makdonald Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 e tam u nas ostatnio przez niecale 12 godzin spadlo ze dwa razy tyle a w polszcze podobno niewiele albo i nic - zona mowi, ze tam wszystko kradna lacznie ze sniegiem
Shady Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Wipek nie wszędzie pracuje się w weekendy. Makdonald a małopolske dzisiaj zasypało!
Jackie Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Wipek, z całym szacynkiem, poznaleś jeden styl życia pewnej grupy Polaków i wydaje Ci się żeś Amerykę poznał.
Keyser Soze Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Wipek, w twoim poscie najwazniejsze jest dla mnie przeslanie - zachecam niech kazdy przyjedzie i sie przekona na wlasnej skorze. Dokladnie tak. ale tez jak ktos inny zauwazyl, Ameryka nie jest dla kazdego. Jedno jest pewne - i ja to od momentu przeprowadzki tutaj glosno i bez ogrodek mowilem napotkanym Amerykanom, ktorzy ze zdziwnieniem i zawstydzeniem za kazdym razem gdy ich karta kredytowa byla "declined" - America is catching up with the rest of the world. Nie jest juz tak, jak bylo w latach 80. czy 90., kiedy to nasi rodacy po powrocie z piecioletniego nielegalu mogli w Polsce postawic lub kupic dom lub dwa; a i zapewne wielu mieszkancow innych krajow ma takie same doswiadczenia i moze porownac obecna sytuacje. Jedno sie natomiast nie zmienilo a jesli nawet to niewiele, i tak mimo kryzysu, sila nabywcza dolara jest o wiele wieksza niz sila nabywcza zlotowki. Zyjac i mieszkajac w drugim najdrozszym w kwestii nieruchomosci (tak kupno jak i wynajem) miescie w Stanach, jesli wydatki na zycie (wynajem, rachunki, zarcie) nie przekraczaja 50% zarobkow, to nie jest jeszcze tak zle.
makdonald Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Wipek nie wszędzie pracuje się w weekendy. Makdonald a małopolske dzisiaj zasypało! to dobrze bo to oznacza, ze sprawiedliwosc jeszcze istnieje tzn. jeszcze jest w polszcze ktos kto zabiera snieg bogatym i daje biednym
Shady Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 jesli wydatki na zycie (wynajem, rachunki, zarcie) nie przekraczaja 50% zarobkow, to nie jest jeszcze tak zle. No dokładnie, tutaj prawie cała wypłata przeciętnego polaka idzie na opłaty i jedzenie :/ rzadko kiedy możemy sobie pozwolić na jakąś wycieczke poza europe, i tego typu sprawy. Nie jest już tak dobrze jak kiedyś ale co do tego że lepszy kraj pod wzgledem gospodarczym i nie tylko jest od polski to chyba nie ma wątpliwośc niestety..
equaitable Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia....i tyle.
Wipek Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Wipek, z całym szacynkiem, poznaleś jeden styl życia pewnej grupy Polaków i wydaje Ci się żeś Amerykę poznał. tak się składa że byłem tam kilka razy i zjeździłem trochę Ameryki być może więcej widziałem niż wielu ludzi którzy siedząc np w Chicago nie widziała przez 20 lat pobytu niczego poza robotą, poznałem tam wielu ludzi a dzięki swojej rodzinie tam żyjącej od lat 80-tych mogłem przyglądać się jak stany się zmieniają,i nie wydaje mi się że poznałem Amerykę, ja ją poznałem...moj temat to nie są jakieś domysły tylko fakty, i czy się komuś podoba czy nie tam poprostu tak jest, wielu emigrantów ledwie wiąże koniec z końcem uśmiechając się i twierdząc że ameryka to bogaty kraj, ale po jakimś czasie można się przyzwyczaić do życia byle jak i w byle czym i do tego na kredyt. Swoją drogą ciekaw jestem dlaczego ten mój temat tak drażni polaków nie tyle tam mieszkających co tych którzy tam jeszcze nie byli...i dlaczego w ostatnim czasie coraz więcej naszych rodaków decyduje się jednak na powrót do Polski. Myślę że to Polakom którzy wiele lat nie byli w polsce wydaje się że wiedzą jak jest w polsce. Ja nie mam nic przeciwko mieszkaniu polaków w USA, jak ktoś lubi to oczywiście niech mieszka, ale niech nie opowiada ludziom żyjącym w polsce nie stworzonych rzeczy, i nie wmawia światu że polska jest taka straszna, bo to nie służy ani polakom w polsce ani w USA, a dzięki temu i tak nie da się wymazać że sam jest polakiem, nie chodzi o to który kraj jest jaką potęgą tylko jak się żyje tam nam polakom.
Wipek Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 No dokładnie, tutaj prawie cała wypłata przeciętnego polaka idzie na opłaty i jedzenie :/ rzadko kiedy możemy sobie pozwolić na jakąś wycieczke poza europe, i tego typu sprawy. Nie jest już tak dobrze jak kiedyś ale co do tego że lepszy kraj pod wzgledem gospodarczym i nie tylko jest od polski to chyba nie ma wątpliwośc niestety.. no i pewnie tak jest, tyle że nie dla wszystkich...zarówno w stanach jak i polsce są biedni i bogaci, bezdomnych naszych rodaków w stanach też nie brakuje, a wydawanie całej wypłaty w stanach na opłaty i jedzenie też jest coraz bardziej popularne, dla takich ludzi nie ważne jest co się mówi o gospodarce kraju...
makdonald Napisano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 tak a do tego zarowno w stanach jak i w polszcze napadaja na pociagi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.