zupelnieNowy Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 resztę frustracji przyjmę jako private message przyjacielu
Kozer Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Kolega Zupełnienowy utrafił w setno. Niestety mamy doczynienia z typową Polską mentalnością. O czym mowa drodzy Państwo?!? Służba Zdrowia: USA: jeśli pracujesz i płacisz ubezpieczenie i ciężko zachorujesz to jednak jest mała szansa,że Cie nie przyjmą na leczenie. Polska: jeśli pracujesz i płacisz na służbę zdrowia i zachorujesz np.na raka, który wymaga natychmiastowego leczenia, to drodzy koledzy z za oceanu, dostajesz numerek, że masz się zgłosić na okologie za 3misiące,albo za 6miesięcy i nie muszę mówić jak zmniejszają się szanse wyleczenia. Gdy masz szanse ale mniejsze niż 50% to jesteś traktowany jak żywy trup. Nawet gdy nie mam ubezpieczenia w USA, wole zbankrutować i żyć niż nie zbankrutować i nie żyć. Panowie Polonusi rozumiem,że Wy byliście bardzo ogarnięci i jakoś wiążecie koniec z końcem, ale po pierwsze nie rozumiem dlaczego nie przenosicie się do Polski albo do europy?Po drugie rozumiem, że historie dotyczące standartu życia i pracy dotyczą wszystkich stanów, tych w których bezrobocie jest poniżej 5% też? I wytłumaczcie mi proszę, przy takich możliwościach migracyjnych, dlaczego jak ktoś nie może znaleźć pracy w Chicago to nie jedzie np. do północnej dakoty,nebraski albo oklahomy, gdzie problemów z pracą nie ma żadnych? zaraz się okaże, że powodem jest to, że daleko od znajomych, od oceanu, że to wiocha itp. ale wybaczcie to nie ta skala problemu.
Big Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 1. Jesli Ci pracodawca placi to ubezpieczenie - co jak wynika z lektury tego forum, nie jest takie pewne. 2. Zebys mogl w USA zbankrutowac, to musisz miec z czego. 3. Ja mysle, ze nie jedzie, bo jest Polakiem - a w naszej naturze nie lezy migracja za praca.
Kozer Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Pamiętam jak sam swego czasu pisałem, że każdy kto chce wyjechać do US i tak wyjedzie w taki czy inny sposób. Jednak po tym roku mogę napisać, że bez pewnej pracy, z której można się utrzymać tego bym nie zrobił. Kozer twierdzisz, że sytuacja w Polsce jest nieporównywalnie gorsza aniżeli w Ameryce. A ja nadal twierdzę że postrzegasz Amerykę przez pryzmat filmów lub wycieczki W&T. Sorry, ale ludzie zgłaszający się do loterii nie mają bladego pojęcia o rzeczywistości. To tak jak słynna Doda, która przyleciała zrobić karierę i zaraz krótko po tym wróciła. Kolego obrażasz mnie i nie tylko mnie. Może oceniasz wyjeżdzających przez swój pryzmat,ale musisz wiedzieć, że w moim przypadku i jak widzę nie tylko w moim to po pierwsze bardzo poważna decyzja, która jest poprzedzona bardzo dokładnym reaserchem dotyczącym życia i pracy w miejsce w które jedziemy. I przynajmniej w moim przypadku jest tak, że jednak zakładam pogorszenie jakości życia przynajmniej w pierwszych latach bo w Polsce zarabiam bardzo dobrze,ale decyzja ma dać efekt za kilka lat albo z czym też się licze dopiero w następnym pokoleniu (mam dwójkę małych dzieci).Co do kosztów życia poprostu manipulujesz co źle świadczy o Twoich intencjach.Dentysta to jeden z niewielu kosztów i to jednak nie z koszyka pierwszej potrzeby która jest relatywnie do siły nabywczej znacznie droższy w stanach, ale nie możesz powiedzieć, że życie w Norwegii jest tańsze niż w Polsce bo łosoś norweski jest tańszy, albo ze szwarcaria jest tańsza bo jest tańszy zjazd na stosku bo to manipulacja. Jesli chcesz rozmawiac na prawdziwe argumentu to bardzo proszę.
