Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymagania edukacyjne nie muszą zostać spełnione jeżeli spełnia się kryterium 2 lat pracy w zawodzie z "Job Zone 4 or 5, classified in a Specific Vocational Preparation (SVP) range of 7.0 or higher."

Założyłam - może niesłusznie - że chłopak, który jest w ostatniej klasie liceum nie pracuje ;)

Zupełnie nie musisz się obawiać w przypadku wylosowania GC. Na chwilę obecną wysłałeś swoje zgłoszenie do loterii wizowej i nic więcej a już na pewno nie składałeś żadnego wniosku. Ważne abyś miał świadectwo ukończenia szkoły średniej w momencie składania wniosku o przyznanie wizy imigracyjnej.

A jak się to ma do słów w instrukcji:

20. IS THERE A MINIMUM AGE FOR APPLICANTS TO APPLY FOR THE E-DV PROGRAM?

There is no minimum age to apply for the program, but the requirement of a high school education or work experience for each principal applicant at the time of application will effectively disqualify most persons who are under age 18.

Czyli jednak nie chodzi o moment aplikowania w loterii?

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Zupełnie nie musisz się obawiać w przypadku wylosowania GC. Na chwilę obecną wysłałeś swoje zgłoszenie do loterii wizowej i nic więcej a już na pewno nie składałeś żadnego wniosku. Ważne abyś miał świadectwo ukończenia szkoły średniej w momencie składania wniosku o przyznanie wizy imigracyjnej.A więc w momencie gdy będziesz wypełniał wszystkie te dokumenty co nie nastąpi wcześniej zanim skończysz szkołę. Podobnie jest z przypadkiem karalności .Ktoś np.jest karany i jego kartoteka jest zapaprana ,ale za pół roku akurat może minął określony termin i nastąpiło zatarcie skazania.Wówczas idzie na interview ,przekłada dokument o niekaralności i w ogóle nie musi wspominać ,że 15 lat temu był skazany.

Wracając do wykształcenia to ważne jest abyś spełniał warunki w momencie wypełniania wniosku o wizę imigracyjną . Udział w loterii nie jest żadnym wnioskiem.

Nawet jak nie zdasz matury ( czego Ci nie życzę) ale skończysz liceum to będziesz spełniał warunki loterii wizowej.Posiadanie matury nie jest wymogiem.

http://www.poradniks...id=846&Itemid=1

dareknow0 - dzieki za odpowiedz.Uspokoiles mnie .Faktycznie to logiczne ze zgloszenie udzialu w loterii nie jest zadnym wnioskiem .

Napisano

Alek a teraz poczytaj caly ten temat ,co pisal gal i inne osoby na ten temat ...

juz tyle padlo odpowiedzi ze darek powinien o tym pisac wczesniej a teraz pisze?fakt ma do tego prawo

i tak samo dziwie sie jemu ze pisze o niekaralnosci ze mozna miec cos zatarte ale w przepisach wyraznie pisze co moze byc i jak...

Kazdy bierze za to odpowiedzialnosc za siebie a nie ze na forum cos pisalo,sklamales we wniosku poniesiesz za siebie odpowiedzialnosc

alek a jakie zaznaczyles -ze co ukonczyles,jaka szkole?

alek chciales uslyszec cos i to uslyszlaes,do Ciebie nie mam nic i zycze Ci jak najlepiej ale wrazie problemow do nikogo nie bedziesz miec pretensji?

Napisano

Założyłam - może niesłusznie - że chłopak, który jest w ostatniej klasie liceum nie pracuje ;)

Mam w firmie typa, który 30 lat temu z chwilą ukończenia 15 roku życia zawarł stosunek pracy na podstawie umowy o pracę. :) Też byłem w szoku ;)

dareknow0 - dzieki za odpowiedz.Uspokoiles mnie .Faktycznie to logiczne ze zgloszenie udzialu w loterii nie jest zadnym wnioskiem .

Logicznie, czy nie, ale to Joanna30 zacytowała instrukcję, którą powinieneś mieć przeczytaną. A w niej co innego napisali. :P

Napisano

Logicznie, czy nie, ale to Joanna30 zacytowała instrukcję, którą powinieneś mieć przeczytaną. A w niej co innego napisali. :P

Chyba, że to 'at the time of application' oznacza jakiś inny moment, niż do tej pory myśleliśmy.

Napisano

Chyba, że to 'at the time of application' oznacza jakiś inny moment, niż do tej pory myśleliśmy.

Nie ma szans. 'Application' to DV-2013 Application i żadna inna. Na stronie do dziś stoi: The Internet Explorer browser best supports this application. i ... for Entrants who applied for DV-2013.

emigum tutaj nic nie ma dziwnego

w czasach PRL czesto bylo jako pracownik mlodociany ktory mial te 15-16 lat ;)

Ciekawy i realny przypadek. I ciekawy jestem, czy gdzieś na świecie GC trafiło w kogoś takiego: 18-19 lat, bez średniego :)

Napisano

Jeśli chodzi o karalność to sprawa jest prosta .Jeśli ktoś był karany 20 lat temu i jego skazanie uległo zatarciu ( wszystko odbyło się zgodnie z prawem) automatycznie to od momentu zatarcia skazania podaje ,że był "nie karany". Jego sprawdzenie w Centralnym Rejestrze Skazanych i Tymczasowo Aresztowanych również będzie czyste ( bez żadnych wpisów).

Napisano

darek a teraz zapytaj sie Konsula ,dobrego prawnika co o tym mysli?jesli znajdziesz na tym forum odpowiedz to zobaczysz co mowi Konsul o Polskim zatarciu

Polska to jedno Panstwo a USA to inne ,,i pod te prawo podlegasz i tego sie trzymasz a nie polskiego...

I teraz jesli ktos chce klamac,oszukiwac to jego sprawa i zycie ..kazdy niech podejmuje decyzje za siebie.

a ze bedzie czyta kartoteka to takie mamy w Polsce prawo

Napisano

Jeśli chodzi o karalność to sprawa jest prosta .Jeśli ktoś był karany 20 lat temu i jego skazanie uległo zatarciu ( wszystko odbyło się zgodnie z prawem) automatycznie to od momentu zatarcia skazania podaje ,że był "nie karany". Jego sprawdzenie w Centralnym Rejestrze Skazanych i Tymczasowo Aresztowanych również będzie czyste ( bez żadnych wpisów).

Tu dareknow0 ma rację. Mnie też zdziwiło, że niby trzeba im pokazać wyrok. Jeżeli dajesz zaświadczenie o niekaralności, które potwierdza, że jesteś czysty, to jaki wyrok?

darek a teraz zapytaj sie Konsula ,dobrego prawnika co o tym mysli?jesli znajdziesz na tym forum odpowiedz to zobaczysz co mowi Konsul o Polskim zatarciu

Polska to jedno Panstwo a USA to inne ,,i pod te prawo podlegasz i tego sie trzymasz a nie polskiego...

Hmm ciągle jestem Polakiem w Polsce, to jakie mnie prawo obowiązuje? Jak mi, żona pójdzie do ambasady Iranu bez chusty na głowie, to jej język obetną i oczy wypalą, bo takie mają prawo? :o

albo:

Ciężko doszukać się logiki w tym: Jestem obywatelem Polski i Rezydentem USA i bez ekstradycji mają prawo mnie wywieźć i osądzić do USA?

Wiem sly6, że w ambasadzie to na pewno wiedzą, ale ja tam wolę nie dzwonić i nie pytać. Złe nie śpi ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...