c4r0 Napisano 18 Września 2012 Zgłoś Napisano 18 Września 2012 Pozwólcie, że się podepnę (znowu) Czy ktoś z osób tutaj obecnych, studiujących lub planujących studiować w USA rozważał ETH w Zurychu? Od niedawna myślę też o tej politechnice. Ma wiele zalet: najlepsza w Europie, bliżej domu niż USA, w porównaniu do dobrych amerykańskich uniwersytetów jest praktycznie za darmo, nie potrzeba wizy, miejsce też jest ciekawe. Nie jest to California ale nie wiem szczerze mówiąc co bym wolał z tych dwóch miejsc. Co sądzicie o tej szkole vs. powiedzmy UCSB albo CU Boulder? W Boulder i w ETH są grupy badawcze robiące dokładnie to co chciałbym robić i co robię teraz na internshipie, dlatego mam pewnie zwiększone szanse dostania się do takiej grupy. Jak myślicie do której z tych szkół lepiej uderzać? Aha, mam na myśli studia graduate.
coldsauce Napisano 18 Września 2012 Zgłoś Napisano 18 Września 2012 He he, nie wyciagam nidgy wnioskow na podstawie wieku tylko po tym co kto ma w glowie, czyli tutaj po wypowiedziach...bo inaczej sie nie da... , to tak dla sprostowania.... Filmiku nie obejrzalem calego (tylko 3 min), ale mysle ze starczy....coz....tak jak napisalas - nic dodac - "broni" sie sam... Nie zdiwilbym sie jakby jedna z tych dziewczyn zawitala w niedlugim czasie na tym forum...z pytaniem np: czy "kellogg's fruit loops" bedzie lepsze do ich nastepnej produkcji bo ciocia z ameryki przyslala...a poza tym to jada do niej na stale i kiedy wizy zniosa..
katlia Napisano 18 Września 2012 Zgłoś Napisano 18 Września 2012 I UCSB i Boulder sa bardzo dobre uniwersytety, w niektorych dziedzinach maja swiatowa renome. (Oba maja Noblistow, duzo federalnych grantow, prestizowe nagrody itp.) Na dodatek oba sa polozone w przeuroczych (aczkolwiek dosyc drogich) miejscach, z bardzo wysokim poziomem zycia. To sa publiczne szkoly, wiec jako student miedzynarodowy nie dostaniesz zadnego stypendium; z tym ze studia typu graduate - doktorat, czasem magisterskie - czesto sa 'funded,' to znaczy ze nie placisz czesnego i tez troche zarabiasz w trakcie studiow.
c4r0 Napisano 19 Września 2012 Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi raczej o porównanie do ETH. Otóż nakręciłem się na doktorat w USA ale okazuje się, że wcale nie trzeba aż tak daleko jechać i bawić się w wizy i inne dziwne utrudnienia, żeby iść do równie rozpoznawanej i dobrej szkoły na najwyższym poziomie. Co do kosztów w USA, z tego co się zorientowałem jak ktoś jest "obcy" to na doktorat praktycznie zawsze idzie tylnymi drzwiami, czyli przez profesora z którym nawiąże kontakt i który to profesor zechce mieć danego studenta w swoich szeregach. Wówczas to od niego zależy finansowanie i przeważnie czesne oraz kieszonkowe na życie wypłacane jest z granta lub kasy wydziału, a za to student odwala dla profesora czarną robotę w laboratorium po czym opisuje tą robotę i uzyskuje Ph.D. Przynajmniej takie jest założenie tego profesora na starcie, jak rozważa przygarnięcie studenta. Powiedziano mi na UCSB że jeśli mam możliwość pracy na pół etatu w czasie studiów to może mi to pomóc w dostaniu się, bo dany profesor wiedząc że mam inny dochód będzie mógł bez wyrzutów sumienia wydać na mnie trochę mniej lub ewentualnie wcale. A co do rankingu to z tego co wiem CU Boulder jest daleko w tyle za UCSB w generalnym rankingu. No ale wiele na pewno zależy od tego co się robi.
katlia Napisano 19 Września 2012 Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Tak, zalezy od branzy - chociaz na kilku prestizowych fakultetach, Boulder wypada lepiej/bardzo podobnie do UCSB. Boulder takze ma wiecej do czynienia z programami zwiazanymi z NASA i z departamentem obrony. W chemii Boulder jest wyzej niz UCSB, takze w atomic/molecular/optical fizyce (w zeszlym roku na pierwszym miejscu razem z MIT) i generalny program fizyki jest na piatym miejscu razem z UCSB. Wiec w tych dziedzinach nie roznia sie az tak bardzo. Co do tych "tylnych drzwi" to nie wiem czy naprawde sa potrzebne, chociaz napewno czesto tak sie zdarza, zwlaszcza na publicznych uczelniach. W tych prywatnych czesto jest zupelnie inaczej z oczywistych powodow. Ale mam kilku znajomych, naukowcow zagranicznych, ktorzy dostali sie na studia doktoranckie - na uczelnie i publiczne i prywatne - po prostu wysylajac papiery i publikacje na dany wydzial - bez zadnych znajomosci. Nie placa czesnego, a ich zarobek to nie koniecznie "odwalanie dla profesora czarna robote," ale czesto praca jako TA. Zgadzam sie, ze w Europie sa elitarne uczelnie ktore moga byc bardziej dostepne dla Polakow niz te w USA. Co do ETH, nie znam sie, ale nie sadze ze akurat ta strona jest dobrym miejscem do szukania info na ten temat.
