Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

;)

wiec te 819 dol us to jedynie poczatek wydatkow ..I to jest na 1 osobe ,dzieci nie maja znizek .

a ja myslalem, ze dzieciom do lat 5 przysluguje znizka 25%, uczniom i studentom 33%, a kobiety ciezarne, emeryci, rencisci oraz inwalidzi wojenni ( i wojskowi) przyjmowani sa poza kolejnoscia......natomiast emerytowani funkcjonariusze sb przylatuja do usa bez zadnego nawet losowania :)

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Tuola fragment z instrukcji?

Na zgłoszeniu należy wpisać współmałżonka oraz wszystkie dzieci w stanie wolnym, które nie ukończyły 21

lat, bez względu na to, czy mieszkają z głównym uczestnikiem loterii i czy zamierzają emigrować do USA w

ramach loterii DV, z wyjątkiem dzieci, które są obywatelami amerykańskimi lub stałymi rezydentami.

Żona/mąż lub dziecko, które ma obywatelstwo amerykańskie lub status stałego rezydenta nie potrzebuje

wizy DV. Należy jednak umieścić w zgłoszeniu i załączyć zdjęcia wszystkich członków rodziny, którzy będą

ubiegać się o wizę DV. Zdjęcia grupowe lub rodzinne nie będą przyjmowane. Dla każdego członka rodziny

należy załączyć oddzielne zdjęcie.

inne co za cytuje to jest w liczbie dzieci :

Nie trzeba umieszczać na zgłoszeniu żony/męża lub dziecka, jeśli są już obywatelami amerykańskimi lub mają status stałego rezydenta, gdyż takie osoby nie mogą ubiegać się o wizę DV

http://travel.state....4SEP_Polish.pdf

Napisano

a ja myslalem, ze dzieciom do lat 5 przysluguje znizka 25%, uczniom i studentom 33%, a kobiety ciezarne, emeryci, rencisci oraz inwalidzi wojenni ( i wojskowi) przyjmowani sa poza kolejnoscia......natomiast emerytowani funkcjonariusze sb przylatuja do usa bez zadnego nawet losowania :)

Rozumiem, ze za 3-osobowa rodzine, czyli ja, zona i 10letnie dziecko koszt samej rozmowy to 2457$, tak? :)

Napisano

witam,

jestem NOWY w temacie wiz,

mam konkretne zapytanie - nikt o tym nie pisze:

"mnie za to interesuje inna rzecz. załóżmy, że wylosowano nas i jesteśmy po przyznaniu green card w ambasadzie. do kiedy mam czas wylotu do usa? czy jest jakiś ogólny czas np. 6/ 12 m-cy od momentu przyznania GC po którym karta traciła by ważność?

180 dni."

a moje pytanie brzmi: co to znaczy?

załóżmy, że wylosują mnie, dostanę zaproszenie na rozmowę do konsula (warszawa? czy kraków możliwy?), konsul stwierdzi że da mi zieloną kartę i?

czy muszę w ciągu 180dni tam polecieć? dlaczego? na ile MUSZĘ? kiedy mogę wrócić i polecieć jeszcze raz?

powiem inaczej,

chciałbym dostać wizę i polecieć za kilka lat- muszę dokończyć studia (budownictwo na PK + uprawnienia budowlane).

Myślałem że wiza imigracyjna jest ważna caly czas.. na całe zycie i nie ma limitów...

czy się mylę?

jak czesto muszę tam leciec i na jak długo, w jakich terminach, a jak czesto NIE muszę?

proszę o odpowiedź, jak to jest z prawami i obowiązkami posiadania wizy imigracyjnej, GC jesli chodzi o przeloty/pobyt..

Napisano

Dlaczego musisz?

Bo zgłosiłeś chęć imigracji.

Masz na to określony czas od momentu przyznania wizy.

Nic nie jest dane jeden raz i na zawsze. Jak deklarujesz się być rezydentem jakiegoś kraju, to Twoje czyny muszą świadczyć o Twojej deklaracji.

