sly6 Napisano 24 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2008 Prawnik to jest jeden na tym Forum-Karina A ja nie jestem zadnym prawnikiem .
FUGAZI Napisano 24 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2008 Sly6 , Mam do Ciebie pytanie czy Ty jestes moze prawnikiem emigracyjnym ,dzialajacym na terenie Polski.Posiadajacym autoryzacje Amerykanskiego Urzedu Imigracyjnego .. Widze ,ze udzielasz sporo porad bedac na terenie Polski i czy znasz na tyle Amerykanskie Przepisy Emigracyjne aby udzielac informacji i czy ponosisz za to calkowiata odpowiedzialnosc( rada-porada info) Jak Ci nie odpowiada rzeczowa informacja za friko, to se wynajmij prawnika, podpisz kontrakt a potem wymagaj pelnej odpowiedzialnosci.
karina Napisano 24 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2008 Sly6 , Mam do Ciebie pytanie czy Ty jestes moze prawnikiem emigracyjnym ,dzialajacym na terenie Polski.Posiadajacym autoryzacje Amerykanskiego Urzedu Imigracyjnego .. Widze ,ze udzielasz sporo porad bedac na terenie Polski i czy znasz na tyle Amerykanskie Przepisy Emigracyjne aby udzielac informacji i czy ponosisz za to calkowiata odpowiedzialnosc( rada-porada info) nawet gdyby byl prawnikiem to jego porady bylyby ogolne co oznacza, ze nie bierze odpowiedzialnosci za sprawe ani za odpowiedzi, bo nie zna szczegolow sprawy i jego odpowiedzi maja tylko charakter informacyjny i sa udzielone na podstawie opisanej sytuacji czy przypadku. Odpowiedzi na forum nie sa traktowane jako legal advice. To by byly legal information. Wszystko zalezy od individual's specific circumstances. Na forum mozna sie starac aby odpowiedzi byly useful and accurate, ale to tylko tyle. Kazde forum ma disclaimer. PS przed jak to nazwales "Amerykanskim Urzedem Imigracyjnym" adwokat nie musi miec jakiej akredytacji aby kogos reprezentowac. Wystarczy miec wazna licencje i byc "in good standing" czyli nie byc suspended, disbarred itp. Urzad imigracyjny nie wydaje akredytacji dla prawnikow - jestes prawnikiem, masz podpisany dokument, ze kogos reprezentujesz, wchodzisz z nim do immigration i jestes podczas jego sprawy itd. Akredytacje, aby kogos reprezentowac przed immigration, potrzebuja osoby, ktore nie sa prawnikami, a sa np w jakiejs organizacji pomagajacej potrzebujacym (organizacja koscielna, charitable itd.). Te osoby maja specjalne akredytacje, ale nie prawnicy.
Hexa2222 Napisano 29 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2008 http://www.ssa.gov/ss5doc/oriselfres.htm Bardzo dziękuję za link z info. o SSN. Niestety, nic to nie pomogło. Po raz kolejny odesłali mnie z niczym. Urzędnik powiedział, że muszę się skontaktować z urzędem emigracyjnym, bo pomimo, że mam zgodę na pracę to nie mam zgody na pobyt GC. Spytałam go dlaczego więc mam kartę skoro urząd ma coś przeciwko mojej osobie. Nie umiał odpowiedzieć i ciągle powtarzał, że mam rozmawiać z urzedem emigracyjnym. Pół dnia próbowałam się dodzwonić ale uzyskałam połączenie z automatem. Już nic z tego nie rozumiem. Na GC czeka się wieki a ja muszę zacząć szukać pracy ;-( Czy ktoś coś z tego rozumie? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
KW Napisano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2008 Sprobuj pojsc osobiscie i rozmawiac z "supervisor" albo w innym biurze jesli masz gdzies blisko albo o innej porze dnia Jesli masz EAD powinnas dostac SS# Problem moze byc w systemie z ktorego kozystaja, gdzie sprawdzaja twoj status w imigration, moze jeszcze nie byc uaktualniony skoro masz karte zezwolenia na prace to powinnas dostac ss# na sama karte wez ze soba NOA jako potwierdzenie ze jestes w trakcie aplikacji K
W. Napisano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2008 W stanie NJ , majac EAD mozna dostac SSN. Bierzesz ze soba paszport, EAD i certyfikat malzenstwa (w celu udowodnienia zmiany nazwiska po slubie) i wypelniasz aplikacje o SSN. Osobiscie ubiegalam sie o SSN dzien po otrzymaniu EAD. W biurze SS poinformowano mnie, ze moje EAD musi zostac zweryfikowane w pierwszej kolejnosci. Nastepnie zostanie podjeta decyzja odnosnie przyznania mi SSN. Tydzien po zlozeniu aplikacji o SSN poszlam do biura SSN w celu sprawdzenia, czy moje EAD zostalo zweryfikowane. Okazalo sie, ze tak i SSN card zostala "wyprodukowana" dla mnie. Poprosilam o wydruk tej decyzji (dowod przyznania mi SSN) w celu ubiegania sie o NJ prawo jazdy. Niestety, w niektorych oddzialach w NJ , DMV nie akcepyuje zadnych "certyfied copies" , tylko oryginalna karte SSN! Zatem trzeba czekac ... ponownie! (oczywiscie jest to tylko moje osobiste doswiadczenie).
Kamildzianka Napisano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2008 No wlasnie, mam pytanko: jestem juz po slubie, ale zabieram sie za wysylanie na AOS i EAD. Czy moge juz isc robic prawko? Potrzebuja wize, paszport, I-94, SSN, proof of residency. Czy potrzebuja tez NOA? Jestem w Chicago.
sly6 Napisano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2008 Kamildzianka zobacz na stronie lokalnej DMV czy z takim czyms dostaniesz prawko. http://www.cyberdriveillinois.com/services..._residents.html
Kamildzianka Napisano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2008 Dzieki Sly, ale ja ciagle czytam te stronke i nie wiem, czy moge robic juz (ale wtedy bedzie valid na czas K1), czy czekac na NOA i wtedy prawko bedzie jako na AOS. Co robic? I czy ktos wie, czy moge wykorzystac swoje stare prawo z PA, ktore wygaslo Sep 2006? Nie bardzo usmiecha mi sie robic testy od nowa.
KW Napisano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2008 na 100% dostaniesz ak juz bedziesz miala EAD samo NOA nie wystarczy na k1+akt slubu tez mozesz probowac ale nie gwarantuje, mi sie udalo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.