Gulons Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Witam. Zanim zaatakujecie mnie że wyskakuję z takim pytaniem, uprzedzam że przeczytałem wszystko co jest możliwe w internecie odnośnie sposobów zdobycia obywatelstwa USA. Niedawno przyszła na kawę do mnie starsza pani mająca obywatelstwo USA. Od 10 lat mieszka w Polscejednak nadal wydaje się być zorientowana. Prawo po atakach zapewne się zaostrzyło, ale nie jestem z Iranu czy Turcji. Historia tej pani: Do USA wyjechała mając parę lat. Tam chodziła do szkoły, umie język itd. itp. Pracowała tam jakiś czas, cały czas będąc tam NIELEGALNIE, jednak wjechała na teren stanów LEGALNIE. I tutaj moje pytanie, które również wiąże się z jej historią: Czy jeśli wjadę do USA LEGALNIE, tam pojadę i zacznę pracować nielegalnie przez parę ładnych lat, bez żadnych wykroczeń, nawet przeklinania w miejscach publicznych, to mam szansę na amnestię i ubiegania się o obywatelstwo ? Oczywiście jak wzorowy obywatel będę płacił wszystkie podatki (można płacić podatki nie bedąc tam legalnie), umiał język i znał historię stanów. Oczywiście w ciągu tych paru lat może znajdę sobie żonę z miłości, ale nie wiadomo. Zatem, jest taka możliwość ? Na upartego mogę tam pojechać i całe życie spędzić tam nielegalnie, bo i tak się da, jednak chcę czuć swobodę i spać spokojnie. Pozdrawiam cieplutko
miro77 Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Zanim zdabedziesz obywatelstwo musisz zdobyc zielona karte, wiec poczytaj najpierw o tym jak to zrobic. Pozdrawiam.
Gulons Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Czytałem to, ale czy wymieniony wyżej sposób jest nadal możliwy do realizacji ?
Shady Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Jak pracujesz nielegalnie to już łamiesz pierwszą, najważniejszą zasade. Nie dadzą Ci zielonej karty tylko za to że się dobrze zachowujesz. Ślub z amerykanką z miłości to ok.
kzielu Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Czy jeśli wjadę do USA LEGALNIE, tam pojadę i zacznę pracować nielegalnie przez parę ładnych lat, bez żadnych wykroczeń, nawet przeklinania w miejscach publicznych, to mam szansę na amnestię i ubiegania się o obywatelstwo ? Oczywiście jak wzorowy obywatel będę płacił wszystkie podatki (można płacić podatki nie bedąc tam legalnie), umiał język i znał historię stanów. Oczywiście w ciągu tych paru lat może znajdę sobie żonę z miłości, ale nie wiadomo. Zatem, jest taka możliwość ? Na upartego mogę tam pojechać i całe życie spędzić tam nielegalnie, bo i tak się da, jednak chcę czuć swobodę i spać spokojnie. Pozdrawiam cieplutko Jezeli wjedziesz nielegalnie to masz szans na nic. Jezeli wjedziesz legalnie ale zostaniesz nielegalnie to jedyna mozliwosc na uregulowanie statusu to malzenstwo z obywatelem - wszystkie inne drogi sobie zamykasz zostajesz nielegalnie (np. jakbys wylosowal wize w loterii). Wiec odpowiedziec brzmi nie, nie ma takiej mozliwosci zeby dostac prawo stalego pobytu tylko dlatego ze tam jestes i nic nie przeskrobales. I sprobuj rozroznic obywatelstwo od prawa stalego pobytu (czyli zielonej karty), bo od bycia rezydentem musialbys zaczac.
Shady Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Chyba że wjedziesz na wizie pracowniczej i jakiś amerykański pracodawca będzię Cię sponsorował i potem jakoś prawnie może by się dało to załatwić jakby za Ciebie poręczył, ale nie jestem pewny co do tego i napewno nie jest to takie łatwe jak napisałem...
rynr Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 A jeżeli ta amnestia nie nastąpi, albo nastąpi na 60 lat? Piszesz, że wszystko przecztyałeś, a czy natrafiłeś może na problem dot. prawa jazdy dla nielegalnych? W Polsce bez prawka da sie przeżyć, natomiast w USA jest troche trudniej.
kzielu Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Tak przy okazji Gulons to zastanow sie chwile nad swoim pytaniem - ile w US jest nielegali ktorzy sobie grzecznie zyja, dlaczego nie sa w stanie zalegalizowac pobytu i dlaczego akurat Tobie mialoby sie to uda a nie tym kilku(nastu) milionom ludzi (czy hwg ile ich tam jest).
sly6 Napisano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 Gulons a powiedziala jak zdobyla obywatelstwo?zielona karte a moze ta Pani ladnie mowi tylko ile to znam takich osob wiec moze od tego zacznij,jak czytales forum to bez trudu tej Pani zadasz pewne pytania i zobaczysz co powie.
Jackie Napisano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Gulons a powiedziala jak zdobyla obywatelstwo?zielona karte a moze ta Pani ladnie mowi tylko Mogła załapać się na amnestię.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.