milka83 Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 Naszym ulubionym poki co tez jest Filip, po mezu z reszta (Philip) , tylko ciagle probuje przekonac go do polskiej pisowni. Inne uniwersalne imiona, ktore napotkalam: Dawid/David, Joanna, Oliwia/Olivia, Alexandra, Benjamin, Klaudia, Maya, Marta, Anna, Dominik ...
gocharynka Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 nie wiem czy upieranie sie do polskiej pisowni to najlepsze rozwiazanie za kazdym razem bedziesz musiala prostowac pisownie przynajmniej w USA a i tak bedziesz na niego mowila Filip jak mozna to nalezy sobie ulatwiac zycie nawet z imieniem dziecka. Moja kolezanka ma synka o imieniu Coel a i tak wszyscy slysza Noel i za kazdym razem musi poprawiac przy pisowni syna imienia lub nawet wymowie.
milka83 Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 Masze masz racje, ostatnie czego chce to utrudniac zycie wlasnemu dziecku z powodu imienia czy jego pisowni. W sumie wystarczy, ze ja musze kilka razy swoje imie powtarzac i literowac, zeby ktos je mogl powtorzyc, a wcale nie jest takie skomplikowane Jak teraz o tym pomysle to nawet moj maz ma problemy, bo wszedzie musi przypominac ze jest Philip "one 'l' in the middle". Chcialam po prostu, zeby imie bylo troche "inne". Wszystko jednak przede mna i pewnie jeszcze nie raz zmienie zdanie ...
Jackie Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 Literowanie to akurat IMO najmniejszy problem - z wyjątkiem najpopularniejszych imion prawie wszystkie trzeba literować, o nazwiskach nie wspomnę. Pracuję w szpitalu gdzie wielu pacjentów to Afro Amerykanie i takich cudactw jeśli chodzi o imiona to ze świecą szukać Celują w imonach o swojskim brzmieniu, ale wydumanej pisowni, np. Beverlee zamiast Beverly. Skupiłabym się raczej na wymowie. Mój mąż już pogodził się tym że wołają na niego Jersey (ma na imię Jerzy), ale doprowadzało go to przez długi okres do rozpaczy Mój synek niedługo zacznie 3 klasę i będzie w niej nowy uczeń - z Polski. Powiedziano nam że ma na imię Magic. Trochę nam zajęło zanim doszliśmy że chodzi o... Maćka
KW Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 A czy w Polsce mozna zarejestrowac zdrobienia imion jak np Kasia czy Tomek? u nas w okolicy ostatnio jest Maya (ale to nie to samo co Maja) i Joanna, ale juz wiem jak to beda wymawiac, a wloska wersja mi sie wcale nie podoba my mamy nadal nadzieje kiedys wracac doPolski (choc z kazdym rokiem maleja) wiec imie musi funkcjonowac dobrze i tu i tam na ale jeszcze troche mamy do namyslu
Jackie Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 A czy w Polsce mozna zarejestrowac zdrobienia imion jak np Kasia czy Tomek? Możesz, jeśli tylko będzie takowe widniało w akcie urodzenia z USA. Przynajmniej tak było kiedyś. na ale jeszcze troche mamy do namyslu Gratulacje!
BigRed Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 a co powiecie na Imię Julia?? Marek, Henryk
danio94klin Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 Ty tak na poważnie? A czemuż to niby nie? Mi osobiście się bardzo podobają Afro-Amerykańskie imiona... PS. Moim takim jednym z faworytów jeśli chodzi o męskie amerykańskie imiona był Jonathan, zresztą w Polsce to Jonatan więc też można chyba do takich zaliczyć
carma Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 Eryk dla chłopaka. Tak samo sie pisze czyta i w Polsce i W Rosji , Jaki i w Norwegii . Więc i w USa nie powinno byc problemów
sly6 Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 a co powiecie o imieniu Anita? wtedy nie trzeba nic zmieniac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.