anna_866 Napisano 11 Września 2012 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 jest dziekuje za pomoc, pozdrawiam wszystkich forumowiczow i powodzenia dla podroznikow
Kikka Napisano 17 Września 2012 Zgłoś Napisano 17 Września 2012 Witam, Chciałabym w przyszłym roku w maju pojechać na konkretną wycieczkę - rejs statkiem wycieczkowym z Miami na Bahama (znam dokładna datę wyjazdu, razem z samolotami z EU zajmie mi to max. 7 dni). Aby, jako "obcokrajowiec" dostać się na ten statek potrzebuje wizę turystyczną do usa z tym wielokrotnym przekraczaniem granicy. Chciałabym zarezerwować wycięczkę w najbliższym czasie, czy o wize powinnam starać się już teraz, czy jeszcze odczekać? Jak bardzo promesa jest problematyczna w przypadku zorganizowanych, z góry opłaconych wyjazdów? Nie będe u nikogo tamże zostawać, tylko płynąć statkiem po morzu. Nawet adresu nie będe chyba mieć i zaczynam się zastanawiać jak wypełnić ds-160??? Z góry dziękuję za odpowiedź.
kzielu Napisano 17 Września 2012 Zgłoś Napisano 17 Września 2012 Kupowanie wycieczki bez wizy to proszenie sie o strate pieniedzy, chyba ze bedzie refundable. Zawsze najpierw wiza pozniej wszelkie bilety i wycieczki.
Kikka Napisano 17 Września 2012 Zgłoś Napisano 17 Września 2012 Dziękuje za niesmowitą pomoc! Na pewno wykorzystam wiedzę w ambasadzie. Ponawiam pytanie - wycieczka w maju, kiedy najlepiej udać się po promesę? Czy 9 miesięcy wcześniej nie jest "zbyt wcześnie"?
Cornelia Napisano 26 Września 2012 Zgłoś Napisano 26 Września 2012 witam:) Czytanie forum przed wizytą w ambasadzie było dla mnie naprawdę pomocne, zmnijszyło stres i dobrze przygotowało. Za co bardzo wszystkim dziękuje. Tak więc i ja podzielę się moją ostatnio wizytą. Odbyła się w poniedziałek w Warszawie. Moja sytuacja: 23 lata skonczony licencjat, zaczęta w tym roku szkoła policealna, nie pracuje. Rozmowę miałam na 10:30 ale tak jak się doczytałam tutaj nie są to tak bardzo sztywne godziny i tak też było. Standardowo najpierw pierwsza kontrola, kolejne sprawdzanie, schodami w dół do rejestracji. dokumenty, odciski palców nic nadzwyczajnego. wszyscy bardzo mili uśmiechnięci. Usiadłam w poczekalni, patrze na tablice przed mną jeszcze około 50 numerków XD. Nie wiem jak było z otrzymywaniem wiz przez inne osoby, ponieważ w czasie oczekiwania byłam pochłonięta śledzeniem losów mojego ulubionego seryjnego zabójcy "Dextera". Ale z tego czego się dowiedziałam od babeczek z którym zgadałam się wcześniej w kolejce, większości dawali. Podobno sporo było wiz na 2 lata. Obie panie (jedna po 30, druga około 40) dostały na 10 lat. Co jakiś czas obserwując zmieniające się numerki, dało się zauważyć że u pani konsul rozmowy trwały zdecydowanie dłużej. Pan w środku uśmiechnięty przyjmował najwięcej osób, a trzecim okienku w sumie podobnie. Gdy miał się wyświetlić mój numer odeszły osoby od okienka środkowego i od pani konsul. Myślę sobie: "proszę do środkowego!" Taaaa.... oczywiście że do pani konsul trafiłam XD. Podchodziłam pierwsza, pan konsul ze środkowego okienka już z daleka szeroko się uśmiechał, odwzajemniłam uśmiech ale musiał przejść obok i podejść do okienka na prawo. J: Dzień dobry! (szeroki uśmiech nr 5) K: Dzień dobry (bardzo miłym tonem także się uśmiechając) Podaje dokumenty K: czym się pani teraz zajmuje? J: obecnie uczę się w szkole policealne: blebleble K: jaki jest cel wizyty? J: turystyczny, odwiedziny u rodziny K:Do kogo pani jedzie? J: do wujka i cioci K: A gdzie mieszkają? J: tu i tu K:Czym zajmuje się wujek? J: tym i tym K: kto sponsoruje wyjazd? J: wujek K: czym zajmują się rodzice? J: tym i tym K: na jak długo planuje pani wyjazd? J: miesiąc, albo dwa zależy jak długie będę miała w tym roku ferie K: uhmm... (spojrzała pewnie na datę kiedy chce wyjechać) ale przecież pani ma szkołę to jak? J: Na święta i ferie (myślę: uhhh ciężko się robi) K: ahaaa... Jeszcze raz czym zajmuje się wujek? J: tym i tym K: Jakie ma pani plany na przyszłość? J: chce skończyć obecną szkołę a później wrócić jeszcze na uczelnię i zrobić magisterkę. K:Wujek jest obywatelem USA? J: Tak, ciocia też. Piszę coś na komputerze po chwili: K: pani wiza będzie ważna 10 lat, itd Oczywiście dziękuje z wielkim uśmiechem. Także nie było tak strasznie, wszyscy naprawdę mili i uprzejmi. I jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc:).
Maja.. Napisano 26 Września 2012 Zgłoś Napisano 26 Września 2012 Gratulacje! nerwy nerwy a wyszła z wizą na 10 lat Udanej wycieczki!
agur_25 Napisano 27 Września 2012 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 czy na rozmowe o wize nalezy przyniesc wydrukowane zdjecie ktore dolaczylo sie wczesniej w formie elektronicznej do podania o wize ?
Joanna30 Napisano 27 Września 2012 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 Można wziąć. W razie, jakby się okazało, że tamto zdjęcie jednak nie jest dobre i błyskawicznie trzeba zrobić kolejne, więc płacić koljne pieniądze.
Kropka Napisano 28 Września 2012 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Chciałabym zapytać o jedną kwestię. Czy jeśli osoba przyleciała w lipcu na 2 tygodnie do Polski ze Stanów to czyn może przylecieć w grudniu na tydzień i nie będzie problemów na granicy na lotnisku?W związku z obecnością Polski w Schengen.Orientuje się ktoś jaka liczba dni jest dopuszczalna,bo wizy chyba obywatelka Ameryki nie potrzebuje prawda? Dziękuję za odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.