zupelnieNowy Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Jest jeszcze jeden wymiar porównywania. Nigdy nie będzie tak, że kraj o skali U.S sięgnie dna. Owszem ekonomia podobnie jak historia ma przebieg sinusoidalny. Być może jest tak że właśnie rozpoczyna się ujemny okres. Kryzys->napięcia społeczne->konflikt->stabilizacja->rozwój - i od nowa ... Patrząc na Polskę czy Grecję (tutaj przykłady już są) jest to całkiem prawdopodobne. Cost cutting może wtedy dotyczyć dosłownie wszystkiego: vat 25%, wzrost składek ZUS, zdrowotnych, progresywny podatek 20,40,60, 12godzinny dzien pracy, praca w soboty, podatek katastralny, i wiele wiele innych elementów które wyniszczą kraj i z 38mln pozostanie powiedzmy 29mln - przy jednym aktywnym zawodowo pracującym na 4 emerytów (głodowa wysokość). A to wszystko w imie "Polskości, bo nie opuszcze kraju w którym się urodziłem". Dłuuugo by pisać .... Odnośnie science-fiction upadającej Ameryki - ten kraj prędzej rozpęta większy konflikt zbrojny niż upadnie. Zbudowany na ciężkiej pracy emigrantów i ekspansji militarnej na bliskim wschodzie ... ma to zakodowane ... Stad mit American Dream, God Bless America, ..., próba zakodowania cywilizacji zachodu na bliskim wschodzie ... Poprostu taki styl zarządzania - kraj wiecznej ekspansji i fighterstwa .... czego o Polakach przy największym kacu powiedzieć nie można... Kraj o takim potencjale militarnym i naukowym nie ma prawa upaść, może jedynie ulec innemu na militarnej drodze. I takie przypadki zna już historia.
zupelnieNowy Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Czuję po kościach, że wspolnie z Kozerem mamy podobną sytuację startową - a przynajmniej identyczny head-count w rodzinie Mam jeszcze jeden gwóźdź z ostatniej doby. Rodzima firma dowiedziała się od "życzliwych" o moich planach i najbliższy tydzień będę miał 'niezwykle ciekawy'. To kolejna cecha ... którą "cenię" w polakach. Na marginesie - byłem na wakacjach kilka tyg temu w hiszpanii. Tak się składa że kolegowałem się z anglikami, walijczykami i szkotami. Byli w tym ośrodku również polacy -trzymający się razem. Skwitowano mnie - wiem z drugiej ręki - jako konfidenta bo sie bujam z angolami. A to dorośli ludzie 35+ w góre .... zatrważające ..
SuperTraveller Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Temat mentalności Polaków jest stale obecny, myślę, że ten krótki artykuł może w skrócie przedstawić jakie są nasze wady i o czym tak naprawdę mówimy kiedy pojawia się ta kwestia. "Mentalność typowo polska" taką nazwę nosi wspomniany tekst - http://interia360.pl...wo-polska,10592
mikun Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 a katlia a jaka jest recepta zeby przeskoczyc do tej lepszej klasy z middle-working class? skonczony harvard? wlasny biznes? znajomosci>?
sly6 Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Zupelnienowy przepraszam ale w USA , w Europie tez znajdziesz takie osoby co Cie podkabluja ,powiedza ze cos nie tak robisz i co wtedy zrobisz? a bedziesz uwazal z przepisami,znajdz mi taka osobe co uwaza?>znajdziesz ze ma w 100% wszystko cacy? Wiec to nie jest polskie a tak juz jest w ludziach,w kazdej szerokosci geograficznej .. Moze pojedz,pomieszkaj,cos zrob co moze byc dla Ciebie ok,,pare smieci wyzuc wiecej i zobaczysz co bedzie ..
mikun Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Panowie ale zescie dowalili tematów nie było mnie troche a nawet nie mam jak sie wlaczyc do dyskusji tyle tematów zostało poruszonych... Obysmy wszyscy kiedys trafili do USA- Ci co chcą oczywiscie i na własnej skórze odczujemy pewne rzeczy.... Piotrek1979 piszesz ze ktos kto chce tam trafic predzej czy pozniej tam trafi ja kiedys bardzo chciałem do NY robiłem wszystko i na stałe nie trafiłem niestety.... Teraz juz mi przeszło ale jak wygram GC to pewnie spróbuje swoich sił chociaż szansa marna...mysle ze nie zawsze jak ktos chce tam trafic to trafi Skandynawia teraz faktycznie dobrze przedzie i ma swoje 5 minut ale chyba siedzimy na forum USA i nas tamten kontynent interesuje? Fakt że w USA część rzeczy poszła w złym kierunku i ten kraj chyba tak jak każdy inny potrzebuje zmian...usługi medyczne to juz sa na kosmicznych poziomach i to jest chore.... słyszałem że coraz czesciej ludzie jak maja głebsze rozcięcie to sklejają je na superglue bo kilka szwów kosztuje ok 1000usd nie jest to jakas metoda hardcorowa bo uzywali jej żołnierze w vietnamie i nie ma dowodów że jest szkodliwa, klej pozniej wychodzi ładnie aczkolwiek nie polecam , i nie próbowałem...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.