Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"ja intensywnie myślę o tym, co to będzie jeśli ewentualna rozmowa przebiegnie z pozytywnym rezultatem.

mam nadzieję, że nie jestem jedyną osobą, która nawet nie wiedziałaby w który zakamarek Stanów się udać (?) "

Ja tez ostatnio o tym mysle :rolleyes:

W Stanach co prawda bylam 7 razy, 6 na W&T i ostatnio na Career Training. Ale jeszcze nie zdecydowalam gdzie eventualnie bym zamieszkala. Byc mozne wybralabym, tak dla odmiany, miasto w ktorym jeszcze nie bylam, jak np San Diego?

Na pewno jak ktos nigdy nie mieszkal w stanach, czy nawet zagranica, to pewnie na poczatku bedzie niezly szok kulturowy dla niektorych.

Stany sa przede wszystkim nieco specyficznym krajem, albo sie ten kraj kocha, albo nienawidzi.

Powodzenia wszystkim i cierpliwosci w czekaniu na rozmowe :)

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

wszystkich co maja obsluza szybko.zainteresowanie na tym forum i na innych polskojezycznych forach minimalne.z roznych powodow zainteresowanie usa spada

znalem kiedys pewnego polaka co to po 30 latach do pl z usa przyjechal. zamieszkal u siostry.chodzilo o spadek po rodzicach musial byc na sprawie.szmalu za duzo to nie mial. jak przyjechal to poszedl od razu sobie polski dowod wyrobil,( w miescu adresu stalo brak adresu ) poszedl do urzedu pracy sie zameldowal jako bezrobotny zeby ciagnac ubezpieczenie zdrowotne i zaczelo sie latanie po lekarzech panstwowe lub polpanstwowe.gosciu nie mogl sie nadziwic ze tak tanio lub bezplatnie w pl. pogadalem z nim to powiedzial mi ze pare razy spal w usa na ulicy bo nie mial pracy lub mieszkania.socjal w usa ograniczal sie do kartek na zywnosc dziwne kraj bogaty a na swoich skapi

Napisano

Lucy, dokładnie o to chodzi ! :)

pracowałam co prawda tylko w jednym stanie, ale przebywałam w wielu różnych, które zrobiły na mnie ogromne wrażenie. a biorąc do tego pod uwage czynniki czysto ekonomiczne, jak ceny mieszkań, podatki, wskaźniki bezrobocia i masę innych prozaicznych rzeczy - wybór wcale nie jest prosty...

iść za sercem, czy rozumem ;)

Napisano

Oj, wierzcie mi, że wielu ludzi którym się nie udało, marzy o tym aby mieć takie dylematy ;)

Cokolwiek wybierzecie, Wasz wybór może zostać zmieniony w razie niezadowolenia. Cała Ameryka stoi przed Wami otworem, zatem możecie osiedlić się nawet na Alasce czy na Hawajach i jeśli uznacie, że to nie jest miejsce dla Was to nikt Was tam nie będzie trzymał na siłę.

Ja dla przypomnienia podam link do poradnika dla imigrantów który wcześniej podał Sly6.

http://www.uscis.gov...ts/M-618_pl.pdf

Niby podstawowe informacje ale może co niektórym rozjaśni w głowie ;)

Napisano

Cokolwiek wybierzecie, Wasz wybór może zostać zmieniony w razie niezadowolenia.

Nie jest to prawda.

Jak wybierzesz niewysłanie papierów, twoja wiza przepada.

Jak wybierzesz niepójście na rozmowę, twoja wiza przepada.

Jak wybierzesz niewjechanie na teren USA w terminie 6 miesięcy od daty wystawienia wizy celem uzyskania zielonej karty, twoja wiza przepada.

A zatem, o ile nie wybierzesz starania się o zieloną kartę i zakończenia tej procedury, z wjazdem włącznie, NIE MASZ możliwości zmiany wyboru.

To nie jest tak, że wylosowało się zieloną kartę, ale wybierasz siedzenie w Polsce... no ale zmienisz zdanie za dwa lata...

Napisano

a wiecie co zrobic jak sie zle wypelnilo jedna pozycje w ds 230 czy trzeba im na nowo wysylac?jak to wyglada? mial juz ktos taki problem? co do telefonu dzwonilem do nich w usa 20 minut czekania i potem ogolniki jakie w mailu przysylaja, na szczescie rozmowy do usa mam w abonamencie, sie wogle denerwuje juz przez ta loterie,dzwonilem juz do berlina stamtad przekierowali mnie do frankfurtu niby jeszcze nic nie wiedza, na moj gust to juz musza miec liste i ostro sprawdzaja nas , nie wierze zeby po 2001 tak wpuszczali na podstawie zaswiadczenia o karalnosci i rejestru osob przedluzajacych pobyt

Napisano

Witam,

w międzyczasie skończyłem studia i pytałem się meilem w KKC czy muszę wysyłać papiery jeszcze raz, dostałem odpowiedź, że jeśli jest jedna lub dwie poprawki czy aktualizacje to można to wysłać meilem, jeśli poprawek jest więcej to można wysłać papiery jeszcze raz. Wysłałem meila z aktualizacja wczoraj i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

Ale jemu chodziło o wybór stanu do zamieszkania i późniejszą możliwość jego zmiany ;)

Biję się w pierś ;) Niewyspany człowiek do komputera siada to takie są efekty :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...