Skocz do zawartości

Plany Na Przyszłość

Noobishh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

od to jest ciekawe myslenie,,mam rodzine to mam gdzie spac,zamieszkac

tak bywa i nie przeczecze ale bywa wrecz tez przeciwnie ..majac kogos na miejscu-bliska rodzina nie ma sie gdzie spac ;)

tak naprawde to nalezy sie spytac danych osob czy mozemy na cos liczyc ;)

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Co do wizy to sporo się dowiedziałem, ale za bardzo się w to nie zagłębiam bo wyjazd planuje za kilka lat

A widzisz... gdybyś akurat zgłębił ten temat to rozwiałbyś niektóre ze swoich wątpliwości. Zanim zada się pytanie powinno się najpierw poczytać o np. wizie pracowniczej, a nie powtarzać czegoś co się słyszało od kolegi, który np. była w Stanach 10 lat temau, bo od tamtego czasu sporo się pozmieniało. Na stronie Ambasady jest o tej wizie informacja, należałoby się z nią zapoznać (bo treść jest krótka i prosta) -> LINK po przeczytaniu najlepiej śledzić ewentualne zmiany z roku na rok i być na bieżąco.

Tak ja mowili poprzednicy - może zmienić się absolutnie wszystko.

Napisano

Szanse na zrealizowanie swoich planów masz tylko poprzez małżeństwo z obywatelką USA które otworzy Ci drzwi do legalnego pobytu lub wylosowanie GC w loterii wizowej co jest bardzo trudne gdyż loteria to loteria. I nie bierz sobie do serca wpisów ,że za 6 czy 16 lat coś się zmieni i Ameryka otworzy swoje granice aby każdy mógł zamieszkać legalnie .To są zwyczajne bajki. Dobrze ,że rozumiesz choć to iż bycie nielegalnym to bycie nikim i taki wyjazd nie ma sensu.

Ewentualne zdobycie cudem wizy pracowniczej też nie daje Ci szans na legalne zamieszkanie w USA .

Moja rada jest taka . Zmień plany na bardziej realistyczne czyli zwyczajnie poszukaj na mapie innego kraju ( w UE ) w którym mógłbyś mieszkać .

Napisano

Nikt nie powiedział, że zmiany muszą być na lepsze, wręcz przeciwnie. Nie spodziewam sie zniesienia wiz dla Polski i mówię o turtystycznych, bo o innych to w ogóle mowy nie ma. Cudów nie będzie... choć znam takich, którzy kiepsko orientują się w temacie i ciągle gadają "bo jak zniosą wizy to polecę odwiedzic USA"... dream on, dream on...

Napisano

co do zmian w prawie to....

moze bedzie jak z Kanada ze tam sa zmiany co jakis czas w prawie..Nadal sa wizy na pobyt staly,pracownicze ale pewne zapisy sie zmienia i zasad ale to moze .

Napisano

Jestem świadom tego, że zmiany mogą być lepsze lub gorsze. Przeczytalem sobie trochę o Kanadzie i łatwiej tam o wize, ale jak to będzie w przyszłości to już los pokaże. Zastanawiam się czy warto kończyć jakąś szkołę językową tu w Polsce? Nie chodzi mi o podszkolenie tylko jakiś dokument o znajomości -pomoże mi to jeżeli wiąże przyszłość z Kanadą czy USA ? Chodzi o to, że język znał całkiem nieźle w mowie i słuchaniu, z pisaniem są drobne problemy.

Napisano

Jestem świadom tego, że zmiany mogą być lepsze lub gorsze. Przeczytalem sobie trochę o Kanadzie i łatwiej tam o wize, ale jak to będzie w przyszłości to już los pokaże. Zastanawiam się czy warto kończyć jakąś szkołę językową tu w Polsce? Nie chodzi mi o podszkolenie tylko jakiś dokument o znajomości -pomoże mi to jeżeli wiąże przyszłość z Kanadą czy USA ? Chodzi o to, że język znał całkiem nieźle w mowie i słuchaniu, z pisaniem są drobne problemy.

Dokument - nie bardzo (chyba ze do jakiejs szkoly ktora tego wymaga). Praktyczna znajomosc jezyka - znacznie bardziej.

Napisano

No okey. Znam sporo ludzi którzy sobie w Anglii pracują bez takiego certyfikatu z dobrą znajomością języka i dobrze się im wiedzie. Ale nawet gdybym chciał pomysleć o czymś poważniejszym to warto taki certyfikat posiadać np o znajomości 3 języków (Polski, Niemiecki i Angielski) Może się to kiedyś w przyszłości przydać. Jak wygląda sprawa dokumentów dot. wykształcenia za granicą ? W podaniu o wize trzeba podać tego typu dokumenty a jak z pracą ? Trzeba tam szkołe w danym kierunku skończyć czy można okazać dokumenty z Polskiej szkoły ?

Napisano

Ale w podaniu o jaką wizę?

Jeśli chodzi o pokończone szkoły, to i tak na miejscu pewnie trzeba będzie pokończyć różne kursy, zdobyć certyfikaty, żeby mieć uprawnienia do pracy w danym kraju,.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...