Skocz do zawartości

Drewniane Domy W Usa

kristobal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a ile wytrzyma ta drewniana chatka w stanach bez gnicia (10 lat?)?

Mieszkam w miasteczku gdzie drewniane domy mają nawet po 100 lat i trzymaja się dobrze. Dom nie gnije tylko dlatego że jest drewniany.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
  • 3 miesiące później...
Napisano

Nie dziwi mnie to przekonanie ludzi z Polski, ze amerykanskie domy sa z kartonu :) Tez kiedys tak uwazalam zanim nie zamieszkalam w Usa. Uwazam ze drewniane domy sa o wiele lepsze niz te murowane w Polsce. Np. jesli kupujesz dom w Usa to mozna latwo taki dom przerobic. Mozna wyciac dziure, powiekszyc pokoj, mozna wiele zrobic. W murowanym domu trzeba by bylo kuc i sie meczyc z gruzem. Tu malo kto buduje domy. Tu sie domy kupuje i to zazwyczaj te starsze do renowacji, zeby kupic taniej i po swojemu je wyremontowac. Oczywiscie przy kazdej takiej sytuacji przychodzi inspektor i sprawdza czy dom jest w dobrym stanie i uwierz mi jesli bylby zgnily to kupujacy by o tym wiedzial. Nie znam sie na budownictwie ale z tego co mi wiadomo to drewno do budowy domow w Usa jest pokryte roznymi bajerami np. chroniacymi przed kornikami, trudno palnymi w razie pozaru itp. to nie jest tak ze ktos sobie buduje dom z normalnych desek. Wszytsko jest wysokiej jakosci i pokryte masa rzeczy dzieki czemu jest trwale. Widzialam pelno drewnanych domow 100letnich. Sypia sie zazwyczaj domy opuszczone. Jeszcze jeden plus takich domkow jest taki ze mozna sobie zainstalowac klimatyzacje w kazdym pokoju przez co ma sie super chlodno. W Polsce trzeba kupowac wielkie klimatyzatory na sciane w jednym pokoju. Ja uwielbiam ta klimatyzacje tutaj, bo jest mega goraco na dworze a w srodku mam super chlodno. My z mezem przymierzamy sie teraz do kupna domu. Nie mamy zamiaru budowac bo jest to bez sensu i szkoda kasy. Za 200tys $ mozna juz kupic super domek z 4-5sypialniami, 2-3lazienkami. Nie musi byc nowy, moze byc stary, sama frajda wyremontowac go sobie po swojemu. Przy takich domkach mozna robic remont samemu...

Napisano

Ja chcialem dodac, ze domy z drewna sa duzo zdrowsze od domow z cegly. Link do wad i zalet tychze domow: http://dom.money.pl/domy_drewniane/porady/artykul/zalety;i;wady;domow;drewnianych,96,0,159072.html

Amerykanie maja jeden cel, aby kazdy mogl zyc dostatnio, a wiec ceny musza byc adekwatne do srednich zarobkow a z tym idzie jakosc. Podejrzewam, ze 90% swiata wolalaby dom drewniany na wlasnosc, niz wynajm jakiegos mieszkania, pomimo "nizszej jakosci". Co z tego, ze w Polsce buduje sie ceglane domy, skoro wiekszosc spoleczenstwa nie stac na kupno tego domu. Tak samo z samochodami, w PL krytykuje sie jakosc amerykanskich samochodow, ale nikt nie bierze pod uwage, ze amerykanow stac na nowy samochod, a polakow na 10 letni.

Napisano

np. cos takiego. W cenie dostepnej przecietnemu czlowiekowi, a wyglada niezle. W Polsce taki dom? watpie zeby kogos bylby stac. Jest drewniany ale co z tego! lepsze to niz zimne mury!

http://www.trulia.com/property/photos/3081839265-8009-Fairmeadows-Dr-Charlotte-NC-28269#item-0

Ja chcialem dodac, ze domy z drewna sa duzo zdrowsze od domow z cegly. Link do wad i zalet tychze domow: http://dom.money.pl/...6,0,159072.html

Amerykanie maja jeden cel, aby kazdy mogl zyc dostatnio, a wiec ceny musza byc adekwatne do srednich zarobkow a z tym idzie jakosc. Podejrzewam, ze 90% swiata wolalaby dom drewniany na wlasnosc, niz wynajm jakiegos mieszkania, pomimo "nizszej jakosci". Co z tego, ze w Polsce buduje sie ceglane domy, skoro wiekszosc spoleczenstwa nie stac na kupno tego domu. Tak samo z samochodami, w PL krytykuje sie jakosc amerykanskich samochodow, ale nikt nie bierze pod uwage, ze amerykanow stac na nowy samochod, a polakow na 10 letni.

no wlasnie a takie staRsze to nawet bezrobotny moze tu dostac. Znam taki przypadek ze parka klepie biede a juz chyba trzecie auto kupili. Ja mam np. mazde z 1997 za niecale $2000. Nowe auta z 2012 mozna dostac juz za ok.$300 miesiecznie

Napisano

Bardzo ciekawy dom przedstawiłaś krowa12. Przepiękny tani i aż 930 m2. Fiu, fiu się rozmarzyłem.

Co jak co, ale amerykanie kasę liczyć umieją i jakoś wątpię, że gdyby im się to nie opłacało, to by w drewno brnęli.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że po 10 latach gniją. WTF? No ale cóż, kristobal nawet nie był w USA, więc mnie jego opinia nie dziwi.

Zgodzę się z przedmówcami, że stare drewniane domy w USA (nawet 100 letnie) to nie rzadkość. U nas naprawdę mało który tak stary dom jeszcze jakoś stoi - może na Podhalu.

Choć aktualnie właśnie drewniane domki są teraz u nas bardzo modne bo zdrowsze i oryginalne.

Mi osobiście podobają się amerykańskie ceglane domy (też te jednopiętrowe), a najbardziej w stylu "brownstone" (the best ever :)).

Nareszcie w Polsce panuje naprawdę ładne i solidne budownictwo (mówię o nowych domach). W PRL jakość była taka sobie - grzyby, pękające mury czy płyty. Więcej remontu niż pożytku. A teraz ładne, kolorowe, solidne i proste. To przyszło z Niemiec. Skandynawia się nie umywa. Tam domki domki są chyba skromniejsze niż w USA (np. Norwegia) i prawie na jedno kopyto.

PS. Jak ktoś wie, niech mi odpowie z czego jest zrobiona ściana w takim drewnianym domku w USA? Jakaś płyta re gipsowa czy płyta z drewna? Czy ściany są jakoś wytrzymałe czy tak bezużyteczne jak nasz re gips? Jak wygląda sprawa przybijania np. obrazów, czy nawet mebli?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...