Skocz do zawartości

Podroz Z Paszporem Na Stare Nazwisko

KW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie da sie zalatwic umiejscowienia i alikacji na nowy paszport w jedym pobycie w PL? (2 tyg)

czyli opcje sa...

1) umiejscowic przez rodzine w PL, jak przyjade do PL to aplikuje o nowy paszport (i dadza w 2 tyg?)

2) jak przyjade do PL to umeijscawiam sama w urzedzie, wracam do US i tam musze jechac do NY i osobiscie aplikowac o paszport

czy NY to jedyne miejsce gdzie mozna skladac o nowy paszport? to utrudnia sprawy

przy opcji numer 1 zostaje pytanie czy zmieniasz nazwisko? Bo jak tak to tu zaczynają się schody...

Nie wiem dokładnie skąd jesteś i pod jaki konsulat podpadasz, ale jeśli sprawę umiejscowienia będziesz mieć załatwioną wcześniej to jest placówka w Chicago ;)

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dzieki za odpowiedzi.

Ja chce zmienic nazwisko w paszporcie. mam zielona karte na nazwisko meza,a paszport na panienskie. Chyba zrobie tak jak piszecie,umiejscowie akt slubu w Polsce,a paszport wyrobie w Polskim konsulacie w NY :)

Nie orientujecie sie mniej wiecej ile trwa wydanie paszportu polskiego w konsulacie w USA?

Napisano

Joyanna, kazdy konsulat ma inne terminy oczekiwania, bo wszystko zalezy od tego, jak czesto przychodzi poczta dyplomatyczna. Kiedys ladnie mi to wylozyl polski konsul w Ljubljanie, kiedy zrobilam afere o to, ze musialam na paszporty czekac dwa miesiace. Generalna zasada to im wiekszy konsulat, tym krotsze terminy.

Konsulat w Chicago na swoich stronach twierdzi, ze na wydanie paszportu czeka sie do 2 m-cy. Oplata to $140, musisz wniosek zlozyc osobiscie i paszport odebrac osobiscie.

Swoja droga, konsulat tez ci umiejscowi akt slubu w pl, za cene $63. Nie wiem tylko, czy zwiazane sa z tym jakies terminy oczekiwania.

Napisano

Dzieki za odpowiedzi.

Ja chce zmienic nazwisko w paszporcie. mam zielona karte na nazwisko meza,a paszport na panienskie. Chyba zrobie tak jak piszecie,umiejscowie akt slubu w Polsce,a paszport wyrobie w Polskim konsulacie w NY :)

Nie orientujecie sie mniej wiecej ile trwa wydanie paszportu polskiego w konsulacie w USA?

Ja czekalem w 2013 okolo 8 tygodni z tym, ze do tego trzeba bylo doliczyc przeslanie paszportu do mnie co pewnie tydzien zajelo.

Napisano

a inny czekaja krocej na paszporty ;)

umiejscowienie akt slubu trwa i czasami taniej i krocej to zrobic przez kogos w Polsce czy tez samemu

kiedys mi Pani powiedziala ze maja kolejke na 1 miesiac czasu ;) zalezy ile takich spraw maja

Napisano

a inny czekaja krocej na paszporty ;)

Na jakiej probie statystycznej opierasz ten wniosek? :> Ale fakt, ze moze sie nie spodobalem babce w ambasadzie i najpierw moj wniosek schowala do szuflady a potem przetrzymala paszport. ;>

Napisano

ha :D moglo tak byc :)

wniosek,po wielu postach na tym forum,po paru osobach np w USA,Kanadzie :)

fakt moze te osoby mialy szczescie lub tez wpadly na okres kiedy to i w Polsce mozna czekac na paszport w 2 tygodnie :)

Bo tez pisaly takie osoby ze czekaly i 2 miesiace,jak TY :)

Napisano

hejo

chcialam wszystkim przypomniec moja historie - moze sie komus przyda!

Ja lecialam w grudniu do Polski z Florydy na stary paszport na nazwisko panienskie - bilet lotniczy na nazwisko meza (duzo stresu ale mnie wpuscili na poklad - linie united i lufthansa i us airways)

po przylocie na nastepny dzien umiejscowilam akt slubu, po czym pojechalam wyrobic nowy paszport - czas oczekiwania 5 dni!

Do Usa wracalam po miesiacu juz na nowym paszporcie, z nowym dowodem osobistym (mialam duzo czasu na wyrobienie wszystkich dokumentow ale byl to czas swiat - grudzien, ponadto panie w urzedach byly bardzo pomocne wiec pewnie to tez przyspieszylo sprawe)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...