bart83 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Witam wszystkich mam pytanie odnośnie zaświadczenia o niekaralności... otóż organizuję wszystkie dokumenty na rozmowę w styczniu i jeśli chodzi o zaświadczenie nie mam pewności skąd je pobrać. Na stronie ambasady jest informacja o konieczności wysyłki zapytania do Warszawy, natomiast na stronie Ministerstwa informacja o pobieraniu zaświadczenia osobiście, pocztowo lub w Punktach Informacyjnych przy poszczególnych sądach. Prawdę mówiąc pobrałem już zaświadczenie z Punktu Informacyjnego ale teraz czytając posty zastanawiam się czy aby na pewno to zaświadczenie nie musi zostać pobrane według instrukcji ambasady (czyli bezpośrednio z Warszawy)??? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam
Justi_87 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 muisz miec zaswiadczenie z krk z warszawy, znaczek sadowy kup w swoim miescie, wydrukuj zaswiadczenie ze str ministerstwa sprawiedliwosci i wyslij do wawy. za kilka dni powinno przyjsc zaswiadczenie.
Dejmos Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Witam wszystkich mam pytanie odnośnie zaświadczenia o niekaralności... otóż organizuję wszystkie dokumenty na rozmowę w styczniu i jeśli chodzi o zaświadczenie nie mam pewności skąd je pobrać. Na stronie ambasady jest informacja o konieczności wysyłki zapytania do Warszawy, natomiast na stronie Ministerstwa informacja o pobieraniu zaświadczenia osobiście, pocztowo lub w Punktach Informacyjnych przy poszczególnych sądach. Prawdę mówiąc pobrałem już zaświadczenie z Punktu Informacyjnego ale teraz czytając posty zastanawiam się czy aby na pewno to zaświadczenie nie musi zostać pobrane według instrukcji ambasady (czyli bezpośrednio z Warszawy)??? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Zaświadczenie nie musi być z Warszawy - ja miałem z Krakowa i było OK.
bart83 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Dziękuję za odpowiedzi czyli można przyjąć że zaświadczenie nie musi być z Warszawy jak pisze Dejmos, chociaż Justi_87 twierdzisz inaczej, to już nie mam pojęcia ... ???
Justi_87 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 ja się sugerowałam instrukcją dla wylosowanych z travel.state.gov If the Applicant is in Poland Application should be made directly to the National Criminal Register (Krajowy Rejestr Karny), ul. Czerniakowska 100, 00-454 Warszawa. Applicant should furnish full name, any previously used (i.e. maiden) name, date and place of birth, nationality, personal identification number (PESEL) if applicable, full names of parents, and applicant's current address. It usually takes up to two weeks for the Ministry of Justice to process good conduct certificate requests, although an applicant who appears personally at the Ministry can often obtain a certificate the same day. widocznie kraków też wchodzi w grę, bo jest tam siedziba KRK.
jupiter Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 odnośnie zaświdczenia o niekaralności ja dzwoniłam do ambasady i powiedzieli że moze być z naszego miasta tj. ja miałam z Tarnowa i było ok
Joanna30 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 A nie jest przypadkiem tak, że informacje pochodzą z centralnego rejestru karnego bez względu na miejsce, w którym się sklada wniosek o takie zaświadczenie? Przecież Krajowy Rejestr Karny, jak sama nazwa wskazuje, nie jest rejestrem poszczególnych miast, tylko całego kraju. Na stronie ministerstwa wyraźnie jest napisane, że nie trzeba się fatygować do Warszawy, a wystarczy złożyć wniosek w punkcie informacyjnym KRK.
jaroamg Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 MAm do was pytanie..chyba ostatnie Jeśli otrzymam z żoną wizę imigracyjna (żona jest główną aplikantką tą która wylosowała) I jeśli tylko ja zdecyduję się na wyjazd to czy dostanę GC?
Joanna30 Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Wyjechać musicie oboje... Chociaż na jeden dzień. Bo to żona, jako zwycięzca niejako "aktywuje" Wasze zielone karty poprzez wyjazd. Czyli jeśli tylko Ty chcesz dostać zieloną kartę, to żona i tak będzie musiała wlecieć do Stanów. Żona może nawet wrócić na drugi dzień do Polski. A jak już dostaniecie zielone karty, to każdy zrobi ze swoją to, co uważa.
jaroamg Napisano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Wyjechać musicie oboje... Chociaż na jeden dzień. Bo to żona, jako zwycięzca niejako "aktywuje" Wasze zielone karty poprzez wyjazd. Czyli jeśli tylko Ty chcesz dostać zieloną kartę, to żona i tak będzie musiała wlecieć do Stanów. Żona może nawet wrócić na drugi dzień do Polski. A jak już dostaniecie zielone karty, to każdy zrobi ze swoją to, co uważa. Rozumiem Dziękuję za szybką odpowiedź..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.