale pierwsi narzekaja jak im ciezko i jakie zycie niesprawiedliwe i jak to rzad powinien im wszystko za darmo dawac. Nie bede owych osob nazywac po imieniu, ale jak znam zycie to kubakj zrobi to za mnie Ja to niby jestem "more fortunate", bo pracuje, place podatki itd. i powinnam sie cieszyc, ze place podatki, bo "less fortunate" maja z czego zyc, a ja mam kogo utrzymywac. Super, prawda? Macie takie samo odczucie czy jestem jedyna w swoich przemysleniach? Nie pamietam, abym kogos po imieniu, ale darmozjadow nigdy za malo.
kubakj Napisano 5 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2008 No to teraz bedzie duzo Change, az mi sie kieszen od tych drobnych bedzie urywala.
sly6 Napisano 5 Listopada 2008 Autor Zgłoś Napisano 5 Listopada 2008 Rahm Emanuel, kongresmen z Chicago znany z częstego zabierania głosu w polskich sprawach, został poproszony przez Baracka Obamę o pokierowanie jego administracją - pisze z USA specjalny wysłannik Gazeta.pl Marcin Gadziński. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...omem_Obamy.html
sly6 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2009 kto dzis bedzie ogladac w tv zaprzysiezenie nowego Prezydenta?
Jim Beam Napisano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2009 kto dzis bedzie ogladac w tv zaprzysiezenie nowego Prezydenta? Polska TV to pokazuje?
Jackie Napisano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2009 Jeśli wierzyć GW (gazeta.pl), to tak, będzie pokazywana w polskiej telewizji. Nie głosowałam na Obamę, ale inaugurację oglądąć będę.
sly6 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2009 Leci na zywo w tv info w polskiej telewizji..
gal Napisano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2009 Polska TV to pokazuje? Ja mysle ze caly swiat to oglada wiec wszystkie mozliwe stacje telewizyjne to pokazuja i malo tego w internecie tez leci na zywo
akma Napisano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2009 Czytaliście komentarz na Onecie? http://wiadomosci.onet.pl/1901083,12,item.html Polskie media nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Ja rozumiem, że można nie znać angielskiego, ale wypadałoby się upewnić, co naprawdę się stało i komu przydarzyło się potknięcie, a dopiero potem zamieszczać artykuł
toza774 Napisano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2009 Chciałbym, jeżeli można, nawiązać do tego co napisał wcześniej Karus: Chcialbym mieć pewnosc jak niektórzy z Was ze amerykański liberalizm jest lepszy od europejskiego socjalizmu. Kij ma zawsze dwa końce. Nie wiem czy sensem zycia jest spędzanie jak w US po 12h w pracy lub praca na dwa etaty czy praca po 35h w tyg jak we Francji czy niektórych branżach w Niemczech. Nie wiem czy lepsza jest marna emerytura po 67 latach pracy czy o wiele większa po 60 latach jak w Niemczech gdzie emeryci zwiedzaja swiat w wieku emerytalnym. [...] Moim zdaniem głównym problemem jest lobbing który powinien być całkowicie zabroniony. Dlaczego ? Dlatego, że biznesmen który chce coś kupić u polityka *zawsze* będzie się kierował swoim i tylko swoim interesem - który czasami (a nawet często) sprzeczny jest z ogólnie pojętym interesem wyborców. Dam tylko jeden przykład *szkodliwego* lobbingu: jeszcze przed prezydenturą Busha seniora, jedna z wielkich biotechnologicznych amerykańskich korporacji - Monsanto - miała żywy interes w tym aby jak najszybciej wprowadzić swoją genetycznie modyfikowaną żywność na rynek. Problemem było to, że nie mogła tego zrobić szybko - agencja do spraw żywności i inne agencje wymagały odpowiednich badań i czasu, tak aby być pewnym, że modyfikacje te nie będą w żaden sposób szkodliwe dla konsumentów. Skracając wszystko bardzo szybko - po dojściu Busha Seniora do władzy i przy pomocy odp. lobbingu, udało się przepchnąć odp. ustawę która praktycznie pozwala na nieograniczone modyfikacje i *zabrania* (np. sieciom handlowym) oznaczania w specjalny sposób żywności modyfikowanej genetycznie - więc konsumencie w USA *nie masz wyboru* - nie wiesz czy jesz zwykłą żywność czy modyfikowaną genetycznie. Zabierając Ci prawo wyboru, ograniczono Twoją wolność ! Przecież ameryka ma być krajem gdzie tej wolności ma być najwięcej ! Generalnie cała sprawa z Monsanto jest szokująca, jak ktoś jest zainteresowany polecam: http://www.youtube.com/watch?v=ePhDyDbbO-M Aby nie być całkiem off-topic: nie sądzę aby nowy prezydent wiele zmienił, polityka w USA jest już tak mocno związana z pieniędzmi, że można śmiało powiedzieć że to bardziej pieniądze wybierają prezydenta niż wyborcy Prz okazji: Demokraci mieli tym razem większy budżet na kampanię.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.