Skocz do zawartości

Loteria Wizowa 2012

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

co do wyksztalcenia a wykonywania zawodu to racja..nalezy miec doswiadczenie 1 rok w poszukiwanym zawodzie -i mozna byc po studiach a ukladac kafelki :)

co do Alberty to tam sa niskie podatki wiec mozna cos wiecej kupic ;) a co do ludzi z technicznym wyksztalceniem to racja.

nie zbyt dobrze napisalem wczesniejszy post wiec wyszlo jak wyszlo :lol:

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Heh zrobił się temat o Skilled Worker w Kanadzie no ale :

Jackie - w tym problem, że na liście 0, A i B nie ma zawodów uwzględniających doktorów/mgr nauk ekonomicznych , a jako dr ekonomii nie można chyba pochwalić się doświadczeniem w (ciach)

Nie wiem czegoś tak się uczepił tej nieszczęsnej ekonomii :) Studiować można wiele rzeczy. Inne zawody z listy, m.in. architekci, lekarze, dentyści, pielęgniarki, fizjoterapeuci, farmaceuci, psycholodzy, biolodzy itd wymagają ukończenia studiów. Poza tym zupełnie pominąłeś rzecz dośc istotną i o której pisałam w poprzednim poście - za nic innego nie dostaniesz tylu punktów co za magistra lub doktora (25). Za doskonałą znajomość zarówno angielskiego i francuskiego (ile jest takich osób z wykształceniem zawodowym?) można dostać 24 punkty. Za doświadczenie zawodowe max. 21. Z tego wynika jednoznacznie, że im ma sie lepsze wykształcenie, tym łatwiej dostac się do Kanady - vide przypadek który opisałam na sobie. Ja nie musiałabym się bawić w oferty pracy żeby dostac więcej punktów.

Odnośnie Polaków - absolwenci starego systemu edukacyjnego są w lepszej sytuacji. Ja mam skończoną 8-letnią podstawówkę, 5-letnie liceum oraz 5-letnie studia magisterskie. Jestem magistrem nawet w Quebecu, który ma najbardziej popieprzone zasady tyczące wykształcenia wyżego (magister musi mieć za sobą przynajmniej 18 lat nauki).

Polska reforma edukacyjna spowodowała, że nawet ukończenie 3-letniej zawodówki pogimnazjalnej liczy się jako jednoroczna zawodówka po której mozna dostać tylko 12 punktów od kanadyjskiego immigration w ramach Federal Skilled Worker Program. Naturalnie programy prowincjonalne to inna para kaloszy i maja inne zasady.

Nie chcę żeby to zabrzmiało jakbym uważała ludzi po zawodówkach za coś gorszego - sama ukończyłam studia a jestem obecnie w dwuletniej szkole pielęgniarskiej, więc robiłabym z siebie samej durnia gdyby tak było ;)

Też uważam że zrobilo się zbyt offtopicznie, można pogadać na kanadyjskim forum.

Napisano

Witam!!!szukam pomocy bo sie pogubilem...a mianowicie wczoraj dostalem maila ze wylosowano mnie w loterii wizowej......caly dokument ze wszystkimi informacjami....kwota do zaplaty...adres gdzie wyslac pieniadze i data koncowa uiszczenia oplaty

pamietam ze wypelnialem formularz ...poprzez intermet....ale kiedy? na pewno w zeszlym roku....

Marek

Napisano

a ten adres e-mial jak wyglada

na jakiej stronie sie zarejestrowales ,mozesz podac kopie tego listu?

bo ludzie cos podobnego dostaje bo sie zapisali na nie te strony co potrzeba i dostaja taki scam.

Napisano
a ten adres e-mial jak wyglada

na jakiej stronie sie zarejestrowales ,mozesz podac kopie tego listu?

bo ludzie cos podobnego dostaje bo sie zapisali na nie te strony co potrzeba i dostaja taki scam.

