OLUDOMI Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 ile kosztuje zielona karta wkoncu? bo ja sie juz pogubiłam
SuperTraveller Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Pytasz o samo rozpatrzenie wniosku wizowego czy o wszystkie możliwe opłaty? Rozpatrzenie wniosku kosztuje obecnie $440. Natomiast dochodzą jeszcze koszty badań medycznych, ewentualne szczepienia, zdjęcia, dojazdy do Warszawy i do miasta w którym możesz wykonać badania, bilet do USA, pieniądze na start w nowym kraju itd. Generalnie dobrze mieć przynajmniej 15 tys. PLN na osobę.
sly6 Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Mala pomylka z oplata za wize,pisalem juz o tym-nie tylko ja bylo cos kolo 890 dol za osobe,w lutym oplata spadla do tych 440 dol a od 13 kwietnia jest 330 dol us od osoby I taka jest cena do dnia dziejszego oplaty za wizy http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/oplaty.html
SuperTraveller Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Mala pomylka z oplata za wize,pisalem juz o tym-nie tylko ja bylo cos kolo 890 dol za osobe,w lutym oplata spadla do tych 440 dol a od 13 kwietnia jest 330 dol us od osoby I taka jest cena do dnia dziejszego oplaty za wizy http://polish.poland...izy/oplaty.html Masz rację, naprawdę często to zmieniają w ostatnich czasach.
beataa Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Pytasz o samo rozpatrzenie wniosku wizowego czy o wszystkie możliwe opłaty? Rozpatrzenie wniosku kosztuje obecnie $440. Natomiast dochodzą jeszcze koszty badań medycznych, ewentualne szczepienia, zdjęcia, dojazdy do Warszawy i do miasta w którym możesz wykonać badania, bilet do USA, pieniądze na start w nowym kraju itd. Generalnie dobrze mieć przynajmniej 15 tys. PLN na osobę. Chyba troszeczkę przesadzone sa te wyliczenia; 330$ -ok. 1100+ bilet - ok.3 tys.(mysle , że to taka górna granica)+badania ok.800zl+300zł (jakieś zaświadczenia)+dojazdy 500zł. Wyszło mi prawie 6 tys. na osobę, w zaokrągleniu w górę.
OLUDOMI Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 tak wielkie dzienki chodziło mi właśnie o samą zieloną kartę bo wiem ze do tego opłaty wielkie dzięki
Joanna30 Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Chyba troszeczkę przesadzone sa te wyliczenia; 330$ -ok. 1100+ bilet - ok.3 tys.(mysle , że to taka górna granica)+badania ok.800zl+300zł (jakieś zaświadczenia)+dojazdy 500zł. Wyszło mi prawie 6 tys. na osobę, w zaokrągleniu w górę. SuperTraveller podał jeszcze jakiś zapas, który trzeba mieć na sam start życia za oceanem.
terrorystka Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 a widzieliście wyliczenia na zagranicznych forach ...? poza standardowymi wydatkami wymienionymi powyżej, sugerowana kasa 'na nowe życie' to kwota na utrzymanie się przez kolejne 6 mcy skromnego życia --> 1,5 - 2 k usd * 6 mcy = 9 - 12 k usd --> ~ 30- 40 k pln .... szczęśliwy ten, kto jedzie na gotowe (czyt. ma pracę), lub ma na miejscu rodzinę u której się zatrzyma. co o tym myślicie?
Joanna30 Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Jeśli jedzie się tam w ciemno, z rodziną, to - według mnie - pieniędzy trzeba wziąć, ile się da... Bo kto wie, jak długo się będzie szukało pracy i ile się w niej zarobi...
beataa Napisano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Jeśli jedzie się tam w ciemno, z rodziną, to - według mnie - pieniędzy trzeba wziąć, ile się da... Bo kto wie, jak długo się będzie szukało pracy i ile się w niej zarobi... Trzeba być odważnym żeby zdecydować się na taki sposób emigracji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.