sly6 Napisano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2012 tak,nie moze Cie sciagnac wiec to juz odpada u Ciebie Jesli chodzi Ontario to jest taki program http://www.ontarioimmigration.ca/en/pnp/index.htm lub tez federalny skilled worker o tym poczytasz na stronie CIC
dareknow0 Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 WItam, Urodziłem się w niemczech, przez co mam niemieckie obywatelstwo, rodzinę również tam mam, więc kwestia zameldowania się tam oraz wyrobienia niemieckich dokumentów ( dowodu os. oraz paszportu ) nie jest problemem. Razem z moją nażeczoną ( polką ) chcemy wyjechać na stałe do USA, mam rodzinę w Canadzie nie wiem czy byłoby to jak kolwiek pomocne w tej sprawie. Chciałbym się dowiedzieć co krok po kroku jako niemiecki obywatel ( mogłbym wziąść cywilny ślub w niemczech aby moja narzeczona również otrzymała obywatelstwo ) musze zrobić aby starać się o kartę stałego pobytu ? Wiem że 3 m-c mogę być w USA bez wizy, proszę was o informacje na ten temat. Mamy pracę zapewnioną w LA, chodzi o to co mamy zrobić, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Pytanie ad.otrzymania przez żonę niemieckiego obywatelstwa musisz chyba skierować do innego forum . Jeśli chodzi o wyjazd na stałe do USA to rozumiem ,że chcesz wyjechać legalnie bo chyba nie planujesz wyjeżdżać z niemieckim paszportem nielegalnie ? Czy w Niemczech jest już aż tak źle ? Nielegalnie w USA nie będziesz miał niczego prawa do legalnej pracy,prawa jazdy ,karty kredytowej ,żadnej pomocy socjalnej ,w przyszłości zero emerytury.Jak stracisz pracę ( tą nielegalną) -zero zasiłku .Będziesz po prostu nikim . W Niemczech to wszystko masz i wiem ,że na przyzwoitym poziomie. A wyjazd legalny to pozostaje małżeństwo z amerykanką albo liczenie na nieduże szanse w loterii wizowej . Loteria to loteria. Załatwienie wizy pracowniczej niczego nie zmienia .Czasami nie myl pojęć bo Ty piszesz ,że chcesz wyjechać na stałe do USA a możesz otrzymać porady o wizie pracowniczej . Wiza pracownicza nie da Ci prawa do osiedlenia się na stałe w USA .
katlia Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 A w ogole, skad te przekonanie ze "w USA mam pewną pracę" ??
coldsauce Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 Tak sobie czytam ten watek ( z reszta co drugi dzien pojawia sie nowy/identyczny) i zastanawia mnie ta praca w LA. Co to za praca? Zacznijmy od tego - czy w ogole masz chociaz cien szansy na terminowa wize pracownicza. Jezeli jest to praca typu Construction itp. To tracisz swoj i nasz czas....
Rademedes Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 Oczywiście, że musisz mieć bilet powrotny. Raczej powinno sie miec, ale nie jest to obowiazkowe.
Gucio Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 Czy w Niemczech jest już aż tak źle ? Mieszkajac w USA i UK poznalem troche Niemcow, no i oni nie maja zamiaru wracac do Niemiec, nawet za cene pozostania nielegalnie w USA.
makdonald Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 Mieszkajac w USA i UK poznalem troche Niemcow, no i oni nie maja zamiaru wracac do Niemiec, nawet za cene pozostania nielegalnie w USA. Czyli nasza dobra , stara Ameryka jest najlepszym miejscem na Ziemi. Tak tez myslalam . I byc moze dlatego tak trudno sie tu osiedlic.
sly6 Napisano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 a ktos zna Amerykanow co wola np Europe fakt nie jest Ich za duzo ale mozna takich znalesc
pelasia Napisano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2012 sy6 ja znam. moj byly siedzi w niemczech od 3 lat, wczesniej byl w PL pare lat. nie chce wracac do usa, przyjezdza jedynie w odwiedziny do rodziny.
katlia Napisano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2012 Oczywiscie ze tak, sly. Znam 3 rodziny amerykansko-europejskie ktore po wielu latach wrocily do Europy. Czesto to jest zwiazane z rodzeniem dzieci: w Europie dostep do opieki lekarskiej jest latwiejszy, warunki sa znacznie lepsze dla matek, szkoly publiczne sa dobre wlasciwie wszedzie i studia gratis. W Europie jest latwiej polaczyc prace z zyciem rodzinnym. W USA to jest coraz trudniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.