Skocz do zawartości

Jak Wypelnic Ds 160

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jasne, ja to wszystko rozumiem i generalnie rozumiem też ideologie przyznawania wiz. Osoba, która jest powiedzmy w połowie studiów, lub pracuje gdzieś już od kilku lat i stara się o wizę na czas urlopu, zazwyczaj nie ma większych problemów z jej otrzymaniem.

Odnośnie tych osób, które wymieniłeś, to ja w momencie kiedy odbywała się moja rozmowa w konsulacie, nie zaliczałam się do żadnej z tych grup. Studia ukończyłam już dawno temu, a w ostatniej pracy była zatrudniona od 3 miesięcy. Także, dużo zależy od twoich intencji i od osoby na którą trafisz. Nie ma tak, że wszystko zależy, albo od osoby starającej się o wizę, albo tylko od konsula ;) . To są dwa czynniki, które muszą ze sobą zagrać, że tak powiem ;). Wszelkie, dowody potwierdzające twój wyjazd turystyczny na papierze, które ewentualnie posiadasz, zabierz jak najbardziej ze sobą, być może się przydadzą. Ja tego nie odradzałam w poprzednim poście, chciałam tylko przedstawić jak wyglądała moja wizyta i to, że w moim przypadku, żadne dodatkowe dokumenty nie były mi potrzebne.

• Odpowiedzi 940
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Mam pytanie dotyczące uzupełniania wniosku w języku angielskim. Mianowicie czy mam sie do tych wytycznych stosowac również przy wpisywaniu nazwy uczelni?

Powinnam wpisac Uniwersytet Warszawski (bądć co bądź jet to nazwa własna) czy może University of Warsaw.

Jestem studentka, nie kupiłam biletu ani nie uczyniłam jeszcze żadnych rezerwacji, jednakże podróz mam zaplanowaną i cel mojej wizyty jest wyłacznie turystyczny czy to może wpłynąc jakoś negatywnie na uzyskanie przeze mnie promessy? Troche obawiam sie kupna biletu, czy czynienia rezerwacji hotelowych w ciemno.

Jeszcze jedno pytanie widziałam, że wiele osob pisało w watkach wcześniejszych o tym,iż wypisywali miejsca ich wczesniejszych podrózy ja natomiast nie mam takiej pozycji od czego jest to uzaleznione?

Z góry dzieki, pozdrawiam,

Napisano

Możesz wpisać University of Warsaw.

Twój cel - wyłącznie turystyczny - nie powinien wpłynąć na uzyskanie przez Ciebie promesy. Niczego nie kupuj, dopóki nie dostaniesz wizy. Idz i staraj się :)

W formularzu jest miejsce na wpisanie poprzednich wizyt w USA. Jeśli Ty nigdy nie byłaś w Stanach, to Ciebie te pytania nie dotyczą (i w ogóle Ci się nie pojawią w formlarzu).

Napisano

Dziękuje bardzo,

A propo tej ostatniej kwestii chodziło mi bardziej o podróze w ogóle (po Europie itd)

W części: Briefly describe your duties wystarczy że wpisze: I AM CURRENTLY STUDYING LAW AT THE WARSAW UNIVERSITY. Czy powinnam jeszcze cos dodac?

Powinnam zabrać indeks albo jakies inne zaświadczenie o tym, że faktycznie studiuje?

Jak powinnam zapisać adres: KRAKOWSKIE PRZEDMIESCIE 26/28 skoro nie mogę użyc ,,/''. Wystarczy ze zrobie spację?

Jeszcze raz dziękuje, cała ta procedura bardzo mnie stresuje.

Napisano

Odnośnie tych osób, które wymieniłeś, to ja w momencie kiedy odbywała się moja rozmowa w konsulacie, nie zaliczałam się do żadnej z tych grup. Studia ukończyłam już dawno temu, a w ostatniej pracy była zatrudniona od 3 miesięcy. Także, dużo zależy od twoich intencji i od osoby na którą trafisz. Nie ma tak, że wszystko zależy, albo od osoby starającej się o wizę, albo tylko od konsula ;) . To są dwa czynniki, które muszą ze sobą zagrać, że tak powiem ;). Wszelkie, dowody potwierdzające twój wyjazd turystyczny na papierze, które ewentualnie posiadasz, zabierz jak najbardziej ze sobą, być może się przydadzą. Ja tego nie odradzałam w poprzednim poście, chciałam tylko przedstawić jak wyglądała moja wizyta i to, że w moim przypadku, żadne dodatkowe dokumenty nie były mi potrzebne.

Tak, no i właśnie jesteś w tej sytuacji, że masz skończone już studia i rozpoczętą pracę. Jeżeli do tego posiadasz własne mieszkanie, to jesteś moim zdaniem w lepszej sytuacji niż świeżo upieczony magister. Ale mniejsza o to, umówiłem się już w każdym razie na rozmowę za 2 tygodnie, więc wszystko się wkrótce okaże.

Co do rezerwacji biletów, hoteli itp, to naturalnie że nie mam zamiaru nic opłacać, póki nie dostanę wizy. Ale rezerwacje auta i niektórych noclegów można zrobić za darmo.

Napisano

co do B1 to jest wiza biznesowa i tutaj nalezy miec pewne zaswiadczenia

tak moga potem dac b1-b2 ale jak sie idzie po sama b1 to sa inne zasady

nalezy o tym pamietac a nie mieszac tych 2 wiz,,wize biznesowa i turystyczna

przy turystycznej mozna nie miec nic i wize dostac,tzn papierkow bo liczy sie to co mowisz i chcesz zobaczyc a nie sterta papierow,itd

musisz byc w tym przekonywujacy i tutaj poloz nacisk a nie szukaj papierow ;)

lucas to zalezy od Twojej reakcji,jak padnie odpowiedz ze Pan kiedys sie staral o wize

a wiesz jak sie zachowasz wtedy?co innego nie wiedziec a co innego wiedziec ;)

Napisano

mam pytanie dotyczące formularza DS-160...

chcę wyjechać turystycznie na wakacje do USA. jadę do wujka, który jest obywatelem. czy w formularzu muszę wpisywać wszystkich członków jego rodziny czy wystarczy, że wpiszę tylko jego? sprawa jest o tyle skomplikowana, że on ma zonę (też ma obywatelstwo) z którą jest w trakcie rozwodu i nie mieszkają razem. ma także dwóch synów, którzy mają zielone karty i wszyscy mieszkają osobno...

Napisano

Dziękuje za udzieloną pomoc.

Mam jeszcze jedną wątpliwość a propo pola ''FULL NAME IN NATIVE ALPHABET''. Rozumiem że należy w nim wpisać pełne imię razem z polskimi znakami. Co mam zrobic gdy moje pełne imie ani nazwisko nie zaiweraja takich? zaznaczyc ''Does Not Apply/Technology Not Available'' czy i tak wpisac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...