Jeśli chciałbyś w Stanach pracować w zawodzie, do którego się sposobisz, to nasze uprawnienia budowlane na nic Ci się tam nie przydadzą. Szkoda czasu i pieniędzy. Bo tam będziesz musiał zdobywać nowe uprawnienia.

Jeśli dobrze się orientuję, to sekcja wiz imigracyjnych jest tylko w Warszawie.

Jeśli nie zamierzasz zostać w Stanach po przyjeździe, to musisz się starać o tzw. biały paszport - Reentry permit - dokument, który pozwoli Ci wrócić po dłuższej nieobecności bez problemów. Przynajmniej tak jest dla tych posiadaczy GC, którzy uzyskali ją nie w loterii wizowej.

Teoretycznie możesz też latać do Stanów co pół roku na tydzień, dwa, ale to może być ryzykowne, bo za którymś razem urzędnik imigracyjny może uznać, że zielona karta nie jest Ci potrzebna, bo traktujesz ją jedynie jako wizę turystyczną, a nie takie jest jej przeznaczenie.

Napisano

załóżmy, że wylosują mnie, dostanę zaproszenie na rozmowę do konsula (warszawa? czy kraków możliwy?), konsul stwierdzi że da mi zieloną kartę i?

czy muszę w ciągu 180dni tam polecieć? dlaczego? na ile MUSZĘ? kiedy mogę wrócić i polecieć jeszcze raz?

powiem inaczej,

chciałbym dostać wizę i polecieć za kilka lat- muszę dokończyć studia (budownictwo na PK + uprawnienia budowlane).

Myślałem że wiza imigracyjna jest ważna caly czas.. na całe zycie i nie ma limitów...

czy się mylę?

Mylisz się - albo masz chęć imigracji i osiedlenia się tam albo dowidzenia. To nie jest wiza na jeżdżenie sobie do US wtedy kiedy ma się na to ochotę, tylko do imigracji do US.

Napisano

Ciasteczkowy dodaj do tego oplaty za badania medyczne i wyjazd do Wraszawy i ta kwota bedzie troche inna..bo sama oplata za wize to jedynie poczatek ;)

farmidona moze zaczne od stron rzadowych co pisze o wyjezdzie z wiza na pobyt staly:

http://polish.poland...ntering_us.html

cos u tracie stalego pobytu i tym tzw bialym paszporcie

http://polish.poland...t_resident.html

I teraz jak kto bylo dawniej,a no sobie tak ludzie jezdzili na pare dni,tygodni do USA.potem wracali na pare miesiecy do Polski i znow tak lecieli ale od pewnego czasu urzednicy bardziej sie takim osobom przygladaja co sobie tak lataja -moze urzednik powiedziec o tym bialym paszporcie,moze powiedziec ze moze zamiast GC to wiza turystyczna bedzie odpowiednia lub tez skierowac sprawe do Sadu a wtedy przed Sedzia musisz pokazac ze cos Cie trzyma z USA .

byly osoby ze wygraly w loterii a konczyly studia w Polsce ,wtedy wyrabiali sobie te tzw biale paszporty

Napisano

to ze nic nie pisze na onecie i innych www to chyba wiaze sie z wyborami no i tym ze malo kogo to moze interesowac,chyba ze chodzilo by o wizy turystyczne ;)

no ale poczekajmy na jakis news oraz na ilosc wyslanych aplikacji wtedy sie okaze jak z tym jest .

o badaniach mozesz poczytac na forum,wpisz w szukaj loteria i zobaczysz jak bylo kiedys,takie same badania maja osoby co leca na wizach narzeczenskich i pobyt staly :)

Oby jak najmniej pisano w mediach w październiku o zapisach na loterię GC. Wtedy szanse każdego z nas/chętnych się zwiększają. Chyba dobrze myślę, hmm ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...