Witam ...no sprawa jest troche dluzsza bo w grudniu zeszlego roku..chyba w grudniu dostalem maila ze zostalem wylosowany i mam czekac na instrukcje....ponadto mialem telefon..pani przedstawila sie ze jest z departamentu emigracji...i ponad godzine rozmawialem z nia ...wszystko mi wytlumaczyla ...wypytala o mnie bo mieszkam w holandi .....czy mam zone holenderke czy podjolem kroki by tu zostac itp.....a ponadto faktycznie byla chyba amerykanka bo tu w holandi rozmawiam po angielsku a ja momentami nie moglem zrozumiec.!:-)

.....i zapomnialem o sprawie a tu wczoraj oficjalny druk...adres ambasady USA w angli do kontaktu...wszystkie dane pracownika....do tego pouczenie paragrafy...odnosnie emigracji,wymagan..itp slowem ...oficjalne pismo..

strony wyslania formularza nie pamietam ...cos sprawdzalem chyba wtedy na stronach ambasady polskiej w holandi i wyskoczyla informacja odnosnie loterii....tak jakos kojarze..pewnosci nie mam

w mailu mam kilka adresow ale kontaktowy odnosnie edukacji to http://educationusa.state.gov/.

kolejne informacje+ pomoc dv@stategov-us.com

no i mail do pracownika ambasady USA w Anglii

ja bede wieczorem bo jestem jeszcze w pracy ale ...jak cos moge Ci na maila wyslac to pismo

dzieki pozdrawiam marek

Napisano

czyzby oficjalne pismo z Ambasady>i to z takim adresem e-mail

dv@stategov-us.com..to nie ma nic wspolnego z Ambasada ..jak zobaczysz adresy poczty Ambasady to zobaczysz ze cos nie gra

czy widzisz roznice drobna>?

@state.gov a Ty masz jaka koncowke adresu?

http://london.usembassy.gov/contact.html

jak widzisz latwo sie moga ludzie na takie cos nabrac a adres loterii wizowej wyglada tak

to jest prawdziwa strona z loteria wizowa.i ta nalezy uzywac.

http://www.dvlottery.state.gov/

cos o scam w loterii

http://travel.state.gov/visa/immigrants/ty...types_1749.html

Nie Ty 1 pytasz o takie cos na forum ,bylo tak ze ktos chcial numer karty kredytowej ..tak wiec nalezy na takie cos uwazac

strone z edukacja Ci dobra wyslali i podali,,to jedyna prawdziwa sprawa w tym liscie..takie cos sie robi aby wiarygodnosc byla wieksza,strony prawdziwe z tymi lewymi.

ale jak chcesz to podaj mi takie pismo

Napisano

ponadto zawsze możesz sprawdzić z jakiego adresu został wysłany e-mail i z jakiego IP. Np w outlook'u jak klikniesz prawym na wiadomość w skrzynce odbiorczej to masz "opcje wiadomości" i jak to klikniesz to masz okno pt. nagłówki internetowe - tam masz np informacje z jakiego adresu/IP wysłano pocztę. to tak na przyszłość.

Napisano

ogolnie pismo dostalem ze strony ktora podajesz jako strone loteri wizowej......http://www.dvlottery.state.gov/

dv@stategov-us.com ten mail jako pomocniczy ......zle gramatycznie napisalem ....ze mnie zrozumieliscie ze to strona ambasady...strony ambasady nie podawalem....ale sie zgadza i mam jeszcze maila oraz dane adresowe. do pracownika ambasady USA w Anglii.........

....jak najlepiej moge sprawdzic calosc tej informacji???? by miec pewnosc czy to pomylka czy jednak prawda.....na chwile obecna ......nie wiem co myslec.....mam czas do konca czerwca na podjecie decyzji i przelew pieniedzy

dziekuje za info Marek

ps.podaj maila wysle Ci to pismo

Napisano

a zapoznales sie moze z moimi linkami

tam masz to ladnie napisane z jakich adres i kto to wysyla ..dlaczego tez

inna tez sprawa to Ty kolego prowadzisz korespondencje nie z Anglia i Ambasada USA a z centrum wizowym KCC ktore jest w USA w stanie Kentucky ..

Dopiero jak dostaniesz zaproszenie na rozmowe wtedy jedziesz na rozmowe do Ambasady USA,jak i placisz za wize itd

\

podalem tez Ci linka do Ambasady USA w Anglii,przeslij im takie cos i zobaczysz co Ci odpowiedza ..pare dni i bedziesz znac odpowiedz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...