Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odradza się ze względu na to, że mogą przepaść, jeśli się nie dostanie wizy.

Czy kupno biletów wpływa jakoś na decyzję konsula? Nie wiem.

Nastrój się pozytywnie. Idź na rozmowę i nie podchodź do tego, jak do sprawy życia i śmierci :)

• 2 tygodnie później...

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam serdecznie,

po długich śledzeniach forum wreszcie wybrałam się na rozmowę :) Odbyła się wczoraj w Krakowie godz. 8:10 wszystko poszło szybko i sprawnie. Ponieważ starałam się po raz pierwszy, nie mam nikogo z rodziny w US, ani ja ani nikt z mojej rodziny nigdy nie starał się o wizę, pytania były chyba dość standardowe:

na ile jadę? - 2 tyg.

do kogo? - do rodzimy mojego chlopaka na Święta

czym się zajmuję? ...

ile zarabiam? ...

czy byłam kiedyś w US, czy mam kogoś z rodziny? nie

czy byłam gdziś poza granicami? tak

Wizę dostałam, nie wiem tylko na ile bo zapomniełam zapytać - uciekłam zadowolona hehe

Paszport do odbioru za 5 dni roboczych w punlcie TNT w Krakowie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

• 2 tygodnie później...
Napisano

wybiera się ktoś może we wtorek na 8 w warszawie? ;)

otrzymałem dziś wize mam teraz pytanie, czy otrzymam jakieś informacje od tnt o tym ze wiza jest już do odbioru.

i moze wiecie ile czeka sie na odbiór w warszawie?

Napisano

TNT nie wysyła powiadomienia. Ja dostalam mail z ambasady informujący, że mój paszport został przekazany do TNT oraz nr przesyłki. Na stronie TNT wpisując ten nr mozna sprawdzić status i możliwość odbioru :)

Napisano

aż wam zazdroszę, ludzie :) ja w tym roku się starałam ale mi nie przyznano (studentka farmacji, nikogo nie mam w USA, chciałam jechać na wycieczkę za pożyczkę studencką, SAMA - tutaj był chyba pies pogrzebany). Chciałbym spróbować kiedyś ponownie... myślałam o wyjeżdzie na WAT lub inny program na wizę J ale chodzi o czas (mam praktyki w wakacje na uczelni). Zastanawiałam się, czy gdybym dostała wizę J i po tem przed wyjazdem zrezygnowała z programu, to czy dzięki otrzymaniu tej wizy miałabym większe szanse na turystyczną... bo poza tym moja sytuacja raczej za bardzo by się nie zmieniła. I tak bym finanasowała wyjazd za pożyczkę studencką, i tak. No i sama. Nie mam za dużych szans aby mieć jakiegoś towarzysza ;( a tak bardzo chcę tam pojechać... marzę o pozwiedzaniu Stanów od lat.

Napisano

zalezy na ile chciala tak leciec za taka pozyczke?bo nic nie piszesz o tym a to jest czasami wazne,,

ale nikt Ci kasy nie zwroci za program,wize-bierzesz pod uwage takie cos? ..aby miec jakas szanse to nalezalo by wyjechac na takiej wizie :)

Napisano

chciałóm jechać na tydzień, góra dwa (raczej myślałam o tygodniu). Jeszcze sobie przypomniałam o wizie F 1 i kursie językowym. To byłaby chyba najlepsza opcja. Pieniędzy miałbym dość ay udwodnić konsulowi że mnie stać (w sumie 12 tys zł za 2 lata studiów). Zawsze słyszałam, że studenci mają największą szansę na przyznanie wizy J a nie wiem jak to jest z F...

Napisano

maja szanse na J-1 ale jak leca na nia a nie ze dostaja,nie leca a ida po wize turystyczna :)

a czy wize F-1 dostaniesz zalezy jaka szkole wybierzesz,jak kto bedzie wygladac na rozmowie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...