c4r0 Napisano 19 Września 2012 Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Co do ETH, nie znam sie, ale nie sadze ze akurat ta strona jest dobrym miejscem do szukania info na ten temat. To fakt Chciałem tylko poznać opinię... o ile ktoś jakąś ma
kzielu Napisano 19 Września 2012 Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Co do kosztów w USA, z tego co się zorientowałem jak ktoś jest "obcy" to na doktorat praktycznie zawsze idzie tylnymi drzwiami, czyli przez profesora z którym nawiąże kontakt i który to profesor zechce mieć danego studenta w swoich szeregach. Nie koniecznie - moja bardzo dobra przyjaciolka dostala sie na PhD w Michigan Tech zupelnie praktycznie z ulicy - po skonczeniu tego samego wydzialu co ja (MEiL - PW).
OLUDOMI Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 witam ja mam za to pytanie bo czytam na amerykańskich stronach itp ale proszę jeżeli coś wiecie zawsze to będzie dla mnie cenna informacja Jesteśmy w trakcie zielonej karty w maju rozmowa zastanawiam się nad przeniesieniem się na studia do usa dokładnie do Chicago na uniwersytet. Ja w Polsce jestem na 3 roku psychologi wiadomo że mi tam wszystkiego nie zaliczą i w ogóle mój mąż jest na 2 roku informatyki, Bo tak i tak nawet jak skończymy tutaj studia to żeby pracować w zawodzie będę musiała nostryfikować dyplom a to też trwa około 2 lata dlatego zastanawiam się co wybrać
kzielu Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 witam ja mam za to pytanie bo czytam na amerykańskich stronach itp ale proszę jeżeli coś wiecie zawsze to będzie dla mnie cenna informacja Jesteśmy w trakcie zielonej karty w maju rozmowa zastanawiam się nad przeniesieniem się na studia do usa dokładnie do Chicago na uniwersytet. Ja w Polsce jestem na 3 roku psychologi wiadomo że mi tam wszystkiego nie zaliczą i w ogóle mój mąż jest na 2 roku informatyki, Bo tak i tak nawet jak skończymy tutaj studia to żeby pracować w zawodzie będę musiała nostryfikować dyplom a to też trwa około 2 lata dlatego zastanawiam się co wybrać Zdajesz sobie sprawe z kosztow studiow w US ? I zdajesz sobie sprawe ze w Polsce mozna praktycznie za darmo zdobyc doswiadczenie warte pieciocyfrowe kwoty w $ ?
River Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Zdajesz sobie sprawe z kosztow studiow w US ? I zdajesz sobie sprawe ze w Polsce mozna praktycznie za darmo zdobyc doswiadczenie warte pieciocyfrowe kwoty w $ ? W sumie duzo zalezy wlasnie od funduszy. Moim zdaniem jezeli funduszy brak to lepiej w Polsce dokonczyc studia,bo jak mysle sa one prawie za darmo.Zapozyczanie sie na studia undergraduate szczegolnie na tym kierunku nie jest zbyt dobrym pomyslem. Slyszalam tez o osobach ktorym zaliczono dyplom z Polski i pracuja w zawodzie,no ale moze to potrwac bo trzeba tez zdobyc doswiadczenie w zawodzie tutaj. Jednak z drugiej strony jezeli np ktos ma zaplecze finansowe to jestem za przeniesieniem z kilku powodow: Studiowanie tu jest b przyjemne Sa lepsze warunki na rozwoj nawet na psychologii( praktyki,mozna nawet pracowac w zawodach pokrewnych i zbierac doswiadczenie ktore tu jest na pierwszym miejscu jezeli chodzi o zdobywanie roznorodnych certyfikatow) Roznice kulturowe i ich waznosc w zawodze psychologa Oludomi-a dowiadywalas sie ile Ci na tym uniwersytecie zalicza?Moze to bedzie sie oplacac?Tutaj jest inny tryb,moze wyjsc tak ze masz wiecej kredytow niz myslisz.No i mozesz tez sie zalapac na rozne stypendia jako posiadaczka zielonej karty,,moze nie od razu ale taka szansa jest.Powodzenia:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.